Rosszul fogadták a Tarr-filmet

2007.05.23. 10:25
Szépen megkomponált film, de nem áll össze, mondták az Indexnek a nemzetközi sajtó képviselői a 60. Cannes-i Fesztiválon Tarr Béla Londoni férfijének első nyilvános sajtóvetítése után. És ők azok, akik nem hagyták el a termet a film alatt.

Nagyjából egy óra után kezdtek el kiszállingózni a Tarr-filmek lassúságához nem szokott nézők a két óra 12 perces francia-német-magyar koprodukcióban készült fekete-fehér film első nyilvános vetítésén az Index tudósítója szerint. "Kábé kétszázan hagyták el a termet, a vetítés után a gyér taps mellett huhogás, fütyülés hallatszott" - jelentette. Holott a várakozás nagy volt, miután a főbb lapok beharangozták a filmet, a nemzetközi sajtó képviselői megtöltötték a fesztiválpalota kétezer fős Debussy termét.


"Elképesztően megkomponált kameramozgások", "gyönyörű fényképezés", hangsúlyozták az Index által megkérdezett francia és angol kritikusok a pozitívumokat, ugyanakkor sokan túl esztétizáltnak látták a filmet. Amiben mindkét fél megegyezett, hogy nem állt össze számukra az alkotás.

Akiket megkérdeztünk, inkább azon tűnődtek, hogy az alapos kivitelezés, a jó ritmusú vágás és a színvonalas (Víg Mihály szerezte) zene ellenére miért nem tud a film működni. Volt, aki szerint a történet (egy eltűnt pénzes táska utáni nyomozás) nem volt elég súlyos egy Tarr-mozihoz, holott Georges Simenon azonos című bűnügyi regényéből Krasznahorkai László írta a forgatókönyvet, és volt, aki szerint a színészek a gyenge fogadtatás oka: de mikor konkrétan rákérdeztünk, nem a cseh Miroslav Krobot cseh színész-rendezőt és a Sátántangóban kislányként szereplő Bók Erikát, hanem a brit Tilda Swintont érték a kritikák: "nekem csak a dühtől mesterkélten remegő ajkak maradtak meg" - mondta például egy francia kritikus.

Magyarországon és a franciaországi Korzika szigetén forgatott koprodukciót magyar nyelven francia és angol felirattal láthatta a cannes-i sajtóközönség, miután 19 évig nem kapott magyar film meghívást a hivatalos versenyprogramba a 22 film közé. Az angol és a francia szinkronizált változat még készül. Külföldi lapokban egyébként még nem szerepelt a sajtóvetítés fogadtatásának híre, mert túl későn zajlott a vetítés.

A világpremier szerda este lesz, amire Tarr Béla mellett a film főszereplői is hivatalosak. A magyar színészek (Derzsi János, Szirtes Ági, Lénárt István) Tarr Bélával, Hranitzky Ágnes vágóval és Víg Mihály zeneszerzővel az Alitalia-sztájk ellenére "különböző európai városokon keresztül" megérkeztek a croisette-re május 21-én, a helyszínen van már a két külföldi színész, Tilda Swinton és Miroslav Krobot is, és a francia producerek, árulta el a Magyar Filmunió munkatársa.

A Variety is felvezette:
A Variety Tarr Béla Londoni férfi című filmjének szerdai díszbemutatóját hétfőn vezette elő, beszámolva az óriási költségvetésről (6,7 millió dollár) és a viszontagságos forgatásról, ami két évvel ezelőtt kezdődött meg Korzikán, majd a francia producer, Humbert Balsan öngyilkossága és cégének, az Ognon Picturesnek a jelentős adóssága miatt a munka néhány nap múlva félbeszakadt. A tavalyi nyolcnapos magyarországi forgatást követően a nyolcvan fős nemzetközi stáb idén február 12. és március 10. között 23 napot dolgozott a korzikai Bastiában. A Variety beszámolt arról, hogy a magyar rendező tíz napra kiürítette a kikötőt a forgatáshoz. Hozzátette, hogy majdnem húsz év után versenyez magyar film Cannes-ban. A fesztivál hatvanéves történetében öt Arany Pálmát és két Arany Kamerát vittünk eddig haza.