Oliver Stone: 'Lefagytak a heréim'

2004.11.24. 16:07
Ma mutatták be Amerikában a legújabb ókori szuperprodukciót, a Nagy Sándor, a hódítót, Colin Farrellel a főszerepben. A stáb körbeutazta a Földet, hogy megfelelő helyszíneket találjon.
A több mint 150 millió dollár költségvetésű filmet Marokkóban kezdték forgatni, aztán Anglia következett, majd Thaiföld. Stone Spanyolországból és Németorszából importált hátaslovakat a harci jelenetekhez, és több ezer statisztának fizettek a tömeges összecsapásokért.

Míg más rendezők inkább digitális effektekkel oldották volna meg a hátteret és a többezres sereget, a Nagy Sándor, a hódító rendezője "igazi" filmet akart forgatni:

"Ugyan már, ezek valódi képek" - nyilatkozta Stone a Hollywood Reporternek. "Mit kezdjek valami hamis, matt háttérrel? Jézusom! Azt szeretem, ha a valóság jön át a filmeimből. A természetes, valódi dolgok a legjobbak. Annyi statisztát használtam, amennyit csak lehetett. Bírom, amikor ez a rengeteg ember egymásnak esik és tombol a harc."

Ijedős halandók

Nagy Sándor, a hódító
A forgatáson

Moritz Borman producer, a német gyártócég, az Intermedia munkatársa és a rendező együtt választották ki Marokkót a legnagyobb sivatagi harcijelenet leforgatásához. A filmforgatások előkészületeinek idején azonban egy terrortámadás 41 ember halálát okozta Casablancában. A merénylet után a produkció biztosítását csak magasabb áron vállalták a biztosítócégek.

"Nem hódoltunk be a félelemnek. Nem egyszerű ebben az iparban" - magyarázza Stone. "A színészek beijednek... mintha egy nap nem halnának meg ők is."

Végül úgy nyugtatták meg az aggodalmaskodókat, hogy felbérelték a Risk Control nevű londoni biztonsági céget, hogy vigyázzon a stábra.

Jeges stúdió

Stone és csapata Marokkó után Angliába költözött, ahol a híres Pinewood Stúdióban felépítették a film belső díszleteit. Ugyanebben az évben, Pinewoodban készült az Operaház fantomjának filmváltozata, a Lara Croft második része és az Alfie. A forgatás persze itt sem volt problémamentes:

"Mindenképpen a nagyhírű Pinewood Stúdiót akartam használni, de a téli angol hidegben gyakorlatilag lefagytak a heréim. Egész idő alatt talán háromszor bukkant elő a nap. Egész télen, háromszor. Borzasztó volt."

Nagy Sándor, a hódító

Az Angliában felvett palotabelső-jelenetek után Thaiföld következett, ahol többek között elefántokkal forgatták le a dzsungelben a film egyik legfontosabb csatáját. A munkát megnehezítette, hogy Colin Farrell az egyik forgatási szünetben eltörte a bokáját, rááadásul a térségben ebben az időben tört ki a madárinfluenza is.

A már leforgatott anyag sem volt biztonságban: az utazás során több mint kilencezer méternyi filmszalag rongálódott meg; egyes részek fényt kaphattak, mert az anyagot fénycsíkok barázdálták, így a legfontosabb jeleneteket újra kellett forgatni.

Érzékeny elefántok

A film csúcspontjának számító elefántos csatajelenetben huszonöt idomított elefánt és többszáz statiszta szerepelt.

"Ideges voltam, mert ezek szeszélyes állatok és ha feldühítik őket, halálosan is megsebesíthetnek bárkit. Nagy volt a felfordulás: lóháton száguldó, üvöltöző harcosok az erdő mélyén, elképesztő volt. Szerencsére nem történt baj" - emlékezett vissza a rendező.

A megpróbáltatások ellenére Stone nem bánja, hogy leforgatta a Nagy Sándor, a hódítót:

"Életem egyik legnagyobb élménye volt. Kiváltságosnak érzem magam, hogy én csinálhattam meg ezt a filmet. Imádom az eposzokat. Ki nem?"

A filmet december 9-étől vetítik a magyar mozik.