Krimivígjátékban mutatkozik be Stellan Skarsgard

2011.04.11. 10:50

A Hajszál híján úriember című norvég krimivígjátékban láthatja hétfőn a 18. Titanic Filmfesztivál közönsége Stellan Skarsgardot. A fesztivál programján az esti órákban egy Afganisztánban készült dokumentumfilm és Jerzy Skolimowski Ölésre ítélve című versenyfilmje is szerepel.

Stellan Skarsgard
Stellan Skarsgard

Skarsgard egy börtönből szabadult férfit alakít a Hajszál híján úriember című filmben, akire mozgalmas napok várnak: meg kell adnia a tartozását egykori főnökének és az őt rács mögé juttató spiclivel is el akar számolni, mindeközben a környék összes nője őt akarja. A Berlinben Arany Medve-díjra jelölt film humorral és iróniával átszőtt minimalista egzisztencializmusa a finn Aki Kaurismäki stílusát idézi.

Az Armadillo című dán dokumentumfilm egy dél-afganisztáni támaszponton állomásozó békefenntartó kontingens mindennapjait örökíti meg. Janus Metz Pedersen dokumentumfilmje Cannes-ban megkapta a Kritikusok Hetének díját. Az alkotók kamerája a katonai tábor életének bemutatása közben olyan jelenetek szemtanúja lett, amelyek később komoly vitát váltottak ki Dániában.

Jerzy Skolimowski lengyel filmrendező Ölésre ítélve című filmje lengyel-norvég-ír-magyar koprodukcióban készült. Főhőse, Vincent Gallo tálib felkelőt alakít, aki megszökik az amerikai fogságból és üldözöttként egy ismeretlen vidéken menekülve kénytelen szembenézni a ténnyel, hogy az életben maradásért ölnie is kell. A film a Mythberg Films koprodukciójában készült, vágója Lemhényi Réka.

A szombatig tartó Titanic filmfesztiválhoz több párhuzamosan futó program kapcsolódik. Ezek közé tartozik a pénteken az Örökmozgó Filmmúzeumban kezdődött Jerzy Skolimowski retrospektív sorozat, amelynek keretében április 26-ig a lengyel rendező öt filmje látható. A hétfői vetítésen a Sorompó című 1966-ban készült alkotás szerepel, amelyet pénteken ismét játszik a mozik.