Billy Crystal sokszor megmentette az Oscar-gálák becsületét

2012.02.26. 19:07

Billy Crystal komikus idén kilencedjére vezeti az Oscar-gálát, amivel megerősítette második helyét a műsorvezetők örökranglistáján. Az első helyen Bob Hope áll tizenkilenccel, őt Crystal még behozhatja, hiszen még csak 63 éves - Hope utoljára 75 évesen vállalta el a feladatot. Az idei díjátadón egyébként Eddie Murphy lett volna a ceremóniamester, de amikor a rendezőnek kinézett Brett Ratner buzizott egy egészségeset és ezért kirúgták, ő is visszamondta a felkérést.

Crystal 1990-ben vezette először a Filmakadémia puccos eseményét, egy évvel azután, hogy a Harry és Sally című filmmel szinte berobbant a filmvilágba (korábban nem voltak igazán jelentős alakításai, habár a tévében már 1977 óta lehetett látni), jelölték Aranyglóbuszra is a filmért, csak úgy, mint az Irány Coloradóért 1991-ben és a Mr. Saturday Nightért 1992-ben. Mindhárom évben ő volt a gála házigazdája, emellett 1993-ban, 1997-ben és 1998-ban, valamint 2000-ben vezette a műsort, utoljára pedig 2004-ben érte ez a megtiszteltetés.

James Franco és Anne Hathaway meglehetősen unalmas tavalyi produkciója után több amerikai filmes magazin és napilap is megkérdezte olvasóit, kit látnának szívesen a 85. Oscar-gála műsorvezetőjeként, és a válaszadók 75 százaléka Crystalt jelölte meg - ennek ellenére nem rá, hanem a fiatalabb korosztálynak jobban fekvő Eddie Murphyre esett a producerek választása. Aztán a Murphy-ért lobbizó Brett Ratner rendező egy újságíró kérdésére, miszerint mikor lesz a főpróba, azt bírta mondani, hogy “Próbálni csak a buzik szoktak”, ami az ilyen gyökér beszólásokra különösen érzékeny Hollywoodban azonnal kiverte a biztosítékot.

Ratnert kirúgták, Murhpy viszont nélküle nem maradt, így november végén ott álltak a szervezők műsorvezető nélkül, amikor Crystal jelezte, hogy ha szépen kérik, elvállalja a dolgot, ezzel megmentve az Akadémiát. Az előző nyolc gála alatt Crystal volt nagyon vicces, szerethető, kissé közönséges és pont annyira kegyetlenül szólt be színésztársainak, hogy azok ne sértődjenek úgy meg, mint amikor Ricky Gervais osztotta őket az Aranyglóbuszon. Unalmas viszont valahogy soha nem tudott lenni, valahogy még a legblődebb felkonfokat is képes úgy elmondani, hogy a néző odafigyeljen rá. Az ugrás után megmutatjuk a Crystal-gálák öt legjobb momentumát.

Oscar az ezredfordulón: Crystal kitalálja, mire gondolnak a sztárok. Pont annyira szúr oda mindenkinek, hogy még ne legyen sértő.

Oscar 1992-ben: Billy és Sir Anthony Hopkins különszáma. A Hannibal Lectert alakító színészt meghívja vacsorázni.

Oscar tavaly: Bob Hope bemutatása. A tavalyi gála egyetlen igazén vicces momentuma volt.

Oscar 2004-ben: a zenés montázs, amit Crystal olyan könnyedén hoz, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga.

Oscar 1990-ben: a nyitómonológ. Iigazából bármelyik gáláról be lehetett volna vágni ezt a részt, de ez volt az első, a legnyersebb és egyben a legviccesebb is.