George Clooney a színpadon kampányol a melegek jogaiért

2012.02.16. 14:36
000 DV1028751
Fotó: Marco Sabadin

A Los Angeles-i Wilshire Ebell színházban március 3-án olyan szereposztással mutatnak be egy darabot, amilyet nem nagyon látott még az úri közönség. Dustin Lance Black 8 című darabját Rob Reiner rendezi, a társulat pedig az alábbi nevekből áll össze: John C. Reilly, Kevin Bacon, Chris Colfer, Jamie Lee Curtis, Jane Lynch, Martin Sheen, Matt Bomer, Campbell Brown, Jesse Tyler Ferguson, Cleve Jones, Christine Lahti, Matthew Morrison, Rory O'Malley, Yeardley Smith és George Takei.

A darab a 8-as javaslat (Proposition 8) néven elhíresült népszavazás apropóján született - ez volt az a javaslat, ami betiltotta a melegházasságokat Kaliforniában. A szerző a javaslatot megtámadó, és azt alkotményellenessé nyilvánító tárgyalás záróbeszédeiből kiindulva írta meg egyfelvonásos darabját, amit egyszer adnak csak elő, és minden bevételét a melegjogi szervezeteknek juttatják el. A melegházasságok egyelőre még törvényileg tiltottak az államban, de az ügy már a Legfelsőbb Bíróság előtt van.

A darabban Clooney és Sheen a népszavazás eredmlnyét megtámadó leszbikus pár (Lahti és Curtis) ügyvédeit alakítja majd, Morrison és Bomer pedig egy másik párt, akik szintén pert indítottak. A magánéletben saját neméhez vonzódó Jane Lynch a melegházasságok ellen hevesen küzdő National Organization for Marriage elnöknőjét személyesíti meg, Kevin Bacon pedig a 8-as javaslatot támogatük ügyvédjeként jelenik meg. A színészek között számosan melegek egyébként például Chris Colfer, Jane Lynch, Matt Bomer, Jesse Tyler Ferguson, Christine Lahti, Rory O'Malley, Yeardley Smith és George Takei is.