Elhunyt Miss Moneypenny

2007.09.30. 23:58

Elhunyt Lois Maxwell színésznő, aki 14 James Bond-filmben alakította az egyik kultikussá vált figurát, a főhős után hiába sóvárgó titkárnőt, Miss Moneypennyt. Ausztrál sajtójelentések szerint a kanadai származású színésznő 80 évesen, rákban halt meg szombaton a nyugat-ausztráliai Fremantle-ben, írta az MTI.


James Bond-film elképzelhetetlen lenne Miss Moneypenny nélkül. A csinos, tökéletes, hűvös modorú titkárnő fáradhatatlanul folytatja szócsatáit a hódító ügynökkel. Kettős jelenetük a Dr. No óta minden Bond-film elmaradhatatlan része. Lois Maxwell - aki az első és sokaknak az „egyetlen igazi” Moneypenny - tizennégy filmben, 1962-től 1985-ig, a Halálvágtáig játszotta a hűséges titkárnőt három egymást követő Bonddal az oldalán.


Állítólag az utolsó film, a Halálvágta forgatása után azt kérte, hadd játszhassa ezentúl M-et. Egy női MI6-vezető gondolatától azonban a producerek ekkor még mereven elzárkóztak.


Maxwell az ötvenes évek egyik legjobb, legkeresettebb karakterszínésznője lett. 1960-ban a mozibevételek alapján készült százas színészlistán az ötödik helyre került, a színésznők közül csak Julie Andrews előzte meg, s olyan sztárokat utasított maga mögé, mint Elizabeth Taylor vagy Audrey Hepburn.


Összesen hatvannégy mozifilmben szerepelt, valamint több tévésorozatban is, így az Angyal két epizódjában és a Minden lében két kanál utolsó részében. Maxwell 1989-ben hivatalosan visszavonult a filmezéstől, bár 2001-ig még három filmben elvállalt kisebb szerepeket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport