Tarr: Hagyjuk el a Háború és béke felét, mert unalmas?

2012.03.01. 13:01

Múlt héten pénteken Los Angelesben az AFI Fest Tarr Béla utolsó rendezésével, A torinói lóval nyitott. A sajtburger felett még korábban elkészített interjúban Tarr Béla a tőle megszokott érzékenységgel és egyszerűséggel válaszolt a Los Angeles Times filmes blogjának, a 24 Frames kérdéseire.

Tarr szerint könnyű végignézni a Sátántangót, mivel három részben adják két szünettel. "Ki volt az a hülye, aki úgy döntött, hogy egy filmnek másfél vagy két órásnak kell lennie?" - teszi fel a jogos kérdést Tarr, aki hozzáfűzte, hogy talán "Tolsztojnak merné mondani valaki, hogy szép munka, csak túl hosszú? Ki kellene vennünk a békét, mert unalmas, és nem történik benne semmi". Tarr elmondta, csinált ötperces filmet is, ami az ő haikuja, mert van, amikor mindössze öt percre van szükség.

Tarr teljesen jogosan kéri ki magának, hogy a filmjeivel kapcsolatosan nézői erőfeszítésről beszél, mert szerinte "csak bízni kell a szemedben és hallgatni a szívedre", amikor a filmjeit nézzük. Tarr szerint egy filmet nem lehet szavakkal elmagyarázni, mert a film az egy kép, amiket a szemünkkel látunk. Ezért nem író, hanem filmes, mert tudja, hgoy mutassa meg, mondja magáról Tarr.

Tarr A torinói ló előtt bejelentette már, hogy ez lesz az utolsó rendezése, most megismételte, hogy úgy érzi, mindent elmondott már, amit lehetett. Azóta összehozott producerként egy skeccsfilmet Magyarország 2011 címmel.