Már biztosan nem nyit ki a Hunnia mozi

2011.10.19. 10:22

A bezárt Hunnia mozi nem nyit ki többé ugyanis eladták az ingatlant, írja a Népszabadság. A lap szerint a vevő a THOHAI Ingatlanhasznosító és -kereskedelmi Kft., amely már aláírta az adásvételi szerződést. A Fővárosi Közgyűlés jóváhagyása péntekre várható.

A 338 négyzetméteres moziépületért százmillió forintot fizet a vevő, amit az eredeti tulajdonos Budapest Film Zrt. saját üzemeltetésű mozijainak fejlesztésére és felújítására kell fordítania.

A Budapest Film Zrt tulajdonában lévő moziknak amúgy nem nehéz a sorsuk, hiszen nem kell bérleti díjat fizetniük az épületért. Ezek közé tartozik a Művész, a Puskin, a Toldi és a Corvin (utóbbi nem artmozi), illetve a Vörösmarty, ami a főváros közvetlen tulajdonában áll.

A Zrt plázamozis hálózattal szembeni törekvése, az artmozik felvirágoztatásának kísérlete mára mégis ellehetetlenült. Az artmozik okozta hiányt a Mammut mozi 2005-ös eladásából és a Corvin nyereségéből próbálta a vezetőség fedezni az állami támogatások mellett (az önkormányzattól a mozgókép közalapítványig), sikertelenül. A 2010-ben eladott Bem moziból mára kocsma lett, a 2011 tavaszán értékesített Európa pedig oktatási intézményként működik. Az artmozik lassú haláláról és ennek okairól szóló elemző cikkünk itt olvasható.