Nic Cage lett volna a Batman 5 főgonosza

2011.10.06. 11:35

"Az volt a feladatom, hogy leforgassak egy ötödik részt, Nic Cage-dzsel meg is beszéltük, hogy ő lesz a Madárijesztő - nyilatkozta Joel Schumacher rendező a The Playlistnek legújabb, Trespass című filmje promókörútján a soha el nem készülő Batman Triumphant című képregényfilmről, ami a rossz emlékű Batman és Robin folytatása lett volna a 90-es évek végén. - Előtte könyörögtem a stúdiónak, hogy az új rész a Frank Miller-féle The Dark Knight Returns képregényből készüljön, de ők inkább egy családbarát, játékos filmet akartak."

cagecrow

A tervezett ötödik rész forgatókönyvét az akkor még kezdő Mark Protosevich szállította le (ő azóta olyan filmeket jegyez, mint A sejt, a Legenda vagyok vagy aThor). Visszatért volna az őrült Joker is, Schumacher már a Jack Nicholsonnal folytatott tárgyalások célegyenesében volt, amikor a Warner végül lelőtte a filmtervet, mert befutottak a Batman és Robin elképesztően rossz kritikái: a George Clooney-féle Denevérembert és az őrült hóemberré maszkírozott Schwarzeneggert a New York Timestól a Variety-ig minden létező napilap és mozimagazin szidta. A 125 milliós büdzséből forgatott film végül 238,2 milliót kaszált a pénztáraknál, de máig ez a Batman-franchise leggyengébben teljesítő darabja.

Schumacher utólag már egy kicsit bánja, hogy így rendezte meg a második Batman-filmjét: "Csak a munkámat végeztem. A Batman és Robin egy családbarát képregényadaptáció lett, amivel rengeteg műanyag akciófigurát tudott eladni a Warner Bros. Viszont nagyon sok rajongónak csalódást okoztam vele."

Bár Nicolas Cage nem lett főgonosz, Madárijesztő végül mégis bekerült a Batman-filmes kánonba: a Christopher Nolan-féle verziókban Cillian Murphy keltette életre. De nem ez volt az egyetlen eset, hogy az amúgy fanatikus képregénygeek Cage kimaradt egy képregényes témájú szuperprodukcióból. 2009-ben előkerült egy S-betűs gumiruha, amit ő hordott volna, ha Tim Burton 1998 környékén vele készített volna Superman-filmet Kevin Smith forgatókönyve alapján. (via denofgeek.com)