A PETA nem örül Matt Damon állatkertes filmjének

2011.10.24. 15:56

A PETA nevű nemzetközi állatvédő szervezet nem nagyon örül annak, hogy a Matt Damon és Scarlett Johansson főszereplésével készült We Bought a Zoo című filmben úgy tűnik, némi lelkesedéssel és pénzzel bárki elvezetget egy állatkertet. A film ugyanis arról szól, hogy egy fazon (Damon), akinek annyi köze van az állatkertekhez, mint Scarlett Johanssonnak a harangöntéshez, nekilát, és megment egy bezárással fenyegetett vadasparkot, sőt, nyereségessé teszi a vállalkozást. A film egyébként igaz történeten alapul, a könyv pedig, ami alapján készült, itthon Vettünk egy állatkertet-címmel jelent meg.

A PETA azt kéri a filmet rendező Cameron Crowe-tól, hogy a stáblista előtt egy inzertben tájékoztassa a mozinézőket a vadállatok házilagos tartásának nagyon is valós veszélyeiről. A szervezet félelme érthető, hiszen múlt héten Ohio államban 50 vadállat pusztult el akkor, amikor a Zanesville-i magánállatkert vezetője szabadon eresztette őket, majd öngyilkos lett. Mindössze két majmot, egy grizzly medvét és három leopárdot sikerült élve befogni.

"Az ohiói tragédia pontosan illusztrálja, mennyire nem lehet a vadállatokat Disney-mesefigurákként kezelni. Különleges bánásmódot és szakértelmet igényelnek, amit sajnos nem minden esetben biztosítanak nekik. Lehet, hogy  jó ötletnek tűnik otthn tigrist tartani, de ez nem elég, az ezzel járó felelősséggel is tisztában kellene lenni."

A PETA becslése szerint az USA-ban 15 000 nagymacska él állatkertekben és magánembereknél, de meglepetésre az amatőr állatartóknél többet tartanak számon, mint a hivatásosoknál.