Enyedi Ildikó: Az ukránon majdnem felvágtam az ereimet

2006.10.09. 13:26
Magyar film nyerte meg a balkáni fiatal filmeseket futtató hatnapos Pécsi Filmünnepet, ahol nemcsak fiatal rendezők versenyeztek, és nemcsak jó filmek. De a szándék a fontos: 2010-re Európában is jegyzett, elismert mustra legyen.
A 2. Pécsi Nemzetközi Filmünnep nemzetközi zsűrije az Arany Benjámin díjat egy magyar filmnek ítélte: Kocsis Ágnes Friss levegő című szemlén díjazott filmje ezúttal a diákzsűri kedvence is lett. A rendező vette át a díjat szombaton 5000 euró pénzjutalommal együtt. Európa keleti felének filmterméséből válogattak: észt, horvát, román, ukrán, lett filmeket nézhettek meg többek között a lelkes balkán fanatikusok, akik a fesztivál szervezők jelentése szerint húszezren voltak. Az operatőri díját Simon Tanšek kapta a Sírugrók című film fényképezéséért, a legjobb színész díját Gregor Baković kapta, míg a legjobb női előadásért Ioana Barbut tüntették ki.

Tizenötödik filmes elsőfilmes


Klikk!

A 14 versenyfilmből az Index csak ötöt látott, a magyaron kívül egy román, egy lett, egy szlovák és egy horvát játékfilmet. Ez utóbbi három (Zuhanás, A napsütés földje, Bocs a kung-fuért) nemcsak nekünk nem tetszett. Enyedi Ildikó, a zsűri egyik tagja megjegyezte: "Mindháromnak rengeteg hibája volt, de a délelőtti ukránhoz képest nagyon jók voltak! Azon majdnem felvágtam az ereimet!". Pedig az ukrán film címe: Boldog emberek. A horvát nemcsak rossz volt, de a Nemzetközi kritikus zsűri díját is elnyerte. A Love sick című román leszbikus-vérfertőzős mozi viszont sokak érdeklődését felkeltette, de közel sem volt olyan botrányos, amilyennek meghirdették. Érzékeny és visszafogott alkotás, két tehetséges fiatal színésznővel, egyikük (Ioana Barbu, ugye) meg is kapta a legjobb női színész díját.

Pécs második alkalommal rendezte meg egyhetes Filmünnepét, amivel a régió legfiatalabb fesztiválja szeretne lenni. Elvileg csak elsőfilmesek alkotásait mutatták be, de az uniós pályázatok miatt találhatunk a versenyzők között már 15 filmet jegyző rendezőt is. Sipos Tamást, a Filmünnep sajtófőnökét kérdeztük arról, hogy hogy lehetséges ez: "Szervezési koncepció volt, hogy az EU-hoz frissen csatlakozó országok alkotásait hívjuk meg, ezért engedményeket is kellett tenni, mert különben Szlovákia és Lettország nem lehetett volna jelen".

Lali király sci-fije

Kéne egy Kapa-Pepe-film!
Fiatalok ülik körül a reggeliző asztalt egy pécsi szállodában, és az Egy bolond százat csinál című Gyöngyössy-filmről beszélgetnek, mivel szerdán volt a pécsi premierje. "Nem rossz a film, de a legjobb benne a Kapa-Pepe páros, azon be lehet szarni a nevetéstől! Kellene nekik egy saját filmet csinálni, mert nagyon jók együtt!"- mondja egyikük, Jancsó Miki bácsi közben arról panaszkodott az Indexnek adott interjúban, hogy mindenki azt szeretné, ha nem csinálna több Kapa-Pepe filmet. Van már belőle hat.

2007-ben először rendez a FadeIn forgatókönyves ötletbörzét Magyarországon, ahol 12 kelet-európai filmes mutathatja be forgatókönyvét a producerekből álló zsűrinek. A beharangozó sajtótájékoztatón futottunk össze Boros Lajossal, a Sláger rádió műsorvezetőjével. Bemutatkozom, mire ő azt kérdezi magától: "Hogy mi a francot keresek itt?". Aztán meg is válaszolja: Már 1970 óta ír forgatókönyveket, akkoriban a Pannónia Filmstúdiónak gyártott történeteket, amiket nem készítettek el soha. Két éve különböző forgatókönyviskolákba jár. "Mert ha ösztönösen csinálod, csak elbaszni lehet. Ez látszik a magyar filmgyártáson. Mindenkinek kell írnia egy forgatókönyvet, hogy a saját bőrén érezze, milyen nehéz ez. Nekem meg kell ez a megaláztatás, hogy mondják, milyen szart írtam."

És mi Boros nem létező filmje? "Egy eszeveszett science-fiction, ami önmaga paródiája is egyben. 5000 környékén játszódik: abból indul ki a sztori, hogy az ember agyában megtalálták a vallásért felelős gócot, amit minden újszülöttben megsemmisítenek életének 8. napján, mivel ez az agyi rész okozza a háborúkat." Ezután töltött káposztát veszünk magunkhoz a nyugalmunk megőrzése érdekében.

Fesztiválhangulat: van


Nézze meg képeinket!

A fesztiválon mutatták be Vecsernyés János Emelet című alkotását is, ami Kertész Imre egy könnyedebb, Franz Kafkát utánzó regényéből készült: jó színészek játszanak egy gondosan elgondolt és megteremtett képi világban.

Van valami különlegesen multikulturális a Széchenyi téren: a dzsámiban zenekari próba van, a szemben lévő templomnál tüntetők jelszavakat kiabálnak, a kettő között pedig Lovasi András Kiscsillag zenekarára táncol a fiatalság. Az egész Filmünnep a Szigetet idézi: hét helyszín között rohangál az ember, hogy megtalálja a tökéletes programot, és az átlagéletkor 20 év. Jövőre talán már a versenyzők is - az eredeti kiírásnak megfelelően - csak fiatalok lesznek.