C-3PO otthagyta a South Parkot

2005.05.25. 13:08
Yoda a Spektrumon tanul, Palpatine diktátort fárasztja a munka, C-3PO otthagyta a South Parkot a színház miatt. Folytattuk a Star Wars szinkronhangjainak faggatását. Van Star Wars ötvenen túl?
Május 19-én világszerte lezajlott A sith-ek bosszúja bemutatója, ezzel a magyar hangok titoktartási szerződési ideje is lejárt, végre megszólalhatnak. A Star Wars III. rész - A sith-ek bosszúja fiataljaiból a szerelmespár meginterjúvolása után már csak Obi-Wan Kenobi maradt hátra, de magyar hangja, Anger Zsolt nem ért rá nyilatkozni. Szűkszavúan csak annyit mondott az Indexnek - bár ezt kétszer is -, hogy egész nap dolgozik. Következik hát a Star Wars ötvenen túliak társasága.

Szorongó tolmácsrobot
Józsa Imre (C3PO)

Csillagok háborúja
Egyéni bádogember
Klikk a képre!
C-3PO közölte az Indexszel, hogy éppen Mini Morrisában igyekszik egy Budapesthez közeli tóhoz műlegyezni. Józsa Imre jellegzetes orgánumához passzol az a kép, amint vödrökkel és csalikkal bóklászik. Az egykori Green doktor szinkronhangja nem vallja magát Star Wars-rajongónak, holott régóta szinkronizálja a tolmácsrobotot. A ma már ötvenegy éves színész elmondta, hogy a sorozatból a régi részeket fiatalon lelkesedéssel, csodálattal nézte, de az újak már inkább csak megmosolyogtatták, és összességében a Csillagok háborúja mint egy kedves mese ragadt meg emlékezetében.

A Csillagok háborúja szinkronban és a Birodalom visszavág első szikronjában egyébként az azóta elhunyt Szathmáry István kölcsönözte hangját, később az eredeti trilógia 1995-ös VHS kiadásakor illetve a film felújított verziójának 1997-es mozis szinkronában végig Maros Gábor volt C-3PO magyar hangja.

Józsa Imre számára ez a szerep nem volt nagy kihívás. "Fél óra alatt megvolt az egész, inkább egy könnyű esti sértésként jellemezném - viccelődik A sith-ek bosszúján, majd rövid karakterábrázolásba kezd: C3PO egy bádogember, de van egyénisége, van sorsa. Ő egy fordítórobot, aki nagyon komolyan veszi az egészet. C3PO-nak van egy élete, kapcsolata R2D2-val, és valahogy arisztokratikusan felette érzi magát az embereknek, mégis félénk és szorong."

Józsa Imre hangja nagyszerűen passzol a C-3PO-féle szorongós, kelekótya figurákhoz, nem hiába szokott Chevy Chase-szinkron lenni. Bár sajnálja, hogy elmúltak azok az idők, amikor Zeffirelli Rómeó és Júliájában Rómeót szinkronizálta, az Index pedig azon bánkódik, hogy újabban a South Parkban már nem ő mondja Cartmannek és haverjainak "Na halljam, kis pöcsök!", mert színházi elfoglaltságai miatt (a fővárosi József Attila Színház tagja) abbahagyta Mr. Garrison szinkronizálását és nem évődik már Kalap meg Szolga urakkal.

'Lefáraszt az uralkodás'
Grúber Hugó (Palpatine császár)

A sith-ek bosszúja
A kancellár magányossága
Tekintse meg képeinket!
De térjünk vissza a Star Warshoz, pontosabban a tekintélyes Palpatine szenátorhoz, akit Grúber Hugó szinkronizál. Neve klasszikus magyar szinkronhangként cseng. Grúber Hugó - aki Bud Spencer magyar hangja volt Bujtor István előtt, és civilben már negyven éve a Budapest Bábszínház művésze - a régimódi szinkronizálás híve. "Nekem hiányzik a munka emberi része, a szemkontaktus, de a filmkészítők ezúttal is kevés szabadságot hagytak számunkra a szigorú, laboratóriumi szintű előírásaikkal."

Grúber, aki a héten lesz hatvan, Palpatine kancellár hangjaként az Indexnek elmondta, hogy megerőltető volt számára a napi három-négy órás intenzív munka. "Nem fizikailag, hanem szellemileg fáradtam le benne - mondta, - de megérte, mert ez az örökkévalóságnak készült."

Az elsőként leforgatott három Star Wars felújított szinkronváltozatában Palpatine-t még Reviczky Gábor szinkronizálta egy stúdióban Hollósy Frigyessel, aki anno Darth Vader alá szuszogott. Majd a Star Wars 1999-es újrakezdésénél már Grúbert szerződtek Palpatine-nek. "A negyedik, ötödik és a hatodik részben is van jelenésem kancellárként - mondta. - Nem vagyok a film nagy híve, de amióta szenátort játszom, jobban figyelem benne az összefüggéseket. Ez egy érdekes mese magas technikai színvonalon."

'A Spektrumon sokat tanulok'
Versényi László (Yoda)

Birodalom visszavág
Yoda mester tanít
Klikk a képre!
Versényi Lászlót, Yoda mostani magyar hangját a régebbi trilógiában (a IV., V., VI. rész) hallhattuk Tarkin kormányzó magyar hangjaként (ebben még Grúber Hugó Ackbar admirális volt). Amíg Versényi kormányzott, addig Yoda mester Elekes Pál és Szuhay Balázs hangján osztotta buddhista életviteli tanácsait.

Versényi inkább a régimódi szinkronizálás híve, visszasírja a Pannónia Stúdióban töltött éveket. "Én leborulok az új technológia előtt, zseniálisnak tartom, de semmit nem értek belőle" - mondta el az Indexnek. Yoda szinkronizálásához is hiányzott a partner. "Én hiszek abban, hogy a szinkronszínész ugyanolyan színész mint a rendes, a Star Wars készítői viszont nem színészi játékot vártak el tőlünk, hanem szöveghűséget, és teljes idomulást az angol szöveghez. Hogy mit vár el egy magyar agy vagy idegrendszer, az őket nem érdekelte. Azért szerencsére a rendezőink kiharcoltak a producerektől néhány apróbb változtatást" - tette hozzá Yoda hangján.

Versényi László a Magnumból Mr. Higginst szinkronizálta, a Knight Riderben pedig enyhén eltorzítva ő volt K.I.T.. Most a Dumagép című tévésorozatban két fiú apjaként hallható rendszeresen, és sokat tanul a Spektrumon, a National Geographicon és Discoveryn végzett munkáiból, de így sem olyan bölcs, mint Yoda, aki szerinte egy "800 vagy 8000 éves, nagyon okos, és bölcs lebegő ember". A szinkronizálását azonban nem nevezte kihívásnak, inkább csak feladatnak.

Olvasói levél:
Versényi László kapcsán jutott eszembe egy apróság. Lehet, hogy rosszul emlékszem, de úgy rémlik, hogy A Birodalom visszavág első, még valamikor 1981 végén készült szinkronjában ő adta az Uralkodó magyar hangját (annak rövidke, holografikus megjelenésekor). Tehát "az Erő mindkét oldalát megjárta".

Abban a szinkronváltozatban egyébként Darth Vadert Nagy Attila alakította, aki sajnos már jó ideje meghalt. C-3PO magyar hangja, Szathmári Sándor, ha jól tudom, szintén eltávozott már. Luke egy másik Szathmári, talán Zoltán, Solo Téri Sándor volt. Vajon mi lett velük? Leiát Bencze Ilona szólaltatta meg. Az első magyar Yoda Tyll Attila volt. (Természetesen nem a mostani.)

Aztán amikor a tévé valamikor 1985 karácsonyán először levetítette a Csillagok háborúját, Kristóf Tibor kapta Darth Vader magyar hangjának a szerepét. Érdekes, hogy ő A Sithek bosszújában az Utapau bolygó elöljáróját szinkronizálta. Kicsi ország ez, hiába.

Üdvözlettel: Olter László