Miklós
-7 °C
2 °C

Superman nem egy észlény

2006.07.06. 16:17
Kapcsolódó cikkek (1)
- Anyu, ez Superman?
- Nem ez Lex Lutor.

Talán mégsem tudja mindenki, ki az a Superman, de hát nem véletlen,
1978-ban és 1980-ban mutatták be a két klasszikus Donner-féle adaptációt a kékruhás, piroslebernyeges szuperhősröl, és azóta sokan nőttünk fel. A Superman visszatér ezeknek a folytatása, a történetben öt év kihagyással. Ezalatt Superman a bolygóján járt, ellenőrizte, hogy tényleg mindenki meghalt, de arra nem számított, hogy a Földön sok minden történik ezalatt. "Miért nincs szükségünk Supermanre?" című cikkel fut be például szerelme, Lois Lane, a Daily Planet sztárriportere.

Mi szükségünk Supermanre?


Kattinston a képre!
Inkább az a kérdés, hogy nekünk most miért van szükségünk Supermanre? Mert ez a nyolcvanas évek környékén még valamennyire érthető volt. Tény, hogy a Batman: Kezdődik! sikere óta nincs kozkázata a képregény-adaptációk renoválásának, de Superman esetében nem is a pirosruhás fazon a lényeg, hanem a Donner-film szereplői: a tragikus sorsú Christopher Reeve és az apját alakító tragikusan elhízott és később elhunyt Marlon Brando.

Brandót digitálisan élesztették újra, Christopher Reeve-et pedig hasonmásával, Brandon Routh-szal. Még a ruháján is csak annyit változtattak, hogy kisebb lett az S-betű. Mikor Superman Heil Hitler!-es kéztartással szárnyal a levegőben (és most már tényleg tud repülni) és a John Williams-féle zene is megismétlődik, beindul a nosztalgiahullám.

Vákumban pöszén

A film elején összetöpörödik egy bolygó, és meglepő módon felrobban, majd a vákumban hangokat hallunk, pedig ugye ez is lehetetlen (ezt már a Star Warsban is elrontották). Ráadásul az ötvenes Brando magyarhangját halljuk, ami cérnavékonyan és pöszén ezer év távlatából azt mondja: "Az ember képes a jóra, csak meg kell mutatni neki az odavezető utat". És ekkor nekem bevillan egy forgatókönyvírói malőr: Clark Kent hogy gondolhatta azt egy cikk alapján, hogy van élet a Kryptonon? Nem egy észlény, de mégis, ezért öt évre lelépni. De ilyenekkel a későbbiekben nem foglalkozom, hiszen a Superman sosem a logikus történéseiről volt híres.

A Superman visszatér legnagyobb előnye, hogy feledteti a rosszemlékű Superman 3-at és 4-et, és ugyanabban a hangulatban, csak ugye jobb technikai körülményekkel és 260 millió dolláros rekordköltségvetéssel folytatja a második részt. A szokásos egyszerű történetet követhetjük: Lex Luthor megint világuralomra tör, egy kristályföldrésszel, és Superman ebben akadályozná. Új fordulat, hogy Lois Lane közben gyereket szült és menyasszony.

Más vagyok, mint az átlag


Klikk a képre!
A film hátránya a nagy elődökhöz képest, hogy egy dolgot nem sikerült átvennie digitálisan: a humort. Talán a túlzott nyögvenyelős tisztelet intette komolyságra a rendezőt, aki az X-Men 3-ból átigazolva hozta a forgatókönyvíró stábját is. Szóval hiányzik Superman arcáról a cinikus vigyor, és Lois Lane sem annyira viccesen pancser és bevállalósan rossz nő, amitől eredetinek és bátornak számított a maga korában a film. Kevin Spacey pedig hol marad Gene Hackman Jockert megalapozó frenetikus gonoszához képest? A kérdés nem költői. Sehol. Ő a legmegdöbbentőbb. Összességében a Superman visszatér ódivatúbb lett, mint a Superman 1.

Ami még ront a 2,5 órás film élvezetén, hogy a romantikus, melodramatikus jelenetek száma ellentétesen arányos az akciójelenetével, ez utóbbiból pedig jó lenne, ha négynél több lenne. Nem mintha nem néznénk szívesen, ahogy Superman az űrben gondolkodik, de a hős identitásválsága annyira nem látványos. Azon pedig, amikor közli, hogy "más vagyok, mint az átlag", a nézőtéren még a gyerekek is nevettek. "Tíz röhögő kisfiúból egy most nem tudja, hogy ő is meleg" - szól oda a szomszédom, és ezen mi is röhögünk.

De azért a filmnek is van humora: míg a világon senki nem jön rá az SZTK-szemüvege miatt, hogy Clark Kent az 196 centi magas Superman, a filmben Lois Lane ötéves kisfia seperc alatt rádöbben. Ez már egy új világ, csak a filmen még nem látszik.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!