Brazil drogkommandó nyerte az Aranymedvét

2008.02.16. 19:17


A mai díjátadóval és Michel Gondry új filmjével, a Be Kind Rewinddal zárul az 58. Berilnálé. Miután idén majdnem félmillióan moziztak a fesztiválon, Dieter Kosslick fesztiváligazgató kijelenti, hogy hiába panaszkodnak sokan, a mozi nem halt meg. Aztán hamar belefognak, hogy angolul és németül vegyesen bejelentsék a díjazottakat:

Ezüstmedve a legjobb színésznek: Reza Najie, a Song of Sparrows című iráni film főszereplője (A nem túl eseménydús, de szívmelengető filmben motoros futárkodással tartja el a családját, amíg el nem töri a lábát.)

Ezüstmedve a legjobb színésznőnek: Sally Hawkins, a  Happy-Go -Lucky című Mike Leigh-film főszereplője (A brit színésznő ezekben az ünnepélyes pillanatokban is ugyanazt a kedvesen ütődött karaktert hozza, mint a filmben. Mikor lejön a színpadról, elsírja magát.)

Ezüstmedve a legjobb forgatókönyvért: Xiaoshuai Wang, az In Love we Trust rendezője (A kínai filmes még egy német "danke schönnel" is megpróbálkozik, de angolul azért jobban megy.)

A legjobb elsőfilm: az Asyl Park and Love Hotel Japánból (, és japánul mond köszönetet is a rendező.)

Alfred Bauer-díj: a Lake Tahoe című mexikói film

Ezüstmedve a legjobb rendezőnek: Paul Thomas Anderson, a Vérző olaj rendezője

Ezüstmedve a legkiemelkedőbb művészi teljesítményért: Jonny Greenwood, a Vérző olaj zeneszerzője ("Johnny nincs itt, mert pár napja született meg a gyereke, de így duplán boldog lesz", vette át a díjat helyette a rendező.)

A zsűri fődíja: a Standard Operating Procedure című amerikai dokumentumfilm (A kritikusok elég csúnyán szétkapták, mivel nem sok újat mond az iraki Abu Graib börtönben történt fogolykínzásokról.)


Aranymedve a legjobb filmnek: a Tropa de Elite (The Elite Sqad) című brazil film (A producer azzal bíztatja a kötött sapkás rendezőt, Jose Padilhát, hogy a brazil rendőrségen belüli korrupciót bemutató film így talán képes lesz valami változást előidézni.)

 

A díjátadó a Filmszemléhez képest rekordtempóban zajlott, mindössze két dzseszzes zeneszámot iktattak be, így egy órán belül végeztek. A végén itt a sajtószobában jelképesen elpukkant egy pezsgő, de amúgy se nagy örömködés, se bosszankodás nem tapasztalható az újságírók között.