Tarr filmjét el is adták Cannes-ban

2007.05.16. 19:55
Wong Kar Wai filmjével nyílt meg a szerdán kezdődő 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. Tizenkilenc év után először a versenyprogramban valóban szerepel magyar film is: Tarr Béla A londoni férfi című filmjének utómunkálatait gyorsított tempóban, de sikerült befejezni. Sőt, ahogy a Variety ma beszámolt róla, már el is kelt a francia seregszemlén.

A cannes-i fesztiválra elsőként Norah Jones, az indiai szitármester, Ravi Shankar lánya és Jude Law futott be, akik Wong Kar-Wai első angol filmjében, a My Blueberry Nightsban szerepelnek, ugyanis a Szerelemre hangolva rendezőjének újabb édes-romantikus munkája nyitotta meg a fesztivál hatvanadik kiadását. Előtte egy órán át sorjáztak a vendégek a fesztivál 24 lépcsőfokára terített vörös szőnyegén: Eva Herzigova olasz barátjával érkezett, Elisabeth Hurley vörös ruhában, a portugál Maria de Medeiros pedig kis vörös csillagokkal díszítve.

"Talán nem is osztunk majd díjakat idén, és inkább kivonjuk magunkat a felelősség alól" - nyilatkozta a helyszínen a zsűrit vezető Stephen Frears, A királynő rendezője az AP-nek, majd kijelentette, hogy a felkérést csak az exfelesége rábeszélésére fogadta el. A zsűri tagja Maggie Cheung, Wong Kar-Wai egyik üdvöskéje is, aki a többiekhez hasonlóan már az indulás előtt egy nappal elfoglalta a cannes-i hotelszobáját. A zsűrit a német házigazda, a Trója szép Helénája Diane Krüger mutatta be.

Tarantinóval versenyez Tarr

Az Arany Pálmáért huszonkét film versenyez, és amellett, hogy a programban világ filmterméséhez képest feltűnően sok, összesen tizenkettő francia részvétellel készült alkotás szerepel, most neves amerikai rendezők is nagy számban képviseltetik magukat. Bemutatják az amerikai mozikasszáknál bukott Grindhouse Tarantino által rendezett második felét, a Death Proofot, és a Hetedik rendezőjének új sorozatgyilkosos thrillere, a hazájában már bemutatott Zodiákus is szerepel.


Jude Law, Norah Jones és Wong Kar-wai (AFP) - klikk!
Ennek ellenére a Variety "nemzeti preferálással" támadta meg a cannes-i szervezőket, mert túl sok francia érdekeltségű film került az idei hivatalos programba. Ide sorolták Tarr Béla filmjét is, ami magyar-francia-német koprodukcióban készült. Thierry Frémaux művészeti igazgató a Le Monde napilap hasábjain azzal védekezett, hogy a legtöbb filmet még a főcím elkészülte előtt nézte meg, így a válogatáskor fogalma sem volt az azokba befektetett szervezetek nemzetiségéről.

Tarr A londoni férfijának kópiája végül időben elkészült a seregszemlére. "Ha nem kaptunk volna meghívást, akkor szépen komótosan, a saját tempónkban fejeztük volna be a filmet" - nyilatkozta a rendező. - A megfelelő utómunkálatokhoz minimum négy hónap szükséges. Ehhez képest ezt most két hónap alatt zavartuk le."

A Krasznahorkai László forgatókönyve alapján készült filmmel tizenkilenc év után kapott meghívást magyar alkotás a cannes-i versenyprogramba. A londoni férfit a fesztiválon máris három helyre eladták, Angliában az Artificial Eye, Görögországban a Seven Films, a Benelux államokban az A Film forgalmazza majd, írja a Variety. A magyar színészek, Derzsi János, Szirtes Ági, Lénárt István, Tarr Bélával, Hranitzky Ágnes vágóval és Víg Mihály zeneszerzővel május 21-én érkeznek a Croisette-re, a helyszínen a két külföldi színész, Tilda Swinton, Miroslav Krobot és a francia producerek csatlakoznak hozzájuk, árulta el a Magyar Filmunió munkatársa. A Georges Simenon bűnügyi regénye alapján forgatott film világpremierjét május 23-án tartják a Fesztiválpalota Lumiére termében.

Moore és DiCaprió is dokumentumfilmet visz

A fesztiválpalotát övező felhajtást idén is hollywoodi szuperprodukciók fokozzák, az Ocean's Thirteennel Brad Pitt, George Clooney és Matt Damon, a Harmadik Shrekkel Cameron Diaz és Mike Myers érkezik. Tavaly a sztárkülönítményt két film, a Da Vinci kód és az X-Men - az ellenállás vége vonzotta a fesztiválra.

Angelina Jolie A Mighty Heart című versenyben lévő mozit kíséri, így párjával, Brad Pittel ejtik majd kísértésbe a lesifotósokat, de számítanak még Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr., Sylvester Stallone, Sharon Stone, Jane Fonda, Bono, a U2 énekese, valamint Quentin Tarantino és Martin Scorsese megjelenésére is, akikkel a bennfentesek a privát jachtokon vagy a domboldal villáiban megrendezett meghívós partikon koccinthatnak.

Az idei év Al Gore-ja Leonardo DiCaprio lesz, aki egy újabb globális felmelegedéssel foglalkozó dokumentumfilmet visz a tengerparti filmszemlére. Visszatér a három évvel ezelőtti győztes, Michael Moore is, a manipulatív dokumentumfilmes Sicko című művének, ami az amerikai egészségügyi rendszert támadja, most csak programon kívül jutott hely. Ez is mutatja, hogy bár tavaly a politikai témájú filmek kerültek a figyelem középpontjába, idén ez kevésbé jellemzi a fesztivált.

A versenyfilmek
My Blueberry Nights - Wong Kar Wai (Kína)

Auf Der Anderen Seite - Fatih Akin (Németország-Törökország)

Une Vielle Maitresse (An Old Mistress) - Catherine Breillat (Franciaország)

No Country For Old Men - Joel and Ethan Coen (USA)

Zodiac - David Fincher (USA)

We Own the Night - James Gray (USA)

Les Chansons d'Amour (Love Songs) - Christophe Honore (Franciaország)

Mogari No Mori (The Mourning Forest) - Naomi Kawase (Japán)

Breath - Kim Ki Duk (Dél-Kórea)

Promise Me This - Emir Kusturica (Szarajevó)

Secret Sunshine - Lee Chang-dong (Dél-Kórea)

4 Luni, 3 Saptamini si 2 Zile (4 Months, 3 Weeks and 2 Days) - Cristian Mungiu (Románia)

Tehilim - Raphael Nadjari (Franciaország)

Stellet Licht (Silent Light) - Carlos Reygadas (Mexikó)

Persepolis - Marjane Satrapi/Vincent Paronnaud (Irán/Franciaország)

Le Scaphandre et le Papillon (The Diving Bell and the Butterfly) - Julian Schnabel (USA)

Import Export - Ulrich Seidl (Ausztria)

Alexandra - Alexander Sokurov (Oroszország)

Death Proof - Quentin Tarantino (USA)

The Man from London - Bela Tarr (Magyarország)

Paranoid Park - Gus Van Sant (USA)

Izgnanie (The Banishment) - Andrei Zvyagintsev (Oroszország)

forrás: Reuters