Kigyulladt Wallace és Gromit raktára

2005.10.12. 12:45
Bár filmjük az amerikai toplistát vezeti, az Aardman Animations gyászol: 30 év munkája égett el a bristoli tűzben.

A brit nyomozóhatóságok vizsgálják azt a bristoli tűzesetet, ami többszáz animációs díszletet, story boardot és bábfigurát pusztított el a Wallace és Gromit és a Csibefutam készítőjének, az Aardman Animations helyi raktárában. A tűzoltók még 24 órával a segélyhívás után is a helyszínen dolgoztak - jelentette a BBC.

Nick Park, Wallace és Gromit
Nick Park, Wallace és Gromit

Az animátorok, akik 1991-ben Oscar-díjat is kaptak Állatállapot című 5 perces kisfilmükért, bejelentették, hogy legújabb filmjük, a Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény néhány díszlete megmenekült, de csak azért, mert a tűz idején szerencsére éppen egy kiállítás darabjai voltak.

Nick Baker, a helyi tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy a tűz okát kutató csapat, reményei szerint, már a következő néhány napban komoly előrelépést tehet a nyomozásban.

Arthur Sheriff, az Aardman Animations munkatársa a Guardianben "kisebb fajta tragédiának" nevezte a tűzesetet, majd hozzátette: "a cég harminc éves története égett porrá. Majdnem mindent itt tároltunk; a Morphtól az Állatállapoton, a Csibefutamon át a Wallace és Gromitig minden."

A tűz éppen aznap éjjel ütött ki, amikor Aardmanék a hétvégi amerikai toplista első helyét ünnepelték; a harminc millió dollárból készült Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény a bemutatót követő 3 napon 16,1 millió dollár bevételt hozott Nick Parknak és csapatának.

Az Aardman Animations öt filmre szóló szerződést kötött Steven Spielberg stúdiójával, a DreamWorks-szel. A megállapodás első gyümölcse volt a 2000-ben bemutatott Csibefutam, a kasszasiker egész estés Wallace és Gromit-film pedig a második. A Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény október 27-től megy a magyar mozikban.