György
12 °C
23 °C

A Babylon 5 atyja Watchmen-előzményt ír

2012. 02. 03. 17:16
Brian Azzarello,
WATCHMEN 2012 CC ajshdlfjhsad67478923764598324765987634haskdjhgf
Fotó: DC Comics

Elképesztő szentségtelenségre készül a nemrég logóváltáson átesett DC kiadó: Before Watchem sorozatcímmel előzménysztorikat fognak gyártani Alan Moore és Dave Gibbons 1986-os kultképregényéhez, a Watchmenhez (ami a moziváltozat idején magyarul is megjelent). A projekt viszont akár jól is elsülhet, mert az amerikai képregényipar jelenlegi ászait (többek között Brian Azazellót Len Weint) igazolták le hozzá írónak és rajzolónak.

Az új szériában visszatér a közönségkedvenc őrült sorozatgyilkos, Rorschach, a lángszórós Komédiás, a pucér kék óriás, Dr. manhattan, a dagi Nite Owl, a dögös Selyem kísértet 2, a világvégét elhozó Ozimandyas és még a fejezetekbe ékelt, külön képregényben monologizáló kalóz is. A képregénygeekek egyik fele örül, a másik hőbörög, utóbbiak táborába tartoznak az eredeti mű szerzői is. "Nem akarok több pénzt. Nem akarom, hogy ezek elkészüljenek. A Moby Dickhez sem készülnek előzmények és folytatások, ez az egész a DC 80-as évekbeli, drákói szigorral mindent leszabályozó szerződéseit idézi" - nyilatkozta a borzas hajú képregényzseni, akinek a véleményét egykori szerzőtársa, Dave Gibbons rajzoló is osztja: "Az eredeti Watchmen egy komplett, lezárt történet volt, Alan Moore-ral mindent elmondtunk benne, amit akartunk."

comics-popup
Fotó: DC Comics

A DC tervei szerint mindegyik szereplő többrészes minisorozatot kapna, amit más-más sztáríróra és rajzolóra bíznának. A szuperképességek nélküli, bagolyjelmezes kütyükirály, Nite Owl előtörténete például J. Michael Straczynskinak, a Babylon 5 tévésorozat író-rendező-producerének és a Brad Pitt-féleWorld War Z forgatókönyvírójának jutott (ő egyébként maga is a Pókember-sorozat egyik kultikus bérírója volt korábban, itt magasztaltuk az egekbe a magyarul is megjelent Az új Bosszú Angyalai? alcímű képregénykötetét)

Straczynski a Hollywood Reporternek adott interjúrában hűtötte le Moore-t, aki egyébként maga is többször folytatta már jó pénzért olyan képregényhősök sztoriját, akiket nem is ő talált ki: "Kétségtelen, hogy a Watchmen-szereplőket Alan tudja a legjobban bemutatni. Megértem az aggodalmát, de annyit azért hozzá tennék, hogy sosem hallottam őt amiatt háborogni, hogy Jerry Shusteren és Joe Siegelen kívül mások is készítettek Superman-történeteket. Alan maga is tovább vitte már más írók karaktereit, például amikor leszerződtették Len Wein Swamp Thingjének folytatására. Sőt, Alan az elmúlt évtizedekben előszeretettel írt zseniális képregényeket olyan regényhősök köré, akiket nem is ő talált ki, Nemo kapitánytól a láthatatlan emberen át Moriarty professzorig." A Babylon 5 atyja szerint morálisan eléggé kifogásolható Alan Moore "Én bármikor felhasználhatom Verne, H.G. Wells, Stevenson és Arthur Conan Doyle karaktereit, de az enyéimhez ne merjen senki nyúlni!"-hozzáállása.

Ilyen nyilatkozatok után viszont Straczynskiéknak is muszáj lesz legalább olyan ütős Watchmen-sztorikat kitalálni, mint amilyen zseniális Batman-történet volt Alan Moore egyik leghíresebb "bérírása", a Gyilkos tréfa. (via DC blog & comicsalliance.com)

Hozzászólások (11)

 • Thresher2012.02.03 18:20:25

  Na várjuk ki a végét. Elbaszni úgy is könnyű lesz.

 • Karl Childers2012.02.03 18:55:27

  Azert ennyi elutest es helyesirasi hibat osszehozni nem lehetett konnyu.
  Csak ebben az egy mondatban is: "Az új szériában visszatér a közönségkedvenc őrült sorozatgyilkos, Rorschach, a lángszórós Komédiás, a pucér kék óriás, Dr. manhattan, a dagi Nite Owl, a dögös Selyem kísértet 2, a világvégét elhozó Ozimandyas és még a fejezetekbe ékelt, külön képregényben monologizáló kalóz is."

 • A nép fia2012.02.03 22:08:52

  Az index-en ez már megszokható lenne. Tele hibával egy rém egyszerű cikk....

 • Asszem2012.02.03 23:22:18

  Van olyan szó, hogy "szentségtelenség"? Nem "szentségtörés" lenne inkább?

 • algi2012.02.04 02:36:15

  Azért vicces, hogy Moore-ék nem vitatják a szerzői jogokat, hanem egyszerűen csak szeretnének megfosztani az élvezettől. Akkor inkább kérjenek pénzt!

 • REM.2012.02.04 05:56:45

  Gyerekek, ez index. Próbáljatok elfelejteni olyan apróságokat, mint borzalmas helyesírás meg nem létező (vagy éppen nem magyar) szavak.

 • Jan_OS2012.02.04 06:24:46

  @algi Akkor írjál előtörténetet a Háború és békéhez, élvezetet okozva sok sok embernek, vagy ragadj ecsetet és fess bajuszt Mona Lisanak..

  Felháborító, hogy egy kiadó átlépve a szerzőkön, kiegészíti, megtoldja a történeteket.

 • paráznabillegető2012.02.04 08:01:47

  előzményt akarok az "elfújta a szél"-hez!!!
  meg a "ben hur"-hoz is!!!

 • zen monkey2012.02.04 09:18:34

  fals példa superman, meg a többi. a watchmen nem egy sorozat volt, nem kitalált karakterek kalandjain volt a hangsúly, hanem egyetlen összefüggő történeten. van eleje, közepe és vége, jóval közelebb áll egy regényhez, mint egy képregény-sorozathoz. nem egy brand, amit bátran tovább lehet gondolni. teljesen jogos moore felháborodása.

  egyébként is a watchmen egyfajta paródiája is a kor szuperhőseinek, szuperhősös történeteinek, ennél fogva pedig kevésbé rugalmasak, univerzálisak a karakterek. nem ők maguk lényegesek, hanem az, amit képviselnek abban a sztoriban. szóval ha most megpróbálnak köréjük konvencionálisabb szuperhős sztorikat költeni, az duplán szentségtörés, mert az egész mű totális félreértelmezését jelenti.

 • maycontainnuts2012.02.04 12:45:45

  A Watchmen szereplői se közvetlenül Morrison találmányai. Amikor a DC-hez kerültek egy másik képregénykiadó szereplőinek a jogai, akkor adták oda Morrisonnak, hogy írjon róluk. Akkvalahogy nem az jutott eszébe, hogy ez szentségtörés, sőt a DC-nek kellett őt lebeszélnie erről...

  " Watchmen egy tizenkét részes képregénysorozat, melynek írója Alan Moore, rajzolója Dave Gibbons, színezője pedig John Higgins. A képregény a DC Comics kiadásában jelent meg 1986 és 1987 között, majd ezt követően a DC több alkalommal is újra kiadta a művet, gyűjteménykötetek formájában. A Watchmen Moore azon ötlete alapján született meg, hogy felhasználja a DC által újonnan megszerzett régi Chalton Comics-szereplőket egy új történetben. Mivel Moore tervezett története felhasználhatatlanná tette volna a szereplők nagy többségét a sorozat végét követően, Dick Giordano szerkesztő meggyőzte az írót, hogy alkosson újakat a történet számára."
  [link]

  Payback is a bitch. :D

 • ~zoli792012.02.04 14:51:34

  ongoing vs. limited series. Ezt Sztracsi is vághatná...

Rémálom vagy nyaralás?

A nyaralás könnyen rémálommá változhat, ha nincs utasbiztosítása. Kösse meg online!

Törökország

Tengerparti pihenés, feltöltődés várja. 49 900 Ft / fő / 7 éjtől