Csak Vukot nem éleszthetik újra

2008.08.17. 09:41
Már négy éve annak, hogy a Nemzeti Filmarchívumnak ítélték meg a 87 előtti magyar filmek forgalmazási jogait, de ezek még mindig nem érkeztek meg az állami intézményhez. Ráadásul az állam már egyszer fizetett - nem is keveset - a filmek forgalmazási jogaiért, a stúdiók továbbra is elárasztják a piacot az olcsó dvd-kkel, mindezt egy állami cég segítségével. Ki jár jól azzal, ha pillanatnyi üzleti érdekektől vezérelve lefölözik a piacképes filmvagyont?

"Mi kiharcoltuk a filmtörvényben, hogy a jogokat a Nemzeti Filmarchívumhoz delegálják, és azóta is sokszor szóvá tettük mindenféle szakmai fórumon, hogy ez miért nem történt meg még - mondja Szomjas György, a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára. Szomjas fontosabb filmjeit egyébként tiltakozása ellenére jelentették meg két éve dvd-n. (A Hunnia adatta ki egy nem állami cégen keresztül.) "Mindig mondanak valami két-három hónapos határidőt, aztán eltelik egy-másfél év, és nem történik semmi" - összegezte a helyzetet a rendező.

Az egyesülőfélben lévő Mokép-Pannónia vezetője, Rácskay Jenő - aki eddig a Mokép vezérigazgatója, egyben a Pannónia konszolidását levezénylő ügyvezetője volt - viszont örül, hogy megint mennyi filmet tudnak megjelentetni, és szimplán a régi filmek jogtiszta kiadására koncentrál. "A lényeg - mondja -, hogy mindez a Dialóg és a Nemzeti Filmarchívum áldásával történik, és már az alkotók is kapják a nekik járó jogdíjat." Az ÁPV Zrt által 80 milliós állami támogatásból felélesztett Dialóg stúdió egyébként minden dvd-kiadásából részesedik, amiken jogátruházást hajtott végre: 2006-ban 33,8 milliós bevétele volt filmforgalmazás és egyéb díjakból, 2007-ben 17,3 millió forint. Jelenleg a Moképpel folyik a jogátruházása, és négy éve ez a Pannónia mellett a Hunnia, az Objektív, a Budapest filmstúdiókkal történt. Száraz Gábor, az átruházást végző Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) szóvivője két oldalas beszámolója szerint a négy év alatt: a jogátruházás véglegesítése megtörtént, a tőkeleszállítás és az átadás nem. Pontosabban: "a mozgóképről szóló 2004. évi törvényt követően a végrehajtásról szóló kormányhatározat 2005-ben születetett, s 2006 végén módosításra került. A törvény és a kormányhatározatok a filmjogokról általában rendelkeztek, de azok konkrét tartalmát ezt követően kellett felmérni."

Filmjogok a küszöbön

"2008. december 30-áig a Dialógot vezető Tolmár Tamás a magyar filmek dvd-kiadásának jogtulajdonosa. A Nemzeti Vagyonkezelő Tanács hosszabbította meg a jogokat" - magyarázta a Nemzeti Filmarchívum igazgatója, Gyürey Vera, véleményét a 2004 óta tartó átadásról kérésünkre sem fejtette ki. "A filmeket jelenleg még nem tudja a filmarchívum kiadni, mivel a jogok még nem kerültek átadásra, de minden forgalmazást az archívum hagy jóvá. Jelenleg is dolgozunk a filmvagyon átadásán - erősítette meg a MNV Zrt. szóvivője, Száraz Gábor. - Reményeink szerint ez idén meg is valósul." "Nem rajtam múlott a dolog - mentegetőzött a Dialóg filmstúdiót vezető Tolmár Tamás. - Én is abban reménykedtem, hogy sokkal gyorsabb lefolyású lesz a jogátadás."

Már négy éve ideiglenes

2004 végén az említett négy állami stúdió összesen 903 millió forintot kapott az ÁPV Zrt.-től (ennek jogutódja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.), hogy cserébe adják el a jogokat a Dialóg filmstúdiónak. Majd a megvásárolt forgalmazási jogok "ideiglenesen" a stúdióknál maradtak, amíg nem adják át az archívumnak. 2004-ben született meg ugyanis a nemzeti filmvagyonról rendelkező törvény, hogy a Magyar Nemzeti Filmarchívumhoz kerüljenek a forgalmazási jogok, és itt lehessen törvényesen pályázva hozzájutni, többek között dvd-kiadásra.

Vagyis bár törvényi kötelezettségeik alapján ingyen is kénytelenek lettek volna a stúdiók átadni filmjeiket a Nemzeti Filmarchívumnak, ehelyett pénzt kaptak érte, és kétéves haladék után újabb kétéves haladékot kaptak a teljesítésre. De a jogok még mindig nem jutottak célba, így egyre olcsóbb kiadásokkal árasztják el némely stúdiók a piacot. A Pannónia a dvd-jogokat 360 millió forintért adta el ilyen módon a Dialógnak, bár az alkotókkal ebben az ügyben akkor külön nem egyezett meg, pláne nem tisztázták, melyik alkotó mennyi részesedést kap a film dvd-jogaiból.

A Hunnia rendszeresen jelentetett meg régi filmeket, és a Mokép is előtérbe került, bár újabban a 990 forintos ár még lejjebb ment. A Dialógot vezető Tolmár Tamás szerint új kiadásokra a megállapodások szerint idén már nem kötöttek szerződést, csak az előző években kiadott dvd-k utánnyomásaira. "A régi pannóniás rajzfilmek is ezért jelenhettek most meg" - árulta el. Bár a netpiac.hu adatai szerint a Szaffit is 2001-ben dobta piacra a DVD Kft., a Hugó, a vízilóval meg 2001-ben jött ki a Mokép, nem az előző években, a Macskafogót még 2000-ben adták ki, Tolmár elmondta, hogy valójában ezeket a rajzfilmeket az utóbbi években folyamatosan kiadták.

Apropó Macskafogó. Ezt a Budapestfilm is kiadta volna most, mint a Macskafogó 2 forgalmazója. A Filmarchívumnál és a Dialógnál is jelentkezett a film kiadására. "Rossz ajtón kopogtak - mondta erről a Dialóg vezetője. - Nem jelentkeztek a Pannóniánál, így az a Moképpel kötött szerződést a forgalmazásra." "Nem kopogtatni szeretnénk - reagált Bognár Péter, a Budapestfilm ügyvezető igazgatója. - Hanem végre törvényesen, világos feltételekkel pályázni és kiadni. Nemcsak dvd-n és nemcsak Magyarországon. Majd négy éve várjuk, hogy végre kiírják a pályázatokat."

Meglepetések még: Hol van Vuk?

A Mokép egyébként a sok friss Dargay-megjelenése közül (Lúdas Matyi, Szaffi, Az erdő kapitánya, A hetedik testvér) ezúttal kihagyta a Vukot. "Gondolkodtunk rajta, de a Vuknál jogi kérdések merültek fel" - mondta erre a moképes-pannóniás Rácskay Jenő. Az biztos, hogy a szerzők közül nem a rendező perelt. Henrik Irén, Dargay Attila rendező szintén filmes felesége elmondta: "Kötöttünk egy szerződést nemrég a Moképpel, mert a Mokép vezérigazgatója 2008 végéig átvette a Pannóniát. Még nem fizettek, de majd fognak, egyfajta százalékos részesedést kapunk a bruttó bevételből."

Zeneijogdíj-ügyben folyik három éve a több szereplős per: "A Vuk korábbi dvd-kiadásánál a Pannónia a megkérdezésem nélkül járult hozzá ahhoz, hogy ebből dvd készüljön - mondta a rajzfilm zenéjét jegyző Wolf Péter. - Olyan jogokat értékesítettek, amik sosem voltak a birtokukban." A zeneszerző azóta várja, hogy a bíróság megítélje neki a kártérítést, vagy hogy a Pannóniától megkeressék, és rendezzék az ügyet.

"Cseh Andrásnak, a Frakk egyik rendezőjének, és a Vizipók forgatókönyvírójának, Dr. Kertész Györgynek is voltak sérelmei jogdíj-ügyben, de ezek tudomásom szerint már rendeződtek - mondta a hasonszőrű problémákról Patrovits Tamás, a Magyar Animációsfilmes Szakmai és Érdekvédelmi Szervezet (Manifeszt) vezetője. - Különben az idős alkotók nagy része már nem foglalkozott a jogdíjakkal, mikor elkezdték dvd-n kiadni a filmjeiket. Akik utánamentek, azok általában kaptak valamit, de nem jelentős összegeket." Az MNV szóvivője szerint jelenleg "a Mokép és a filmelőállító társaságok között a jogviták rendezésére is megállapodástervezetet véglesítenek".

Volt olyan is, amikor az alkotónak sikerült felsőbb áldás nélkül kiadniuk a dvd-t, legalábbis Gyürey Vera, a filmarchívum vezetője szerint: "Utoljára megjelent három Makk-film, ezekre semmiféle ellenjegyzést nem adtunk, ez a filmarchívum és Tolmár Tamás megkerülésével történt" - mondta a filmarchívum vezetője. Siflis Olivér, a Best Hollywood vezetője erre nem reagált semmit, az MNV Zrt szóvivője is csak annyit, hogy "A Best Hollywood nem az MNV tulajdoni körébe tartozó vagyonelem".

Még mindig fapadosak

Az új moképes kiadások minőségén javítottak, de ezek a lemezek is fapadosak. "A piac igényei szerint próbáltuk a legjobb minőséget hozni, a borító és a beltartalom a 21. századot képviseli" - mondta Rácskay. Az idei kiadásoknál sokszor új alapanyagból dolgoztak. "A Macskafogót például kópiáról digitalizáltuk újra, mert a régi kiadás nagyon rossz minőségű volt. Régen a pannóniás filmekkel az volt a probléma, hogy több kézen ment át a jog, sokszor kis cégek adták ki a filmeket, és ez NB II.-es és III.-as minőségű dvd-ket eredményezett."

A pannóniás kiadásokról az extrák mellett hiányoznak a feliratok is, egyedül a Lúdas Matyira került angol hang, a Macskafogót, a Szaffit vagy a János vitézt ezután sem tudjuk megmutatni külföldi ismerőseinknek. Extrák egyáltalán nem kerültek a lemezekre, pedig a mai közönség már csak nosztalgiából is falná a háttéranyagokat. Arról nem is beszélve, hogy maguk a rajzfilmek is megérdemelnék a kitüntettet bánásmódot, és még nyersanyag is lenne rá. Dargay Attila felesége például elmondta, hogy a férje már nyolc éve adott a Lúdas Matyi a képes forgatókönyvéből részleteleket dvd-extrának, hiába.

"Az idő miatt nem lehetett volna - védekezett a Mokép igazgatója. - Ez nagy vita a szakmában, hogy az extrák mennyire számítanak."

"A dvd-extra nem idő, hanem odafigyelés, egyeztetés és az alkotókkal való kapcsolat kérdése" - mondott ellent Rácskaynak Szomjas.

Persze több idejük lett volna a forgalmazóknak az extrák megszerzésére, ha megvárják, hogy az optimális esetben jövőre induló új rendszerben az archívumnál pályázzák meg a forgalmazási jogot. Mert ahogy Tomár is ígéri: "Jövő évtől működik más szisztéma szerint a dvd-kiadás".

"Honnan tetszik tudni, hogy jövőre ezeket a pályázatokat kiírják? - kérdezett vissza Rácskay. - Zajlanak a tárgyalások minden tekintetben, csak itt egy sokszereplős játékról van szó." - mondott új magyarázatot arra, hogy a pályázatok kiírása miért nem történt még meg, holott először 2006 őszére, majd 2007 második felére ígérték.

Digitalizálás helyett jogpakolás

"A magyar filmvagyon piacképes részének 70-80 százaléka már ki van adva dvd-n, az elmúlt években nagyon sok jelent meg" - mondja Tolmár külön felsorolva, hogy animációsfilmeket, közönségfilmeket, vígjátékokat volt érdemes megjelentetni. Még ha a nemzeti filmvagyonba tartozó cirka kétezer filmnek ez a piacképes rész csak a tizede is.

A filmvagyon átadásának története valóban többszereplős: amíg nem tisztázzák a jogokat, pláne, ha még nem világos, milyen minőségű filmek vannak (vetíthető vagy csak egy halom celluloid) a stúdióknál, addig a stúdiók a maradék filmvagyon kiaknázásával növelhetik a bevételüket, panaszolják a filmesek. "Minden jog tisztázva van a 2000 filmnél, abszolút. Kapnak sugárzási jogdíjat, és minden dvd-kiadás előtt megvan a megegyezés az alkotókkal - válaszolta Tolmár, majd hozzátette: Persze vannak alkotók, akik permanensen elégedetlenek."

Az állam a filmjogok ide-oda pakolása helyett a filmek restaurálásába, digitalizálásába is fektethette volna azt a 983 millió forintot, mondják a névtelenséget kérő filmesek az egyszeri költésről. Bár a filmarchívum is kap 2004-től évi 200-300 milliós állami támogatást működési költségekre a szájtjukon található információk szerint. A filmarchívumnak egyébként az archív anyagok kiadásából van jövedelme, 2007-ben például 128 millió forintos működési bevételt könyveltek el.

A dvd-kiadás persze jobban jövedelmez: a Mokép 30 milliós vesztesége mellett tavaly 500 millió forint bevételt is elkönyvelt. "A bevétel jó része, 70-80 százaléka a dvd-forgalmazásból és kisebb részben a mozis és tévés jogokból jön, és logisztikai tevékenységekből más filmforgalmazóknak" - mondta a cég vezérigazgatója. A Pannónia törzstőkéjét veszteségrendezés miatt 50 millió forintról 500 ezer forintra szállította le az MNV Zrt. A Mokép törzstőkéje 330 millió.

A filmarchívumnál egyelőre a teljesítmény is kisebb: "117 filmet digitalizáltunk eddig, ezekből még egyetlen dvd sem készült - mondta az archívum vezetője. - Mi nem adunk ki anyagot a jelen pillanatban, csak majd ha megtörtént az átadás." Bár információink szerint ezekből a dvd-kből is jó pár megjelent már, ha a jogtulajdonos kéri tőlük, ki kell adniuk az eredetit, ahogy a Jancsó-filmekkel is tették.

Az itthon dvd-n meg nem jelent filmek között - amikért érdemes lesz egyszer majd pályázni a filmarchívumnál - a Szabó István-sorozat mellett jó pár értékes, de nem annyira piacképes mozi van. Kérdés, hogy megéri-e még a leszállított árakkal működő, teljesen kicsavart, pillanatnyi üzleti érdekek vezérelte dvd-piacon üzletelni velük, vagy már csak a netes letöltések felé nyithatnak. Ha a tisztázott jogokat két-három éven belül nem kapja meg a filmarchívum, akkor már úgysem kell dvd-megjelentetések elbírálásával fáradozniuk, addigra lejárhat ez a technika.

A Mokép új kiadásai

A rajzfilmek mellett a Mokép idén több, eddig kiadatlan magyar játékfilmmel is kijön. "Előkészületben van a Szerelem első vérig, a Szerelem második vérig, megjelent a Dögkeselyű, és épp az asztalomon van az Oroszlán ugrani készül - sorol pár új példát a Mokép-vezető. - Ezekre mind kértünk engedélyt a Filmarchívumtól."

Ez a játékfilmcsomag a Dialóg stúdió vezetője szerint "a 2005-ben elkezdtett blokk utolsó adagja". "Az MTV-vel történt megállapodásoknak köszönhetően jelent meg először dvd-n a Másfélmillió lépés Magyarországon is - magyarázza Rácskay, aki szerint ez nagyon sikeres sorozat. - Emellett a meglévő filmjeink is piacon vannak, a klasszikus Várkonyik, és próbálunk nyitni a 70-es, 80-as évek filmjeire. A Mokép filmállományának a felét fedi a történelmi filmkincs, különben vannak más MTV-s és külföldi filmjeink is."