Scorsese 3D-s Hugója kapta az amerikai filmkritikusok díját

2011.12.02. 16:12

Martin Scorsese első háromdimenziós filmjét, a harmincas évek Párizsában játszódó A leleményes Hugót választotta az év legjobb filmjének az Amerikai Filmkritikusok Testülete (National Board of Review).

A filmtörténészeket, diákokat és filmszakértőket tömörítő, több mint százéves múltra visszatekintő csoport csütörtökön tette közzé idei díjazottjainak listáját. A legtöbb elismerést Alexander Payne The Descendants című filmje nyerte: a főszereplő George Clooney a legjobb színész, a lányát játszó húszéves Shailene Woodley a legjobb női mellékszereplő, Payne, Nat Faxon és Jim Rash pedig a legjobb adaptált forgatókönyv díját szerezte meg. Clooney tavaly is megkapta a testülettől a legjobb színész trófeáját, akkor az Egek ura című produkcióban nyújtott alakításért.

Az NBR elnöke, Annie Schulhof értékelésében a filmtörténet ünnepeként emlegette az elmúlt moziév terméséből Scorsese Hugóját, a The Artist című némafilmvilágot felidéző produkciót és Gore Verbinski Rango című animációját. A testület Payne családi drámáján kívül az év legjobb filmjei közé sorolta a Drive - Gázt!, A tetovált lány, a Harry Potter és a halál ereklyéi II. rész, a The Ides of March, a J. Edgar, Az élet fája és a War Horse című produkciót.

Tilda Swintont a We Need to Talk About Kevin című filmben nyújtott játékáért a legjobb színésznőnek választották. A segítség című polgárjogi dráma a legjobb szereplőgárda díját kapta. A dokumentumfilmek közül a Paradise Lost 3: Purgatory című produkciót találták a legjobbnak. A külföldi filmek mezőnyéből az iráni Nader és Simin - Egy elválás története című produkciót díjazta a testület.

Az NBR díjait január 10-én adják át New Yorkban.