'Senki sem halt meg a forgatáskor'

2005.09.01. 01:33
A Bad Boys, a Pearl Harbor és az Armageddon rendezője legújabb sci-fijében, A szigetben klónok halálfutását követi. A star wars-os jelenetekről, Ewan McGregorról, a veszélyeztetett kaszkadőrökről és a pörgős tempóról kérdeztük Michael Bayt. A sziget csütörtöktől a mozikban.

Michael, úgy hallottam, hogy még mindig teljes gőzzel nyomod a forgatást, nem kíméled magad.

Hát én tényleg nem az a rendező vagyok, aki csak ül a lakókocsijában. Valójában nem is használom.

Sosem hagyod el a forgatási helyszínt? Még a vécére sem mész ki?

Nem szoktam. Onnan nyerem a kreatív energiámat.

Mire jó ez a pörgés?

Sokszor muszáj felturbózni magad, pláne az akciójeleneteknél, csak így lehet elkapni a jó pillanatot. Amúgy minden felvételbe száz százalékig benne vagyok, világítok, kamerákat állítok be, szóval mindent. Háromnegyed órával érkezem a stáb után, de csak azért, mert nem érdekel ahogy reggeliznek, én azonnal dolgozni akarok. Egész nap dolgozunk, gyorsan, mert annál több idő marad az improvizációra.

Milyen volt a Star Warsra emlékeztető blue boxos jelenetben, amikor gépek repkednek és cikáznak, Ewan McGregorral forgatni?

Vicces. Mikor először találkoztam Ewannal New York-ban, egyből azt kérdezte, hogy sokszor fogunk-e forgatni kivetítő előtt. Végül két nap volt az egész, de meg kell mondjam, McGregor zseniális a háttér előtt, igazi blue box színész, pedig ez a szakma legnehezebb része, nem igaz?

#alt#

Ewan folyamatosan váltogatja a karaktereket, hol Tom Lincolt játssza, hol a klónját. Előfordult, hogy meglepte a stábot?

Azt, hogy Lincolnként skót akcentussal beszéljen ő találta ki, és nekem nagyon tetszett az ötlet. Azt meg, ahogy Tom Lincolt játszotta, egyenesen imádtuk. Utálatos egy karakter volt. Egyébként a kisfiús ártatlansága miatt választottam Ewant. Olyan ez, mint Nick Cage-nél. Egy perc alatt az ártatlan kisfiúból kegyetlen gyilkossá válik .

Nem a politikai témájú filmekről vagy híres, a Szigetben mégis komoly erkölcsi problémákat feszegetsz: abortusz, őssejtkutatás. Arra számítasz, hogy a nézőket elgondolkodtatja a film?

Reméltem, hogy eltűnődnek azon, vajon ők szeretnék-e, ha lenne egy klónjuk. Szerintem elég sok önző ember él a földön, aki nem bánná. Alaptémája a filmnek, hogy mindenki egyre tovább akar élni, csak az a kérdés, milyen messzire mehetsz el. Nem akarok ítélkezni, és nagyon sok tudóssal értekeztem az ügyben, hihetetlen milyen sok betegséget meg tudnak már gyógyítani ezzel a módszerrel. Ez csak egy film. Ennyi.

Ekkora költségvetésnél és tempónál nem félted a kaszkadőrjeidet?

Tudod, ez nagyon nehéz. Úgy megyek reggel munkába, hogy csak reménykedem abban, hogy senki nem fog aznap meghalni. Azt hiszem kevesen élnek így. Muszáj tisztában lenned azzal, hogy ez milyen felelősséggel jár.

Mi a trükköd, hogy újulsz meg mindig?

Az akciófilmben mindig új kihívás kell. A Szigetet például lassan kezdem, az első fél órában, az alapszituáció felvázolásakor nem is nagyon történik semmi. Nagyon féltem, nehogy unatkozzanak a nézők. Pláne a fiatalok, azoknak pörgés kell. De szerencsére a közönség élvezi a film ártatlanságát. Én meg azt imádom, hogy elgondolkoznak rajta az emberek.

Fordította - Mazányi Eszter