963-an látták csak az új Tarr-filmet

2011.04.04. 17:06

Összesen csak 60 ezren váltottak jegyet az elmúlt hétvégén a magyar mozikban a filmekre, a Sorsügynökség című romantikus scifi már 14 936 nézővel első lehetett. Aránylag futott jól még a két dobogós: a Kellékfeleség (10802 néző) és az Álomháború (6352). Negyedik lett a Maci Laci 3d 5690 nézővel, de ez még csak elővetítésen volt.

A torinói ló nézettségét tekintve csak 7 százalékos volt a termek kihasználtsága, ami összesen 963 nézőt jelent. Az öt kópián forgalmazott film nézőinek nagy részét a Toldi mozi adta: itt már az első nap is 354-en nézték meg Tarr Béla utolsó moziját. A Művész moziban, a Puskin moziban és az Urániában kevesen váltottak rá jegyet. (Lelkes kritika itt.)

A film kópiamásolására a Nemzeti Kulturális Alap adott egyedi döntés alapján 1,5 millió forintos támogatást. Vidéken egyelőre nem vetítik, mert e-cinemán (digitális projektoros vetítéssel) nem akarták terjeszteni az alkotók. (Tarr 2002-es filmjére, a Werckmeister harmóniákra egyébként két hét alatt tízezer fölött voltak kíváncsiak az Indavideo Filmen.)

A botrány nem növeli a nézettséget

Tarr Béla Tagesspiegelnek adott nyilatkozata és annak visszavonása, majd a gyártó TT Filmműhely szakítása a Mokép forgalmazóval sem dobta meg a nézettséget.

Tarr filmje művészfilm, de a botrányok még a közönségfilmeknél sem segítenek a jegyeladásokban. Hogy csak tavalyi példákat hozzunk: a logikátlan, igénytelen Szuperbojztól hiába határolódott el Litkai Gergely forgatókönyvíró, és az Igazából apa forgatása alatt is hiába veszett össze a film rendező-producere Kaszás Géza Neményi Ádám társproducerrel, és Novák Emil rendezővel; mindegyik film gyenge nézettséggel szerepelt a mozikban.