A Kaptár 5 lenyomta Némót

2012.09.17. 08:25

Az észak-amerikai mozik egy hónapos bevételcsökkenés után ismét örülhettek: a múlt heti eredmények már egészen pofásra sikerültek. Az összbevétel 86 millió dollárra rúg, ami nem rossz, bár 15 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor volt, amikor az oroszlánkirály 3D-s változata 30,1 millióval nyitott a mozikban, írja a Deadline.com.

A mostani hétvége legjobban teljesítő két filmje szintén 3D-ben került a mozikba, a Kaptár-franchise ötödik darabja 21,1 millió dollárral nyitott 3012 moziban, ami elmarad a negyedik rész nyitányától, mégis simán lenyomta a Némó nyomában 3D-s változatát, ami csak 17,5 millió dollárt termelt az első három napban. A talpig latexben verekedő Milla Jovovich főszereplésével készült Kaptár 5 a világ többi részén 50 millió dollárt hozott, így most éppen 71 millió dolláros összbevételnél tart, ami 28 százalékkal több, mint az előző rész első hetes kasszája volt.

A kritikusok szerint a Kaptár 5 pont olyan, mint az eddigi négy volt, aminek a gyártó Sony biztos örül majd, mert az első négy film összbevétele 675 millió dollár volt, azaz ha az ötödik összekapar 325 milliót (a negyedik film 296 milliót termelt, így nem lenne meglepő), a franchise átlépi az egym,illiárd dolláros álomhatárt. Mindezt úgy, hogy az öt film együttes gyártási költsége 250 millió dollár körül mozog.

A hét legnagyobb sikere mégsem a zombihentelős scifi-horror volt, hanem a Paul Thomas Anderson (Magnolia) The Master című, szcientológiaellenes filmje. A Joaquin Phoenix és Philip Seymour Hoffman főszereplésével készült filmet mindössze öt művészmoziban mutatták be hétvégén, mégis termelt 729 745 dollárt, ami a független filmek között abszolút rekornak számít (145 000 dolláros bevétel vásznanként).

A közönségfilmes toplistán a Kaptár 5 és a Némó nyomában 3D után a Démoni doboz végzett harmadik helyen 5,7 milliós hétvégi bevétellel. A titokzatos dobozból kiszabaduló gonoszról szóló horror összesen 41 millió dollárnál tart, nálunk ezen a héten mutatjék be. Negyedik az amerikai alkoholtilalom alatt játszódó Fékezhetetlen lett 4,2 millióval, ezt a filmet már vetítik a magyar mozik is.