Schlöndorff életművéért Bajor Filmdíjat kapott

MTI
2005.01.16. 19:30
Volker Schlöndorff német rendező életművéért megkapta a Bajor Filmdíjat, ám a legtöbbször A bukás - Hitler utolsó napjai című film alkotóit szólították színpadra a hétvégi müncheni díjkiosztón.

A bukás producere, Bernd Eichinger kapta a 200 ezer euróval járó produceri díjat, a Hitler alakját megformáló Bruno Ganz a legjobb szereplőnek járó, 10 ezer eurót érő díjat. A Bukás díjat kapott a német közönségtől is, amely tavaly rekordszámban nézett hazai filmeket. A Bild am Sonntag úgy tudja, hogy Németországban 2004-ben 35 millióan váltottak jegyet német filmre.

A bukás - Hitler utolsó napjait most kezdik vetíteni a francia és a magyar mozikban. A bajor filmdíjakat 26. alkalommal osztották ki, pénzben 300 ezer eurót osztottak szét.

Schlöndorffot maga a bajor miniszterelnök, Edmund Stoiber méltatta. A rendező A bádogdobbal 25 évvel ezelőtt nyerte el az Arany Pálmát Cannes-ban, és Oscar-díjat is kapott a Günter Grass regényéből készült filmért. "A duplázás azóta senkinek sem sikerült" - jegyezte meg Stoiber, aki elárulta, hogy fiatal éveinek számos kortársához hasonlóan ő is olyan akart lenni, mint James Dean.