Ásatás hátráltatja a stúdióépítést Pesten

2008.05.16. 16:44
Régészeti feltárásokkal kezdődhet a Rákospalotára tervezett Origo Filmstúdió építése, amire már három éve készülnek. A stúdió az amerikai Raleigh Studios európai központja lesz.

"Nincs jelentős környezeti hatása a Rákospalotára tervezett Origo Filmstúdió létesítésének, így az építés az engedélyeztetést követően elkezdődhet" - idézi a Napi Online cikke a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozatát. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szerint ugyanakkor a stúdió helyszínéül kijelölt ingatlan régészeti lelőhely, amelyen előkerülhetnek régészeti leletek, így az építés megkezdése előtt a beruházónak saját költségén el kell végeztetnie a feltárásokat a Budapesti Történeti Múzeum szakembereivel. Az ásatások tovább lassíthatják a már több mint három éve tervezett filmstúdió megvalósítását.

Az Origo stúdiót a XV. kerület északi határán, a Mélyfúró utca és Felsőkert utca találkozásánál építené fel és üzemeltetné az Orco Investment Kft. A tizenöt hektáros stúdiótelepen nyolc műtermet, irodaépületeket, raktárakat, valamint a forgatási utómunkálatokra alkalmas laboratóriumot húznának fel. A nagyberuházás méreteit jól jelzi, hogy a stúdiókomplexumban 800 parkolót terveznek, a beépített épületek szintterülete pedig 40 ezer négyzetméter lenne. Összehasonlításképpen az etyeki Korda stúdió 35 hektáros területen épül, jelenleg négy kész stúdiója van, a legnagyobb 3500 négyzetméteres. Az Origo stúdió létrehozására 2004 decemberében alapított kft.-t a tulajdonosai tavaly decemberben alakították zrt.-vé.

forrás: Raleigh Studios

A társaság egyik vezető tisztségviselője Michael Moore (bár a Napi Online a dokumentumfilmes Michael Moore-re gondol, ő michigani, míg a stúdióhoz az egyik független amerikai stúdiónak, a Raleigh Studiosnak az elnöke van bejegyezve, a szerk). A stúdió honlapja szerint budapesti leányvállalata, a Raleigh Film európai központként fog működni: teljes körű produkciós szolgáltatásokat nyújt játékfilmek, reklámfilmek és televíziós alkotások elkészítéséhez, az előkészítéstől a forgatáson át az utómunkákig, sőt még a magyarországi 20 százalékos adókedvezmény érvényesítéséről is gondoskodik. Az a honlapról is kiderül, hogy a Raleigh egy új stúdiót is épít Budapesten. A cégbírósági adatok szerint a Raleigh Film Budapest Kft.-t 2005-ben jegyezték be Magyarországon, tevékenysége a filmgyártás, és az egyik tulajdonosa az Origo Filmstúdió.

Az Origo Filmstúdió Filmgyártó Zrt. igazgatóságának Moore-on kívül is illusztris tagjai vannak: Kovács István építőiparban és ingatlanfejlesztésben érdekelt üzletember, Varga Gábor, az I love Budapest producere, Gecséné Kiss Ágnes, a Raiffeisen-csoport adó- és pénzügyi tanácsadással, köztük filmfinanszírozással foglalkozó leányvállalatának, az RC Zrt.-nek a vezérigazgatója, Kálmán András, az InterCom Zrt. és az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) egykori igazgatója, Fekete Zoltán pénzügyi és befektetési tanácsadó, valamint Terták Linda, Terták Ádám, az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. egykori vezetőjének a lánya, aki egyébként a jogelőd kft.-ben még tulajdonos volt.