Jolie graffitimentesített a IX. kerületetben

2010.10.14. 21:08 Módosítva: 2010.10.14. 21:08

Angelina Jolie csütörtökön a Rózsák tere helyett már újra az egykori kultikus Tűzraktérbe, és az Üllői út-Thaly Kálmán utca sarkán lévő, üres telekre vonult vissza balkáni polgárháborús love story-t forgatni. Brad Pittet ma nem láttuk, de a kedden felhúzott háborús díszlet az autóroncsokkal meg földig rombolt házakkal így is elég látványos volt.

Angelina Jolie terepszemlét tart - Galéria (fotó: Barakonyi Szabolcs)

A lakók örültek a filmforgatásnak, mert szerintük az udvar, ahol a stáb berendezkedett, annyira össze volt már graffitizve, mint az amerikai nagyvárosi gettók. Jolie díszletesei a hét elején több helyen is poros-kormos háborús színekkel festették át a buborékbetűket. Túl sok dolguk persze nem volt: Budapest hírhedten tökéletes ostromhelyszín, mivel a betört ablakú Tűzraktér és a lepukkant bérházak közé tényleg csak néhány kiégett furgont kell berakni, és kész a délszláv polgárháborús hangulat.

Jolie itt egy klasszikus, romok között kommandózós jelenetet vett fel 2 nap alatt, kedden és csütörtökön: a teherautókonvoj bejön, a szerb katonák leugrálnak, felderítik a romokat, aztán behatolnak a Tűzraktér épületébe. Utóbbit egyébként átalakították a kellékesek: egy üres ajtó helyére nagy, üvegtéglás ablakot raktak, ami a ház lakói szerint annyira ép, hogy biztosan szétlövik a filmben, de mimunum keresztülzuhan rajta valaki.

Egy másik jelenetsort a Tűzraktér belsejében vettek fel. Itt a sztori szerint súlyos sérüléseket szenvednek a katonák: volt, akit hordágyon hoztak ki, és láttunk mankós, féllábú, egyenruhás statisztát is. A forgatás legnépszerűbb helyén, a stábbüfénél pedig több hulla is véres fejsebekkel állt be a sorba szendvicsért meg kávéért.

A forgatási helyszín korábbi látképe a GoogleMapsen
A forgatási helyszín korábbi látképe a GoogleMapsen

Jolie a nap nagy részét a Tűzraktér épületében töltötte, vagy a saját lakókocsija és a bevilágított romok között mászkált a szokásos fekete kabátban és napszemüvegben. A rajongói viszont nem láthatták őt olyan jól, mint tegnap a templomnál, mert a házak közötti részre csak a Thaly Kálmán utcai üres telek felől lehet bemenni, ott viszont direkt eltakartak mindent a filmben szereplő katonai teherautók, és persze a kukásdzsekis biztonságiak.

A környező bérházak erkélyei viszont egész nap tele voltak lesifotósokkal, minden emeletre jutott legalább három. Ők azok, akik egész nap csak ülnek, fekszenek és beszélgetnek a gangon, aztán persze a kollegialitás jegyében mindig riasztják a kávézgató társaikat, ha felbukkan Jolie.

Jolie-ra várva - Galéria (fotó: Barakonyi Szabolcs)

Az egyik lelkes filmrajongó, aki tegnap a kezére kapott autogramot Angelina Jolie-tól a templomkerítésnél, ma már tetoválásként viselte az olvashatatlan aláírást. Belőle azóta városi legenda lett: az Üllői úti lakók már úgy hallották, a híres autogram-tetkós rajongó valójában egy lány, és nem a Rózsák terén, hanem az itteni forgatásra bejutva szerezett Jolie-tól aláírást.

Jelenleg az éjszakai forgatásra készülnek (állítólag itt is este 10-ig tart), de csak annyit látunk a gangról, hogy reflektorok világítanak a Tűzraktér látványosan bedeszkázott ablakaira, a stábtagok pedig nagykabátban járkálnak ki-be.