A 10 legjobb Harry Potter-jelenet

2011.07.16. 16:09 Módosítva: 2011.07.17. 10:51
A héten mozikba kerülő Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. részével lezárult egy korszak a filmtörténelemben. 2001-től 2011-ig Harryvel együtt izgultuk végig első kviddicsmeccset és a Voldemort elleni harcokat, vele szipogtunk Dumbledore és Sirius halálakor. Íme 10 év 10 legjobb filmrészlete.

10. Harry először jár az Abszol úton

A motoron repkedő, torzonborz Hagrid nem egy tipikus mágus. A Bölcsek köve kis főszereplőjében csak akkor tudatosul igazán, hogy mostantól 7 évig egy mesebeli varázslóvilágban kell iskolába járnia, amikor a csupaszív félóriás elviszi az Abszol útra. Itt a viktoriánus divat szerint öltözködő szülőknek egyáltalán nem nyűg a kötelező sulikezdő bevásárlás, mert mindenki szívesen időzik a varázspálcákat, denevér és bagoly famulusokat, meg persze ezerféle egyéb mágikus kelléket áruló bazársoron.

9. A Teszlek Süveg

A Bölcsek köve másik emlékezetes jelenete, amikor a betojt varázslótanoncok először lépnek be a Roxfort Boszorkány-és Varázslóképző Szakiskola Nagytermébe, ahol a Teszlek Süveg besorol minden elsőst a négy ház valamelyikébe. Bár a jelenet nem több egy hosszú névsorolvasásánál, mégis együtt parázunk a kis Harryvel, nehogy a Griffendél csapata helyett az elvetemült mardekárosok közé kerüljön.

8. Harry első kviddicsmeccse

Mindenben az első élmény a legmeghatározóbb, így vannak a Potter-rajongók a kviddiccsel is. A Bölcsek köve zseniális meccsfelvezető jelenetében az őrző, Olvier Wood azzal riogatja Harryt, a Griffendél újonc fogóját, hogy ő már nem emlékszik semmire az első játékából, mert az elején úgy fejbenyomta egy gurkó, hogy csak egy héttel később tért magához a gyengélkedőn.

7. Varázslósakk

Az életre kelt sakkfigurák látványos jelenete pont olyan erővel zúzza szét a Bölcsek köve addigi vidám gyerekmese-hangulatát, ahogy az imádkozó kőlovag a békapózban kuporgó gyalogot. A jelenet jól bemutatja, hogy a Roxfort titkos szintjeire merészkedni életveszélyes játék, de Ronról is kiderül, hogy a grimaszolás meg a hülyéskedés mellett a sakkban is profi.

6. A Roxfortba repülő Ford Anglia

A Titkok kamrája elején szobafogságra ítélt főszereplőt Ron egy repülő Ford Anglia 105E-vel szabadította ki, amit a Mágiaügyi Minisztériumban dolgozó, mugli ereklyéket gyűjtő Weasley-apukától lopott el. Ez a kocsi az autófüggők és a Potter-fanok körében is nagyon népszerű lett, kapható makettváltozatban, a főszereplők figuráival és elkészítették eredeti méretben is, ami azóta bejárta a világ legnagyobb múzeumait.

5. Harry harca a magyar mennydörgővel

A Star Wars rajzfilmsorozat magyarul karattyoló űrlényei mellett szerencsére a Potter-széria sem Drakula bőgatyás parasztjaiként vagy balkáni bérgyilkosként említ bennünket. J. K. Rowling sárkányhatározója szerint a magyar mennydörgő még a walesi zöldsárkánynál és a norvég tarajosnál is veszedelmesebb bestia, nem csoda, hogy Harrynek pont egy ilyennel kellett megküzdenie a Trimágus tusán.

4. Sirius halála

Az öntörvényű Sirius Black a Potter-történetfolyamban az üldözött közellenségből Harry bálványozott pótapja lett. Ráadásul a színészzseni Gary Oldman játszotta a filmekben, így különösen fájdalmas volt, amikor Bellatrix megölte őt a Mágiaügyi Minisztériumban kitört varázspárbajban.

3. Dumbledore halála

A roxforti iskolaigazgató elvesztése már az eredeti Félver herceg regényben is felért egy gyomronrúgással, a film pedig még durvább támadást indított a könnycsatornáink ellen. Az írónő ráadásul hiába mutatta be Dumbledore-t az utolsó két kötetben a jók győzelmét akár aljasságok árán is bebiztosító szemétládának, hat regény és mozifilm alatt megszerettük az öreget, még úgy is, hogy Richard Harris 2002-es halála után Michael Gambon vitte tovább a karaktert.

2. Voldemort visszatérése

A Tűz serlegében a gonosz erők ugye azért bundázták meg a Trimágus tusát, hogy Harryt a temetőbe csalják, és ott végrehajtsák a sorozat leglátványosabb feketemágikus rituáléját: a Denem-szülők csontjaiból, Féregfark levágott kezéből és a kamaszodó varázslótanonc véréből új testet kreáltak a rettegett Sötét Nagyúrnak, Voldemortnak.

1. Dementorok a vonaton

Végül íme a Harry Potter-széria legjobb jelenete a roxforti expresszen kiskorú varázslókat zaklató dementorokkal. Velük Alfonso Cuarón végérvényesen átlökte a franchise-t a Chris Colombus-féle naiv tündérmese-világából a horrorisztikus dark fantasy vonalra, csak sajnos annyira lefárasztotta a forgatás a sok gyerekkel, hogy a Tűz serlege rendezését már nem vállalta el.