Hullaszállító tepsiben pislogott Udvaros

2007.08.26. 17:45
A Nyugalom című "obszcén film" forgatásának egyik napján, amikor mi is kint voltunk, Udvaros Dorottya a hullaszállító tepsiben utazott ide-oda, ahogy az elsőfilmes rendező, Alföldi Róbert vezényelte. Két hete készül a film, Gryllus Dorka közvetlenül a forgatás előtt csatlakozott a stábhoz, hogy Makranczy Zalán filmbéli párja és anyósának konkurenciája legyen.
A tepsiben

A Szobi utcát teljesen lezárták a forgatás miatt, mert a halottat alakító Udvaros Dorottyát cipelgették kint egy hullaszállító tepsiben. A színésznőt mintha egy beszívott képregényrajzoló festette volna: a Jancsi és Juliska boszorkányát keresztezte Szörnyella De Frász karakterével. Szürkés-őszes-fekete haj, dohányzástól elsápadt bőr. A sminkesek jól dolgoztak. A Bartis Attila regényéből kétszázmillió forintos költségvetéssel készülő Nyugalomba az MTV sokkal szállt be, de a producer, Bodzsár István konkrét összeget nem árult el, inkább körülírta: "a Sorstalanság óta nem áldozott ennyit az MTV magyar filmre".

"Nézzük meg egy másik képben, annyira bénáznak a fedél feltételével" - hangzik Alföldi Róbert utasítása megérkezésünkkor, miután a halottszállítók nem képesek úgy megállni a kapualjban, hogy a darun 8-10 méter magasban lévő kamerának az jó legyen. A készülő filmben az idős anyát alakító Udvaros Dorottya a történet szerint magára maradva halt meg lakásában, mert fia, akivel szokatlanul szoros, sőt "obszcén" a kapcsolata, pár napig felé sem nézett. A szomszéd ház legfelső szintjén folyamatosan csiszolnak valamit, de a munkások derékig kihajolva figyelik, ahogy a színésznőt ki-be hozzák. Ez az első napja.

A hulla kussoljon!

Az egyik hullaszállító tepsi nélkül többször elpróbálják a jelenetet, pedig csak ki kell hozni, letenni, rácsukni a fedelet és átvenni a pénzt. Na, utóbbi okozta a legtöbb problémát a forgatáson, rendszerint elfelejtették, és volt olyan, amikor a hullaszállító adott pénzt a gyászolónak: "nekem öröm".

"Maradna még benne egy kicsit?" - kérdezi a rendezőasszisztens a rongyos pongyolában üldögélő Udvarostól. "Igen" - sóhajtja visszadőlve a színésznő, akit különleges figyelemmel kezelnek a forgatáson. A jelenet próbáihoz sem kell befeküdnie a tepsibe, csak a dublőrének, akit hoznak-visznek, még napszemüveget is kap a nagy fény ellen. "Tudjátok, milyen nehéz ez nekem?" - kérdezi mégis Udvaros a sokadik próba után. Mire Alföldi nevetve megjegyzi: "A hulla kussoljon!"

A forgatást többször szakítják meg idős nénik és más lakók, akik nagyon türelmesen viselik a forgatást. Az egyik világító szerint ezen nem kell csodálkozni, annyi pénzt kap a ház. Hogy mennyit, azt nem árulták el.

Visszafeküdjek?

Pislogó hulla

Végre sikerült a jelenet úgy, ahogy Alföldinek és Babos Tamás operatőnek is tetszik, de valaki bemondja, hogy a halottat alakító Udvaros belepislogott a felvételbe. "Dorka, tényleg belepislogtál?" - kérdezik többen. A színésznő bevallja: "Egyszer." Alföldi kármentésbe kezd: vegyenek fel egy galambot, ami pont átrepül majd a jelenetben Udvaros feje felett. "Vagy ugorja át egy kutya" - parodizálja a helyzetet a főszereplő.

"Ez az ötödik nap, és nem tudom, mitől ilyen jó - mondta a pár napos forgatásról a feltűnően sokat dohányzó Alföldi Róbert, akit az egyik átállásban kérdezünk. - Élvezem, hogy megvalósul az, amit kitaláltunk. A színházhoz képest pedig az a jó, hogy gyorsabb. Egy jó játék." Az eddigi legrosszabb a Corvin áruházas forgatás volt, mert egész éjszaka zuhogott az eső, míg a színészeknek az előző nap volt nehéz: "A két fiatal főszereplő verte végig egymást a lépcsőházban, de jól sikerült" - meséli Alföldi. A történetben a fiatal pár magánélete a srác anyjához fűződő, testi kapcsolatot sem mellőző viszonya miatt viharos.

Bízzanak a jó ízlésemben

A beállítások nyolcvan százalékát előre átbeszélték Babos Tamás operatőrrel, mert így mindenki tudja a dolgát. Ezért is próbálták át a legkeményebb szeretkezéseket is a színészekkel a forgatás előtt. "Fontos, hogy mindenki jól érezze magát bennük" - mondja Alföldi.

Korábban Szabó B. István, a Magyar Mozgókép Közalapítvány kuratóriumának tagja a következőt nyilatkozta a Nyugalomról: "Nem szeretnénk, ha az obszcén szexualitás irányába mennének el az alkotók, de úgy tűnik, nem fogadták meg a tanácsunkat, félő, hogy már-már pornográf lesz az alkotás." Hogy mit szól ehhez a rendező? "Nem lesznek benne provokatív jelenetek, inkább természetesek lesznek - mondja, majd mosolyogva hozzáteszi: - Nekünk jót tett, hogy elhintettek ezt-azt a filmről. Én csak azt szeretném, ha bíznának a jó ízlésemben." Tegyük hozzá, maga a rendező hintett el ezt-azt a filmjéről.

Alföldi az ízlésről

Szexgimnasztika ruhában

"Hordoz magában egyfajta zártságot, miközben fortyog" - mondta Alföldi a fiatal főszereplőről. Makranczy Zalán a forgatáson csendesen és visszafogottan viselkedik, messziről kicsit a Truman show Jim Carrey-jére emlékeztet. Hat évig Kecskeméten játszott, itt rendezte Alföldi a Don Carlosban, ennek ellenére nagyon hosszú castingsorozatot kellett végigcsinálnia. Összepróbálták Udvaros Dorottyával, Gryllus Dorkával és Hernádi Judittal is, valamint mindenféle jelenetben kipróbálták.

"Forgatás előtt végigpróbáltuk az egyik szexjelenetet: de az csak gimnasztika volt ruhában" - magyarázta az Indexnek a fiatal színész. És kikkel kell különböző szerelmi jeleneteket forgatnia? A barátnőjét a filmben Gryllus Dorka alakítja, ő nagyon hirtelen döntéssel került be a filmbe. "Emiatt egy kisebb konfliktusom is volt az előző kiválasztottal, de ez békében megoldódott" - mondta erről Alföldi. A Nyugalomban az előző hírekkel ellentétben nem Eszenyi Enikő, hanem Hernádi Judit alakítja az apa szeretőjét, a könyvkiadó vezetőjét, mert nem tudták összeegyeztetni az elfoglaltságaikat.

Bartis Attila: Nyugalom

Meghal a fiatal írónak - a rendszerváltás előtt nagy színésznőnek számító - anyukája, akivel egy lakásban éltek. A fiú visszaemlékszik életükre: az anya ki sem mozdult a lakásából, a fiú vásárolt neki, öltöztetette, fürdette, közben folyamatosan ivott és írt. Ennek ellenére megismerkedik egy lánnyal, aki elég rosszul viseli ezt a beteg kapcsolatot, de megpróbál segíteni az írón, támogatja, hogy keressenek fel egy kiadót, hátha megjelenteti az fiú szövegeit. A kiadó vezetője - aki az elhunyt apa szeretője volt - mindenre hajlandó a szexért. Bartis kegyetlen, erőszakos és perverz történetet írt meg, van benne még abortusz, eutanázia, nemi erőszak, emigrált lánytestvér. A Nyugalom című regényt Anyám, Kleopátra! címen állította színpadra Garas Dezső a Nemzeti Színházban Udvaros Dorottya főszereplésével.