A Nyócker! lett Európa legjobb animációs filmje

2005.06.12. 09:10
A június 11-én véget ért Annecy Animációs Filmesztiválon a Nyócker!-t választották meg a legjobb egészestés játékfilmnek, értesült Novák Erik producertől az Index. A zsűrit "ledöbbentette" a film.
Gauder Áron mozija, a józsefvárosi South Park az egészestés filmek kategóriában nyerte el a fődíjat a legjelentősebb európai animációs fesztivál zsűrijének döntése alapján. A rendező Novák Erik producerrel vette át a szombat esti záróünnepségen a Nagyjátékfilm Annecy Kristályát, tájékoztatta az Indexet a film producere.

#alt#
Négy nagyjátékfilmmel mérték össze a döntőben a Nyócker!-t, egy orosz, egy svéd, egy észt és egy dán animációs alkotással. Az már a film hétfő esti vetítésén kiderült, hogy a fesztivál közönségének a vegyes animációs technikával készült magyar mozi tetszik a legjobban.

Partizás, nem komoly üzleti megbeszélés

"A zsűrivel beszélgettünk a díj átadása után, és elmondták, hogy az életszerűség ragadta meg őket a filmben, miközben a film science-fiction elemekkel is keveredik - mesélte a film producere, majd hozzátette: És az is tetszett nekik, hogy ez a film teljesen eltér a nyugat-európai állatkás típusú rajzfilmektől. A technikai újszerűségtől pedig egyenesen le voltak döbbenve. Azt később tudták meg, hogy a film mennyibe kerül - tokkal-vonóval bruttó 105 millió forintba -, és el sem hitték, hogy ez ennyiből kivitelezhető."

"Már eddig is voltak cseh, angol, benelux, román, lengyel, szlovák, tajvan, portugál forgalmazói a Nyócker!-nek - mondta Novák arra a kérdésre, hogy a győzelem mennyiben jelent új forgalmazási lehetőséget a filmnek. - De a tegnap esti partin az amerikai piac is megnyílt előttünk: negyed óráig szorongatták a kezünket. De ez inkább partizás volt még, mint komoly üzleti megbeszélés, így erre még nem tudunk válaszolni."

Futottak még

A rövidfilmes fődíjat az ausztrál The Mysterious Geographic Explorations of Jasper Morello című animáció kapta. Ebben a szekcióban két magyar alkotás is versenyzett: Ulrich Gábor Kecskemétfilm műhelyében készült Mielőtt című filmje és M. Tóth Géza Maestro című ötperces etűdje. A tévésorozatok közül a brit Peppa Pig "Mummy Pig at Work" lett a legjobb. Ebben a szekcióban Pál Balázs és Kollár Klemencz László Csigamber című alkotása indult.

Összesen 63 ország 1622 alkotással nevezett be idén, ezek közül 32 nemzet képviseletében 207 filmet hívott meg a válogató bizottság a fesztiválra. Végül 134 film versenyezhetett a fesztivál öt kategóriájában, míg 34-et a panoráma szekcióban vetítettek.

A Nyócker!-nek a fesztiválhoz kapcsolódó nemzetközi vásáron is volt egy standja. Itt amúgy egy magyar projektet is díjaztak: Szilágyi Varga Zoltánét, aki a televíziós filmtervek kategóriájában nyerte el a zsűri nagydíját A jókedvű örmény temetése című animációs filmtervéért.

A Nyócker!-technika:
"A film vizuális világát és az ahhoz szükséges technikát a film rendezője Gauder Áron és kicsi, jó szakemberekből álló csapatunk fejlesztette ki" - mondta az Indexnek korábban Novák Erik, a film producere. "Egyedi, látványos, eddig nem látott megoldásokat alkalmaztunk. Komputeren áll össze az egész, fotók felhasználásával készült rajzok, 3D és 2D animációval, kézi rajzzal, hagyományos rajzfilm technikákkal. Lakatos Lóri feje például a forgatókönyvíróé, Orsós László Jakabé, és Szabó Győző külsejét is felhasználtuk a szerepéhez."