Filmiskola a Titanic Filmfesztiválon

2011.04.04. 13:08

Három villámkurzust tartanak a filmszakma iránt érdeklődők számára a pénteken kezdődő Titanic Filmfesztiválon a független filmeseket képző Raindance budapesti irodájának szervezésében az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az első 99 perces foglalkozás, amely Lovas Balázs (Tesó) és Hegedűs Bálint (Barátok közt) közreműködésével egy nagyjátékfilm forgatókönyvének kidolgozásába vezeti be a részt vevőket, pénteken 17 órakor kezdődik. Szombaton a vizuális effektusok világáról tart előadást Menzkie és Emil Goodman ugyancsak 17 órától. A két szakember 2004 óta készít videoklipeket, reklámfilmeket és animációkat. Előadásukban személyes tapasztalataikat is megosztják a közönséggel.

A vasárnap délutáni 99 perces kurzus a filmjoggal kapcsolatos alapvető tudnivalókat igyekszik rendszerezni Kalocsay Gergely irányításával. Az előadó a kezdőket igazítja el a szerződések és jogdíjak legfontosabb kérdéseiben.

A filmiskola előadásaira az Urániában válthatnak belépőt (egy mozijegy áráért) az érdeklődők. A Titanic Filmfesztivál januárban kötött együttműködési megállapodást Európa legjelentősebb független filmes szervezetével, a Raindance-szel. Ennek keretében tartják a villámkurzusokat is. A brit szervezet emellett külön válogatással jelenik meg a Titanicon saját fesztiváljának legsikeresebb filmjeiből. A Titanic legénysége pedig a jövő évi Raindance Filmfesztivál programjának összeállítása során segít a magyar alkotások kiválasztásában.

A 1992-ben alapított Raindance Londonban, Torontóban, Brüsszelben, New Yorkban és tavaly szeptembertől már Budapesten is képez független filmeseket. Az iroda 1993 óta rendezi meg a Raindance Filmfesztivált, amely közben a Egyesült Királyság legnagyobb független filmmustrájává nőtte ki magát.