Megölte magát a Tarr Béla-film producere

2005.02.11. 20:18
Az ötvenéves Humbert Balsan Párizsban lett öngyilkos. Tarr Béla stábja Balsan emléke előtt tisztelegve forgatja tovább Korzikán a Londoni férfi című filmet. A producer néhány napja még filmes terveiről beszélt egy libanoni lapnak.
Megölte magát csütörtökön Párizsban Humbert Balsan francia filmes, számos nemzetközi hírű rendező felfedezője, Tarr Béla készülőfélben lévő, Londoni férfi című alkotásának egyik producere. Meg nem erősített információk szerint a francia producer felakasztotta magát. Barátai csütörtök délután produkciós cége, az Ognon Pictures irodájában találtak rá. Ötvenéves volt.

Az emléke előtt tisztelegve forgatnak tovább

"Mély fájdalommal és nagy megrendüléssel fogadtuk a hírt, hogy barátunk és kollegánk Humbert Balsan elhunyt"- áll a Tarr Béla vezette T.T. Filmműhely közleményében.

"Úgy gondoljuk, hogy az Ő személyes kötődése a Londoni férfi című filmhez arra kötelez bennünket, hogy a filmet elkészítsük és ezzel tisztelegjünk emlékének. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy filmünk méltó befejezése legyen Humbert munkásságának" - olvasható a Londoni férfi stábja által jegyzett közleményben, melyet a jelenleg Korzikán forgató Tarr Béla sajtósa juttatott el az Indexhez.

Berlin is gyászolta

Tegnap este, a Berlini Filmfesztivál megnyitóján Dieter Kosslick fesztiváligazgató is megemlékezett a tragikus módon elhunyt producerről: "Tudom, Humbert most azt mondaná: 'Dieter, gyerünk, ne állj le', és én szót fogadok neki" - kezdte a szemmel láthatóan megrendült Kosslick. "De ne csodálkozzanak, ha ma este elmaradnak a szokásos poénjaim" - tette hozzá.

Humbert Balsan
Humbert Balsan

Balsan jómódú párizsi családba született 1954-ben. 1973-ban filmszínészként kezdte pályáját Robert Bresson Lancelot, a Tó lovagja című filmjében, aki mellett aztán segédrendező lett. Később rendezéssel próbálkozott, majd a producerségnél kötött ki; vagy hatvan játékfilm gyártása kötődik a nevéhez. Rendszeresen dolgozott a világhírű egyiptomi rendezővel, Júszef Sahínnal, valamint James Ivoryval, Jean-Louis Trintignant-nal, Lars Von Trierrel.

Tervek

Néhány nappal halála előtt telefoninterjút adott a The Daily Star című libanoni lapnak. A cikk Balsant "a nyugat elsőszámú arab producerének" nevezi, bár a filmes erre a felvetésre kijelentette: "Véletlenül alakult úgy, hogy sok arab film elkészítésénél segédkeztem - minden további nélkül dolgoznék izraeli filmesekkel, akár holnaptól is. A film nem ismer határokat. Fontosak a dokumentumfilmek is, de jelenleg a játékfilmekre helyezem a hangsúlyt. A játékfilmeké a jövő."

A libanoni újságíró méltatja Balsan lelkesedését és elkötelezettségét a térség filmeseinek támogatásában és a cikk végén említést tesz a producer "számos folyamatban lévő projektjéről", melyek közé tartozott Tarr Béla munkája, a Londoni férfi is.