Íme a Space Jockey emberre méretezett sisakja

2012.01.11. 10:32
elefantember

Most már egészen biztos, hogy a Prometheus az Alienek nélkül is Alien-előzményfilm lesz: a Movieweben is megcsodálható az a néhány effektműhelyből kiszivárgott kép, amin az ormányos Space Jockey feje látható. Bár A nyolcadik utas: a halálban még óriási elefántembernek tűnt a trónusban ülő, megkövült idegen fajzat, bennfentes források szerint a mostani fotókon látható maszkot (ami nagyon hasonlít a Sandman-képregények Álomurának sisakjára) egy ember hordja. Az óriási lényeket persze csak bizonyos jelenetekben alakítják hús-vér statiszták, ahogy a 79-es Alienben is Ridley Scott gyerekei másztak át szkafanderben az idegen hajóra, hogy a díszlet ezzel az olcsó trükkel még nagyobbnak tűnhessen.

Az ormányos faj az eddigi hírek szerint az emberiség teremtője lesz a Prometheusban, ám az öntudatra ébredt, izgága szolgák (a mitológiai Prometheus tűzlopásához hasonlóan) el akarják csenni mestereiktől a terraformálás és a többi univerzumépítő trükk titkát, ami persze nem tetszik a félisteni hatalmú fajzatoknak.

Ridley Scott a Space Jockey-k űrhajóját is újrahasznosította a 79-es Alienből: az űrcsiga és egy óriási patkó keverékére hasonlító Derelict nevű jármű már a Prometheus trailerben is látható volt. Ezek után nem lennénk meglepve, ha a túl kíváncsi szkafanderes űrhajósok (Noomi Rapace, Charlize Theron, Idris Elba, Logan Marshall-Green és az Alien-filmek kötelező androidját alakító Michael Fassbender) most is megbolygatnák valami idegen létforma unalmas életét (például a gigafejes urnateremben), ami majd szűk szervizfolyosókon rohangál utánuk és egyenként lemészárol mindenkit. Persze az is lehet, hogy ez az egész csak találgatás, és egyáltalán nem erről fog szólni Ridley Scott filmje.

Már a Nyolcadik utasban is jóval nagyobb volt egy embernél a megkövült ormányos, akinek egy mellkasrobbantó Alien ütött lyukat a bordáin (jó lenne egyszer megnézni ezt a mamutméretű Alient is, hiszen ugye mindegyik banánfejű xenomorf felveszi a gazdatest alkatát):

Ridley-reveals-Space-Jockey
Fotó: 20th Century Fox

A Prometheusban viszont úgy tűnik, végre az ormányos sisak nélkül is láthatjuk őket: a trailerben egy példány épp a jól ismert szék mellett álldogál:

whoisthat-1
Fotó: 20th Century Fox

A júniusi premier még iszonyatosan messze van, addig nézzük meg újra, mennyire hasonlít a Prometheus trailere az Alien régi előzetesére: