Magyaros animáció az Oscar-jelöltek között

2010.02.03. 10:02 Módosítva: 2010.02.03. 12:12

A kecskeméti animációs filmesek tevékeny részesei az Oscarra jelölt Brendan: a kelták titka című filmjének, így egy nyertese az idei díjkiosztónak már biztos van. Ha a szobrot is megkapnák, még nagyobb lenne a siker. Tomm Moore ír rendezőt a magyar népmesék ihlették.

Kedden hirdették ki a 82. Oscar-osztás jeltöltjeit, aminek magyar vonatkozása is akad: a legjobb animációsfilm kategóriába bekerült Brendan: a kelták titka (The Secret of Kells) című film jelentős része Magyarországon, a Kecskemét Film műhelyében készült 2007 áprilisától 2008 májusáig, tudtuk meg Mikulás Ferenctől, a stúdió vezetőjétől. A széles nemzetközi munkában készült rajzfilm 70 százalékát nálunk készítették, így a siker része a híres kecskeméti rajzfilmstúdiót illeti.

A március 7-ei gálán a következő filmekkel versenyez a Brendan: a Neil Gaiman sikerkönyvéből készült Coraline-nal, a Fantasztikus Mr. Foxszal, a Hercegnő és a békával és a szomorkás Fel!-lel. Ez utóbbi a tíz legjobb film közé is bekerült, toronymagas esélyesnek számít.

A magyar vonatkozású mese látványvilágát sokan kiemelték, az előzetesből is kiderül, milyen szép. A történet a 9. században játszódik, főszereplője a tizenkét éves papnövendék, Brendan, akinek lakóhelyén a vikingek támadására készülnek. Oda menekül Aidan testvér, a titokzatos könyv illusztrátora, aki beavatja Brendant a rajzolás mágiájába. Aidan testvérrel együtt érkezik Pangur Bán, a különlegesen megrajzolt macska, aki Brendan segítségére lesz.

A Kecskemét Film már rövid távon is jól járt az írekkel közös munkával, akik egy spanyol produkciónak ajánlották be őket, egy múlt század közepén játszódó karibi történetet rajzolnak nekik. De várható még több nemzetközi koprodukció is.

A film egyszerre kelta és kelet-európai, a rendezőnkre nagy hatást tett a Magyar népmesék, konkrétan ezért vitte Kecskemétre a 75 perces rajzfilm készítését. A 2009-es Kecskeméti Animációs Filmesztiválon levetítették a filmet, a fődíjat is elnyerte. Íme az előzetese: