Mégis bemutatják az Amerika Kommandót

2005.02.07. 12:45
A botrányos bábfilmet eredetileg január végén mutatták volna be Magyarországon, majd a forgalmazó UIP-Duna Film bejelentette, hogy leveszik a műsorról. A legfrissebb hírek szerint azonban mégis a magyar mozikba kerül a South Park alkotóinak egész estés filmje.
Pataki Andrea, a UIP-Duna Film sajtóreferense az Indexhez eljuttatott közleményben bejelentette:

"Néhány héttel ezelőtt sajnálattal értesítettük Önt arról, hogy a gyártó Paramount stúdió - gazdasági megfontolások alapján - úgy döntött, hogy több európai országban, így Magyarországon sem mutatja be az Amerika Kommandó: Világrendőrség (Team America: World Police) című akció-báb-vígjátékot.

Most örömmel adhatjuk hírül, hogy 2005. február 24-étől mégis, a magyar nézők is moziban tekinthetik meg a filmet, magyar felirattal."

"A közönségen a sor!"

A közleményben kitértek a film magyarországi bemutatója körüli híresztelésekre:

"Egyúttal reméljük, hogy a bemutató ténye önmagában cáfolja a film politikai vagy egyéb okokból történt visszavonásáról, betiltásáról szárnyra kelt pletykákat. A bemutatót nagy várakozás előzte meg, és a UIP-Duna Film hitt és hisz abban, hogy az Amerika Kommandónak van közönsége Magyarországon. Erről sikerült a gyártó stúdiót is meggyőznünk - most már a közönségen a sor!"

Botrányok

A film készítői, Matt Stone és Trey Parker egyáltalán nem riadtak vissza a világpolitika aktuális kérdéseitől, és a vad szexjelenetek változatos ábrázolása - bár csak marionettbábukról van szó - is alaposan felborzolta a kedélyeket a tengerentúlon. A bábfilm premierjét tavaly őszre, az amerikai elnökválasztásokat megelőző napokra időzítették. Észak-Korea a napokban próbálta betiltatni a filmet Csehországban: az észak-koreai vezetés rossz néven vette, hogy az Amerika Kommandó Kim Dzsong Il diktátort világuralmi álmokat dédelgető, vérszomjas idiótának ábrázolta.

Mint arról hírt adtunk, egy januári cikkben a Magyar Nemzet az ügy hátterében politikai okokat sejtetett, annak ellenére, hogy a forgalmazó hivatalos indoklása szerint az európai országokban csak azért marad el a film bemutatója, hogy megspórolják a bukást, mivel az "Amerika kommandó nem hozta be a várt eredményeket".

Most mégis úgy tűnik, február 24-től a forgalmazó megpróbálja bemutatni a magyar közönségnek Stone és Parker marionett-akciófilmjét. A filmet Speier Dávid magyar feliratával nézhetik meg a nézők.