Anettkából a főszerep sem csinál színészt

2007.10.07. 07:53
Az Anettka médiaiskolájában nevelt Gerencsér Tamás filmje majdnem két hónap halogatás után eljutott az egyik utolsó jelenet felvételéhez, amit a helyszínről követtünk. A Holnap történt forgatása olyan benyomást keltett, mintha a rendező éppen elugrott volna egy cigiszünetre, de a stáb lelkesen dolgozott volna tovább.

A martonvásári CBA parkolójából csatlakoztunk kis szürke Corsánkkal a Holnap történt stábjának kocsikaravánjához, ami egy LADYS-1 rendszámú nyitott Mercedesből, egy felvágós terepjáróból és egy trailerre pakolt rendőrautóból állt. A város határán lévő kukoricamezőig követtük őket, ahol a tervek szerint Győzikének kellett igazoltatnia a gyorshajtáson kapott Anettkát, aki a filmben Zalatnay Cini gyilkossága ügyében oknyomoz, mint újságíró.

A rendőrös jelenet a rossz idő miatt már hetek óta csúszásban volt, és legnagyobb bánatunkra azt a részt, amikor Győzike autója felrobban és megpördül, egy másik napra tették. A forgatáshoz elvileg útlezárást is intéztek, a gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy két láthatósági mellényes fiú próbálta meggyőzni az autósokat, hogy talán most mégse menjenek tovább.

"A forgatás helyett az ingemről írtok majd"

Győzike, a majdnem-Banderas

Igazi forgalmi akadályt inkább Győzike képezett. Kisebb népünnepély alakult ki, miután az úttesten parádézó celebet kurjongatással és dudaszóval üdvözölték a feltorlódó autósok. A perpatvarra aztán a szemközti fatelepről is összegyűlt egy adag bámészkodó. Győzike ragyogó kedvéből az sem vont le, hogy az egyenruhájának ujját megrágta a moly, és a nadrág sem ért egészen össze a hasa alatt.

"Már csak nyolc kilót kell leadnom ahhoz, hogy Tom Cruise vagy Banderas legyek, eddig ötvenhárom kilót fogytam" - dicsekedett nekünk a húsz hónapja tartó diéta eredményével, majd egy lendületes telefonbeszélgetés lezavarása után megsúgta, hogy most saját szállodaláncra gyúr.

Amíg ő bohóckodott, Anettka komolyan vette a feladatot, és a csajmerciben bújta a jelenet szövegét, amit különböző kézírásokkal firkantottak fel egy Holnap történt-es mappa lapjára. A huszonhárom éves rendező meg a rendőrautót ellenőrizte:

- Hogy kapcsoljuk be a villogót?
- Hát a gombbal.
- Jó, akkor kezdünk is, hozom a derítőt.

Ez a film önmagát rendezi

És nem viccelt, ő hozta a kellékeket, ő adta Győzike és Anettka szájába a szöveget, és ő kezelte a kis HD-kamerát is, amivel forgattak. A rendező meg a jelek szerint maga az élet: nem számít, hogy káoszba fulladt az útlezárás, és a napfény ötpercenként változott, meg a szereplők szétimprovizálták a jelenetet. A mindössze hatfős stáb darálta tovább a pár másodperces snitteket, mintha csak alaplapot gyártatanának ezerszám napi pár dollárért.

"Majd kitaláljuk, mikor odaérünk", "Csak egy mondatig megyünk" - adta az utasításokat Gerencsér Tamás, aki szerint "nem gáz", hogy változik a nap, és "tök jó, ahogy a szereplők átírják a forgatókönyvet", viszont "gáz, hogy az út nincs lezárva." Aztán visszafordult a kamerához, és elindított egy újabb felvételt.

"Le fogjuk venni a rendszámtáblát, és elkobozzuk az autót. Egy miatt engedem el, hogy szeretem a Zalatnay Cini művésznőt, apámnak is kedvence volt" - adta elő szabad átiratban a közúti rendőrt Győzike, aki az RTL-es tévés rutinjával kitűnt a stábból. Anettkát is ő lazította le a felvétel előtt azzal, hogy elújságolta neki a legfrissebb salgótarjáni híreket. Nekünk meg leesett, hogy ők egy év különbséggel egy helyen és egy időben nőttek fel.

A csajmercit egy ismerőstől kapták

Anettkából a főszerep sem csinál színésznőt

"Abszolút nem érdekel a filmes szakma véleménye, és ettől a főszereptől sem válok színésznővé - jelentette ki aztán Anettka, aki tagadta, hogy ezen kívül bármi köze lenne a filmhez. - Tomi felkért a főszerepre, és én elvállaltam. Ennyi." És hogy mennyire elégedett a médiaiskolája növendékével? "Nagyon tehetséges, ő az egyetlen, akinek fennmaradt a neve azok közül, akik oda jártak" - mondta, bár azt nem említette, hogy az újdonsült filmrendező jó ideig csak Kiszel Tünde állítólagos exének állítólagos exeként szerepelt a köztudatban.

Végül meguntuk, hogy az útszéli gazban a családokat kerülgessük, és visszasétáltunk a parkoló autókhoz, ahol a producer, Szűcs Balázs támaszkodott egy aranyórás férfi terepjárójának ablakába. Mikor megkérdeztük az idegent, hogy ő is a filmhez tartozik-e, csak egy nem túl meggyőző tagadó választ és egy lekoptató mosolyt kaptunk, úgyhogy a producert kérdeztük, hogy kaptak-e már a filmes szakmából valami visszajelzést a celebfilmjükre.

"Nyilván aki színművész, az nem fogja értékelni az ő játékukat - intett vissza Győzike és Anettka felé -, de beszélgettünk olyan rendezővel, aki ezt egy rendhagyó próbálkozásnak tartja. Persze vannak negatív vélemények." A Holnap történt költségvetését viszont továbbra sem tudtuk kihúzni belőle, de azt ígérte, hogy a bemutató előtti sajtótájékoztatón fillérre megmondják. Aztán megtudtuk, hogy Cini, akinek aznap szintén volna feladata, általában órákat késik. Őt már nem vártuk meg.