Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

'Lesz itt smaci meg minden'

2004.07.19. 10:49
Pados Gyula szögesdrót nélkül is tud filmezni, Bridget Jones pedig úszógumi nélkül is belefárad az igazi keresésébe. Az Állítsátok meg Terézanyut! forgatása a végéhez közeledik Nagyvázsonyban. Riportunk a filmforgatásról.
A hétvégén az Állítsátok meg Terézanyut! című játékfilm végét, pontosabban a végefelé közelítő részt forgatták a nagyvázsonyi Zichy kastélyban. Az Index az ezredik csapó előtt csatlakozott a stábhoz egy teljes forgatási napra és megpróbált elvegyülni, hogy a Terézanyut alakító, megfáradt Hámori Gabriellával beszélgethessen, vagy legalább a díszletből ehessen, de hiába.

A kastély dísztermében éppen egy vezetői tréning után rendezett vacsora felvételei zajlottak. A házigazda a címszereplő főnöke, és új reménybeli szerelme, a László Zsolt alakította Tamás egy tucatnyi közönséges, újgazdag multimilliomosnak mutatja be Terézanyut. A szemlélődő - de legalábbis az Index - számára egyhangúnak tűnt az, ahogy egy-egy jelenetet különböző kameraállásból egymásután többször felvettek, bár még az unatkozó werkfilmesekből is elismerést váltott ki a multimilliomost játszó Csuja Imre, amint hetedszerre-nyolcadszorra is ugyanolyan profin, lendületesen adta elő a harsány monológját.

Maguk a színészek is egyhangúnak találhatták az ismétléseket egy idő után, mert László Zsolt a főszereplőt beharangozó "Bemutatom új kolleganőmet!" szövegét "Bemutatom új barátnőmet!"-re váltotta, mire a Terézanyut, vagyis Kéki Katát megformáló Hámori pedig "Bemutatom mai barátnőmet!" változatot kiabált. Bergendy Péter rendező szerint ezúttal csak vicceltek, amúgy, amint elmondta, sokszor beépíti a filmbe a színészei ötleteit.

Bridget Jones-hoz köze sincs

Tekintse meg képeinket!
A Cinema főszerkesztőjeként ismertté vált reklámfilmes rendezővel az ebédszünetben beszélgetett az Index. Miközben az egész stáb tökfőzeléket falatozott sertéshússal, Bergendy azt magyarázta, hogy mindenki szinglifilmet vár tőle, de ő egy "válságba került ember" hullámvölgyét rögzíti. Hámori Gabriella mellesleg a Terézanyu szerephez hasonlóan szintén nincs toppon. A produkciós titkár elmondása szerint Hámorit annyira megviselte a június 21-től reggeltől estig, megszakítás nélkül zajló munka, hogy nem is tud nyilatkozni. "Olyan fáradt vagyok, mint egy véglény" - szólt hátra napközben maga a színésznő is két jelenet között.

"Bridget Jones-hoz köze sincs" - fűzte tovább ebéd közben az anti-szinglivonalat Bergendy. Tény, hogy a karcsú Hámorinak nincs úszógumija és nagymamabugyija, és ránézésre senki sem feltételezné, hogy akár egy napig magányosan kellene élnie, de a rendező ezúttal a két film közötti dramaturgiai különbségekre célzott. "Míg Bridget Jones egy szerelmi háromszögre épül, ebben a filmben a főszereplőnő szerelmi láncsorozatban ismerkedik meg három férfival: Fonyóval (Hujber Ferenc), Daviddel (Csányi Sándor) és Tamással".

"Tudom, hogy jó filmet fogunk csinálni, mert minden film annyit ér, amennyit a története. Májusra készült el a forgatókönyv végleges változata, és nagyon jó lett" - tette hozzá Bergendy. Mint köztudott a Sorstalanság kényszerszünete a közös operatőr - Pados Gyula - miatt a Terézanyut is késleltette a novemberben leállt forgatását követően. Míg a Sorstalanságban felnőtt a kisfiú, addig a Terézanyu forgatókönyvírója Rigó Béla sem tétlenkedett: helyrepofozta, és 100 percesre rövidítette a tervet. "Ez a sztori jó" - magyarázta a végeredményt a rendező. "Friss, fiatalos hangulatú, a harmincasok problémáival foglalkozik. Főleg beszélgetős film." Ez gyakorlati nyelvre átfordítva Bergendynél 250 ezres nézőszámot jelent.

Holokauszt után New Orleans bár

A délutáni forgatás alatt az Index tovább téblábolt a nézelődő werkfilmesek mellett, szemezett a mignonokkal, és elnézést kért, mert egyszer próba közben vakuval fotózott, végül a cigiszünetben végre sikerült egy rövid faggatózásra elkapnia az operatőrt. "Attól féltem, hogy mindenkit csak szögesdróton keresztül tudok majd felvenni" - vágott egyből a téma közepébe Pados Gyula, aki elmondása szerint "nagyon nehezen" állt vissza a Sorstalanság munkálataiból a Terézanyuéra. "Bergendyvel két napig vicces filmeket néztünk, vicces zenét hallgattunk, hogy a pénteki holokauszt után hétfőn már azt tudjam filmezni, ahogy a fiatalok a New Orleans bárban táncolnak" - magyarázta a június 19-20-ai hétvégéről.

Tekintse meg képeinket!
A nemzetközileg is ismert operatőr, aki Helena Bonham Carter után most Hámori Gabriellát is ugyanolyan lelkesedéssel filmezi, elmondta, hogy ezúttal változatos munkával rukkol elő. "Míg a Sorstalanságban és a Kontrollban egységes képi világra volt szükség, addig itt a nyolcadik kerület legaljától a felső tízezer báján keresztül a szereplők belső változásáig mindent érzékeltetnem kell" - tette hozzá.

Estefelé végeztek a két párbeszéddel, amely során Kéki Kata élesen beszól az újgazdagoknak, elmegy, majd újra bevonul a díszterembe. Mikor búcsút intett az Index a stábnak, Hámori Gabriella és László Zsolt keringőjelenetére készültek a kastély tánctermében. "Odavagyok magáért, a fekete hajáért" - hallatszott még távozóban a zene. "Lesz itt smaci, meg minden!" - szólt még egy asszisztens. Persze azt, hogy ki lesz Kéki Kata igazija, az Indexnek nem sikerült kiderítenie, csak azt, hogy feltűnik a színen még egy helikopter is. Nagyvázsonyban, Dörgicsén és Szentbékkállán már csak július 24-ig zajlanak az események, az SPI International pedig december 16-án viszi a mozikba az előreláthatólag 208 millió forintból forgatott közönségfilmet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.