A chilei bányászokra ráharapott Hollywood

2011.07.26. 09:02

Hollywoodi szuperprodukció készül a tavaly 69 napra a föld alatt rekedt chilei bányászok történetéből. Mike Medavoy, a Fekete hattyú és a Viharsziget producere kötött alkut a bányászokkal.

"Ez az egyetlen hivatalos és engedélyezett film arról, hogy mit éltünk át a San José bányában" - fogalmazott a jogok eladását követően Juan Andres Illanes, a Los 33 egyik tagja. "Sok minden van, amit még nem tudnak a történtekről" - idézte a The Daily Telegraph.

A szerencsétlenség hollywoodi feldolgozásáról már azelőtt szárnyra kaptak hírek, hogy kimentették volna a 33 lent rekedt férfit, hisz a történetben minden adott, ami egy nagyszabású katasztrófafilmhez kell. Brad Pittet emlegették sokáig esélyes producerként.

A bányászok Chile északi részén, az Atacama-sivatagban töltöttek 69 napot 700 méteres mélységben, kiszabadításukat egymilliárd néző követte.

Kisebb szabású filmek már készültek a témában: például a The 33 of San Jose című spanyol mozit viharos sebességgel forgatták le a bányászok megmenekülése után. De a bányászokat képviselő chilei jogász, Guillermo Carey szerint a kliensei története sokkal nagyobb dobás lesz. "Nagyon sokan készítettek dokumentumfilmeket és más mozikat, de egyiküknek sem volt olyan bennfentes tudása, mint a bányászoknak, például, hogy találtak egy titkos alagutat a bányában, kényszerű ottlétük idején. Az ügyfeleimé az eredeti történet, és ez nagy előnyt jelentett.”