Vatikán: keresztényellenes Az arany iránytű

2007.12.19. 18:36
Elítélte a Vatikán Az arany iránytű című amerikai filmet, keresztényellenesnek, istentelennek és ateistának minősítve az alkotást, beleértve Philip Pullman bestsellerszerző regényét is a Vatikán saját lapjában, a l'Osservatore Romanóban. A katolikus egyház utoljára A Da Vinci-kód ellen indított olyan hadjáratot, mint most a Chris Weitz rendezte film ellen, amelyben Nicole Kidman, Daniel Craig és Dakota Blue Richards játssza a három főszerepet, írta az MTI.



"Pullman világában a remény egyszerűen nem létezik, mivel nincsen megváltás, csupán személyes és individualista képesség a helyzet és az események uralására... Amikor az ember megpróbálja kiiktatni Istent a látóköréből, minden kicsivé, szomorúvá, rideggé és embertelenné válik" - olvasható a vezércikkben.

Az arany iránytű Pullman Az Úr sötét anyagai című trilógiájának első része. E fantasyben az egyház és kormányzó szerve, a Magisterium kegyetlen kísérleteket folytat gyermekeken, hogy feltárja a bűn természetét, továbbá megpróbálja elpalástolni azokat a történéseket, amely aláásnák hatalmát és tekintélyét.