Némafilmért rajong Cannes

Index, MTI
2011.05.16. 16:06

Egy francia rendező The Artist című némafilmje aratott zajos sikert vasárnap a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában.

Michel Hazanavicius fekete-fehérben forgatott munkáját taps és nevetés köszöntötte a vetítés végén. A film a némafilmek hollywoodi hőskorában, 1927-ben játszódik, főhőse a kor legnagyobb sztárja, George Valentin, akinek mesés karrierje két évvel később a hangosfilm "áldozata" lett.

A kritikusok szerint mind a Valentin szerepét alakító Jean Dujardin, mind a hangosfilmes kolléganőjét és szerelmét, Peppy Millert játszó Berenice Bejo kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A Weinstein testvérek még idén moziba akarják küldeni a The Artist című produkciót, és egy cannes-i babérkoszorú nyilván jót tenne a nézettségnek - latolgatták a fesztivál elemzői.

"Tisztán látvány. Színtiszta mozi. Nem tudtam, hogy képes leszek-e megcsinálni" - mesélte a 44 esztendős rendező, aki régi kollégáját, Ludovic Bource-t kérte fel a film zenei világának megalkotására.

Mint Hazanavicius elárulta, szereplői és ő is rengeteg némafilmet néztek meg a forgatás előtt, hogy ellessék a szavak nélküli történetmesélés titkát. A rendező hamar rájött, hogy az ironikus vígjáték nem a megfelelő műfaj. "Egy némafilm bizonyos hatást gyakorol a nézőre. A melodráma vagy a szerelmi történet jobban illik a néma formátumhoz" - magyarázta.

Hazanavicius ugyanakkor nem művészfilmben gondolkodott, szó sincs arról, hogy a sorok között kellene olvasni az értelmét keresve, a közönségnek készítette a filmjét,

A The Artist az utolsó pillanatban került be az Arany Pálma-díjért folyó versenybe, ugyanis eredetileg a mezőnyön kívül vetítették volna.