Hupikék maradhat a spanyol falu

2011.12.20. 14:25

Szavaztak a hupikék házairól elhíresült Juzcar falu lakói arról, hogy visszatérnek-e eredeti és hagyományos fehér házaikhoz. A málagai falut fél éve a a Hupikék törpikék 3D című film reklámozása miatt festették át hupikékké. A gyártó Sony most vissza akarta állítani a spanyol házak eredeti fehér színét, aminek alkalmából népszavazást tartották vasárnap, az eredmények péntekre várhatóak.

A 250 helyi lakos arra hivatkozott, hogy a házak különleges színe miatt a falu különleges turisztikai vonzerőre tett szert és több mint 80 ezer látogatót vonzott. A falu az első hivatalos Törpfalu helyszíne. David Fernández Tirado polgármester hangsúlyozta, azóta kitűnnek és eltérnek a dél-spanyol táj vakítóan fehér házai közül.

"A hupikék falak fellendítették a helyi kereskedelmet, javult a közhangulat és nőtt a foglalkoztatottság" - nyilatkozta a polgármester, majd hozzátette: "Hála a kékségünknek ismertek lettünk az egész világon".

Az átalakítás miatt a faluban egy tucat festő dolgozott és 1000 liter világoskék festék fogyott el. Külön engedélyt kellett kérni az andalúziai regionális önkormányzattól, valamint a helyi püspöktől is, hiszen még a templomot is kékre festették.