Peter Jackson 48 képkockában látja a jövőt

2012.04.29. 12:42

Peter Jackson kicsit magára vette a CinemaCon nevű Las Vegas-i filmes konferencián levetített Hobbit-részleteket ért kritikákat. A filmet, ahogy azt korábban is megírtuk, nem a hagyományos, másodpercenként 24 képkockás formátumban, hanem 48 képkocka/másodperces verzióban vették fel. A kép ettől szokatlanul éles, életszerű lett, nincs filmes hatása, és ezt a kritikusok meglehetős ellenszenvvel fogadták. "Olyan, mint egy rossz tévéfilm. Egy nagyon rossz tévéfilm, ami már túlságosan is valósnak tűnik " - írta egyikük.

A rendező a The Hollywood Reporternek elismerte, hogy az új formátumhoz hozzá kell szokni, és tíz perc ehhez közel sem elég. "Az is zavaró lehetett, hogy nem egy összefüggő részletet mutattunk meg a filmből, hanem több jelenetből vágtuk össze a bemutatót. Ha majd az egész filmet megnézik, nem fogja őket zavarni a kétszer annyi képkocka." Jackson szerint hamar hozzá lehet szokni az új formátumhoz, és 3D-ben gyönyörűen néz ki a film." Az előzetesek továbbra is a régi formátumban kerülnek a mozikba, mert két és fél perc nem elég ahhoz, hogy a nézők megszokják az új képformátumot.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal, akik a három órás film után sem szeretik meg a 48 képkockás formátumot, a rendező csak a vállát vonogatta. "Vannak, akik nem szerettnek halat enni, nekik például hiába magyarázzuk, miért jó a hal íze. Ha nem tetszik nekik, nem tudok mit csinálni."

A filmet gyártó stúdió viszont biztosra akar menni, így a Hobbit - Egy váratlan utazás hat különböző verzióban kerül a mozikba: 2D-ben, 3D-ben és IMAX 3D-ben, 24-es és 48-as sebességgel. Jackson szerint a 48 képkocka jelenti a jövőt. "A legtöbb kritikus azt írta, a 48 képkocka "más." Jó, hogy más, de jobb is, csak ezt még ők nem látják be. A technikai feljlődésnek nem lehet gátat szabni."