no

Még Lucas is letagadja Csubakka csaját

2011.11.27. 22:45
Szeptemberben minden Csillagok háborúja rajongó az ereklyés vitrinbe tehette a 9 lemezes bluray-gyűjteményt, ám a Star Wars - A teljes sorozat az alcímével ellentétben egyáltalán nem teljes. Hiányzik belőle például az éneklő Leiával és Csubakka bolhás apjával sokkoló Star Wars Holiday Special, és az Ewok tévéfilm is, amiben a Jedi visszatér kannibál plüssmackóiról kiderül, mindig is folyékonyan beszélték az angolt.

The Star Wars Holiday Special (1978)

o starwarsholidayfront
Fotó: Lucasfilm Ltd. Photo

Egyetlen alkalommal, 1978. november 17-én, került adásba a CBS-en és a kanadai CTV-n a tévétörténelem legszörnyűbb kétórás műsora, a 77-es Csillagok háborúja vukicsaládos folytatása. A sztori eleje még érdekes is lenne: épp a Millennium Falcont lövik a birodalmi csillagrombolók, ezért Han Solo és Csubakka azon izgul, odaérnek-e időben a vukik népünnepélyére.

Otthon Csubakka csaja és a kisfia, Bolyhoska várja hőseinket, meg a Besenyő család bolond nagypapájának előképe, az örökké vakarózó após, Bolhás. A vukicsalád elviselhetetlenül sokat morog (felirat nincs hozzá), és mivel Solóék csak nem akarnak jönni a vukibulira, unalmukban idióta műsorokat kezdenek nézni a holotévén, mindezt émelyítő zenére.

Kapunk szürreális tornabemutatót, a Jefferson Airplane Jefferson Stahrsip néven haknizik, a hipergagyi űrtévés főzőműsort pedig simán össze lehet tévesztenia CBS igazi reklámjaival, amik néha megszakítják a Holiday Specialt. Váratlan fordulatként az öreg Bolhás kap egy gondolatkivetítő sisakot, és hát persze, hogy dögös humán nőkről kezd fantáziálni, a CBS-nek a búgó hangú énekesnőt, Diahann Carrollt is bele kellett raknia valahogy a show-ba.

A Holyday Special látványosan leszarja a Star Wars-kánont. A tatuini kocsmajelenetben Greedo él és virul (pedig Han Solo egyszer már lelőtte), Ponda Baba pedig azzal a karjával is csápol tánc közben, amit Kenobi fénykarddal csonkolt az Új reményben. Hogy az őrület teljes legyen a filmben, Csubakka piros ruhát húz, a váratlanul betoppanó Leia áriázni kezd a Star Wars főcímzenéjére. Ebből később fergeteges paródiát csináltak a rajongók: Vader és a császár nem bírják idegekkel a daloló hercegnőt, ezért szétlövik a Halálcsillaggal a vukik bolygóját.

Han Solo vukiölelgetése azóta is Harrison Ford legbénább színészi alakításaként kering a youtube-on, az apródfrizurás Mark Hamill meg extra szörnyen néz ki, mert 78-ban az autóbalesete utáni plasztikai műtéteknél olyan tehetséges hentesek fércelték össze, mint Jackót és Mickey Rourke-ot.

A Holiday Specialban George Lucas is óriásit csalódott. Utólag megpróbálta visszavásárolni a film összes kópiáját, hogy soha többé ne lehessen levetíteni a tévécsatornákon, de nem járt sikerrel. Bár vhs-en soha nem jelent meg, a tévéből videóra vett Holiday Specialt a 90-es évektől már egymás közt cserélgették a rajongók, és később természetesen felkerült a videómegosztókra is. Lucas egyszer egy ausztrál Star Wars-találkozón így nyilaztkozott a Holiday Specialról: "Ha lett volna elég időm meg egy ipari kalapácsom, egyenként lenyomozom az összes videofelvételt és mindet saját kezűleg töröm össze."

A rajongók csak egy 10 perces részlet miatt tartják elviselhetőnek a Holiday Specialt: itt bukkan fel először a galaxis legtökösebb fejvadásza, Boba Fett. Igaz, ezt a műsort Csubakka fia nézi a kis tévéjén, ami megint tömény idiótaság, hiszen a Birodalmi Tévéadó miért vetítene olyan gyerekműsort a lázongásra amúgy is hajlamos vukiknak, amiben Luke Skywalkerék győznek?

Boba Fett a rajzfilmben szokatlanul bőbeszédű, ráadásul fejpénzek begyűjtése helyett egy óriási hangvillával abuzálja a rózsaszín mocsári szörnyeket. Ennek ellenére a Nelvana rajzfilmgyár 10 perces animációs betétje a francia sci-fi rajzfilmipar legjobbjaihoz (Idő urai, Elsüllyedt világok) hasonló, és kiválóan vegyíti a tudományos fantasztikumot a vígjátéki elemekkel.

A C3PO-t alakító Anthony Daniels (aki legszívesebben már a forgatókönyvet is kidobta volna, miután beleolvasott) egy videointerjúban így foglalta össze véleményét a filmről: "Ne nézd meg, mert belehalsz!" George Lucas 2005-ben így próbálta menteni a menthetetlent a StaticMultimedia olvasói előtt: "Nem tudom már pontosan, kik csinálták, de elvileg profiknak számítottak, értettek a tévés revüműsorokhoz. Megengedtük nekik, hogy felhasználják a Csillagok háborúja karaktereket is, ami, utólag már bevallhatom, nem volt életem legjobb döntése. De rengeteget tanultam belőle."

A stábtagoknak persze semeddig sem tart utánanézni: az elképesztően bugyuta sztorit többek között olyan veterán írók rakták össze, mint a Nagy durranás, a Csupasz pisztoly és a Rendőrakadémia atyja, Pat Proft és Bruce Vilanch, az Oscar-gálák örökös geggyárosa. A Holiday Special executive producere, Dwight Hemion, aki korábban olyan sztárokkal készített tévés show-t, mint Elvis és Sinatra, egy rádióinterjúban így emlékezett vissza a CBS Star Wars-filmjére: "Életemben nem csináltam ennél hitványabb szart". George Lucas persze azért a 2000-es években  a Holiday Specialt is kiadta dvd-n a felújított változatok mellé. (IMDb: 3 pont, Index-ítélet: 1/10)

A bátrak karavánja (1984)

caravan200
Fotó: Lucasfilm Ltd. Photo

A mai napig emlékszem, mekkora élmény volt a 90-es évek kazettamásolós korszakában, amikor az egyetlen videómagnós osztálytársam suli után összehívta a haverokat, mert "megszerezte a Csillagok háborúja hivatalos folytatását hangalámondásos vhs-en". A 84-es Ewok-tévéfilm ugyan hivatalos Lucasfilm-termék volt, de csak annyiban folytatta a Jedi visszatér eseményeit, hogy itt is az Endor dzsungelholdján élő, ütnivalóan idióta plüssmacik voltak a főszereplők.

A Star Wars körüli legendák szerint a Lucas eredetileg a vukik otthonbolygóján, a Kashyyyk erdejében lezajló végső harccal akarta befejezni a grandiózus űroperáját, de az utolsó pillanatban rájött, hogy ha kétméteres vukik helyett egyméteres ewokokat ír a történetbe, akkor elég feleannyi pénzt elkölteni jelmezekre (ezt a teóriát igazolja az is, hogy az ewok szó nem más, mint a felcserélt magánhangzós wookiee).

A Jedi visszatér vukibolygóját Lucas azért sem tartotta jó ötletnek, mert ellentmondásba keveredett volna: hogy lehetett volna Csubakka a galaxis egyik legjobb pilótája, lövésze és droidjavítója, ha a törzsi táncot járó fajtársai még egy sárkányrepülővel is lezuhannak, és saját magukat vágják fejbe a fegyvereikkel? Az ewok és a vuki nép különválasztását erősítette Ralph McQuarrie1976-os concept artja is, amin egy zömökebb szőrmók szerepelt a lézerpuskás jetire emlékeztető Csubakka mellett:

Chewnewlarge
Fotó: Lucasfilm Ltd. Photo

A Bátrak karavánja főhőse ugyanaz a Wicket, aki a Jedi visszatérben összehaverkodott Leiával az erdőben, hozzásegítve ezzel a felkelőket egy rohamosztagosokat halomra ölő szupercsapathoz. A harci macit ezúttal is Lucas kedvenc törpe színésze, Warwick Davis alakította. Lucas a Birodalom visszavághoz és a Jedihez hasonlóan itt sem vállalta a rendezést, inkább rábízta John Korty-ra (ő korábban a Twice Upon a Time című animációt szállította a Lucasfilmnek). Annyit viszont tanult a Holiday Special idején elkövetett hibákból, hogy nem adott szabad kezet a stábnak: executive producerként végig beleszólt a forgatásba.

Emellett ő maga írta a forgatókönyvet is, így a Bátrak karavánja nem egy lézerpisztolyos kalandfilm lett, hanem csak egy klisékből összetákolt, tipikus 80-as évekbeli fantasy. Amiben egy Gorax nevű, trollszerű szörnyeteg zargatja a békés ewokokat, és elrabolja egy űrhajótörött embercsalád felnőtt tagjait, ezért a mesebeli legkisebb fiú, Mace Towani (Eric Walker) és a kishúga (Aubree Miller) elindulnak a félbolond ewokokkal a Tiltott erődbe, hogy lenyomják a gonosz Goraxot és kiszabadítsák apuékat.

Ralph McQuarrie concept artja a Gorax szörnyetegről
Ralph McQuarrie concept artja a Gorax szörnyetegről
Fotó: Lucasfilm Ltd. Photo

A bárgyú sztori mellett azért érdemes szót ejteni Lucas speciális effekteseiről is, mert Emmy-t kaptak a Bátrak karavánjáért. Az Industrial Light & Magic trükkcsapata az ewokos filmben is ugyanúgy a jól bevált stop motion bábokat meg a festett épületmaketteket használta, mint a korábbi Lucasfilm-produkciókban. Gorax mellé egy egész szörnysereget készítettek: óriáspókok és a gonosz óriás idomított farkasai, a boarok is megtámadják mélynövésű hőseinket.

John Berg, aki már a Csillagok háborújában és a Birodalom visszavágban is stop motion figurákat mozgatott, Goraxért kapta meg az Emmyt, de a díjazottak között volt Dennis Muren is, aki ekkorra már három Oscart nyert a Birodalom visszavág lépegetőivel, a Jedi visszatér légirobogós üldözésével és a Végzet temploma csillés üldözésével. George Lucas butácska, de szerethető meséjét viszont még ők sem tudták megmenteni a rajongók közönyétől. (IMDb: 5,2, Index-ítélet: 4/10)