Fekete fiúval jön az új Üvöltő szelek

2011.09.07. 13:10

Újabb film, Andrea Arnold Üvöltő szelek-feldolgozása érkezett meg a Lidóra. A 68. velencei filmfesztivál versenyében szereplő alkotás érdekessége, hogy először alakítja fekete bőrű színész a híres történet főszerepét a filmvásznon.

Emily Bronte 1847-es regényének rajongóit talán nem lepi meg, hogy Heathcliff szerepében fekete színész látható, az írónő "sötét bőrűként" írta le karakterét, akinek származása mind a mai napig vita tárgya.

Andrea Arnold filmjében két ismeretlen arc, Solomon Glave és James Howson alakítja a fiatal, illetve a felnőtt Heathcliffet, utóbbi Laurence Olivier, Timothy Dalton és Ralph Fiennes nyomdokaiba lépve formálja meg a világirodalom e híres figuráját a kétórás filmben.

James Howson egy kirakatban látta meg a meghallgatásról szóló hirdetést Leedsben. "Azt gondoltam, színészarcom van, felhívtam a megadott számot, semmi veszítenivalóm se volt" - mondta Velencében a film keddi sajtóvetítése után. Solomon Glave is elkísérte a Lidóra az alkotást, ő alig tudott megbirkózni érzelmeivel, végül sírva fakadt a nemzetközi tájékoztatón.

A rendező szerint nehéz vászonra vinni az egyik legtöbbet olvasott, elemzett és legnagyobb hatású irodalmi művet. A korábbi feldolgozásoktól eltérően az ő változata nyersebb és vadabb olvasatban tárja a nézők elé a történetet, amely korosztályok sorának lett a halhatatlan szerelem jelképe, drámákat, költeményeket, operákat és még dalokat is ihletett.

Andrea Arnold ragaszkodott ahhoz, hogy színészei azonos korúak legyenek az általuk megformált karakterekkel. Kiemelte viszont, hogy lehetetlen "fogni a könyvet és átültetni filmre". Mint mondta, sokkal inkább a könyv "esszenciája" előtt akart tisztelegni. "Azt hiszem, valójában ez egy elég sötét és mélyreható mű" - fogalmazott. Megbánta viszont, hogy a regény második felét le kellett vágnia filmjében. Mint mondta, ha ragaszkodik a könyvhöz, legalább hétórás film született volna, és "mindannyian hajunkat tépnénk".

A forgatás ősszel, zord időjárás közepette zajlott North Yorkshire távoli mocsarainál, a munka "minden tekintetben nehéz utazás volt, mintha átok lengte volna körül". Még az áram sem volt, előtérbe került a természet, amely fontos szerepet kap a filmben.

A felnőtt Cathy szerepét a Skins című sorozatból ismert Kaya Scodelario játssza. A színésznő egészen addig ellenállt a szerepnek, míg nem találkozott Arnolddal. "Soha nem akartam kosztümös filmet csinálni. Rettegtem tőle, mert nem vagyok képzett, nem jártam drámaiskolába. Anyám brazil, soha nem éreztem, hogy illenék egy kosztümös filmbe" - fogalmazott, hozzáfűzve hogy a rendező végül megnyugtatta, mondván ő sem szereti a kosztümös filmet, "valami mást" akar forgatni.