Kettészakította az Indexet a cukormentes torta

2014.08.12. 11:18

Hétfőn hirdették ki az Országházban, hogy a Nándori Cukrászda Csokis kalandja nyerte idén a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. A versenyre nem egy létező süti cukormentes verzióját kellett elkészíteni, hanem egy cukor- és fehér liszt mentes új édességet. 

A leírás szerint a 

Csokis kaland harmóniáját a könnyű csokoládéhab alapozza meg, amelyet a magyar meggyből készült öntet finoman ellenpontoz.  Ezt egészíti ki a hazai dió és a mandula, a vékony marcipánréteg pedig eleganciát kölcsönöz a tortának, mely nem csupán a cukorbetegek választása lehet, hanem mindazoké, akik az ízek élvezete mellett tudatosan figyelnek az összetevőkre. Nincs benne hozzáadott cukor és fehér liszt, egy szelet 254 kalóriát (kcal) és 10,6 g szénhidrátot tartalmaz. 

Nem csoda, hogy a torta érkezésének már a híre is megőrjítette a szerkesztőséget, hát még amikor megjött a doboz, és végre a fotózás is befejeződött, és rávethettünk magunkat egy

csokitortára, munkaidőben, ráadásul hétfőn!

Úgyhogy el lehet képzelni, milyen csalódottak voltak a cukorhoz szokott édesszájú kollégák az első falat után. Nem is mindenki tudta visszafogni a szomorúságát. "Mint szegény nagymamám sütijei, amikből időskorára elkezdett kihagyni fontos hozzávalókat." - torzult el Dávid arca az első falat után. "Sajnos egy cukormentes süti ennél jobb nem lehet. Ez meg ugye nem jó." - próbálta vigasztalni Dóra a teljesen összetört kollégáját. "Nem túl édes, de semmilyen más sem." - bólogatott Gergő. Balázs viszont megértő volt, "szerintem alapvetően szar, de azért lengetem a kalapom mégis, mert cukormentesen ezt összehozni mégiscsak művészet!" Timi és Erika is egyetértett: "Csak a cukor hiányzott".

Pedig egy ideje már külön kampány foglalkozik a túlcukrozott élelmiszerek ellen: a Kaliforniában felirat figyelmeztethet a túlzott cukorfogyasztás veszélyeire: "a cukrozott üdítőitalok fogyasztása hozzájárul az elhízáshoz, a cukorbetegség kialakulásához és a fogszuvasodáshoz". A szakértők szerint azt vetíti előre, hogy a 2000-ben született lányok 38 százaléka, a fiúknak pedig 33 százaléka lesz cukorbeteg, az Egyesült Államokban szinte népbetegségnek számító túlsúlyosság egyik fő okának a cukros üdítők fogyasztását tartják. Magyarországon egyébként 600 ezer cukorbeteg él, főleg 2-es típusú diabétesszel, amely az elhízással és a mozgáshiányos életmóddal áll összefüggésben. 

Miután az édesszájúak hangos felháborodás után kiviharzottak a konyhából, szóhoz juthattak az egészen addig csendben nyammogók. "Lehet, hogy túl sokszor iszom már light colát, de nekem bejött. Elsőre kicsit ízetlennek tűnik, de aztán több oldalról is próbálja ezt kiegyenlíteni, jön a meggy, az összhatás pedig engem megvett a végére. Ráadásul nyomokban még a nagymamám szeretett kakaós sütijének ízvilágát is felfedezni véltem benne." - merengett el Andris, aki olyan nagy szeleteket vágott a tortából, hogy emiatt nem is jutott mindenkinek. 

Dani is simán betolta: "Ha nem mondják, hogy cukormentes, nem veszem észre, de mondjuk én a szar sört is megiszom. Ízlett, főleg a gyümölcsdarab benne." Kata is rajongó lett: "Bármi is ropogott benne, finom volt." "Szerintem az nem ropogott, hanem roszogott" - javította ki Hajni a kolléganőjét. "Erről az jutott eszembe, hogy valahogy homok keveredett bele, vagy utcapor. Amúgy elsőre nem ízlett, de amikor eljutottam a végében a gyümölcsös részhez, akkor katarzisom volt." 

"Az a gyümölcsös trutyi a végén egész jó kis sacheres csavart ad az ipari kakaónak. Hajnival megállapítottuk, hogy ezt érdemes lineárisan enni, akkor jobban kijön a végén a savanyú meggyöntet íze. Így okoz Stockholm-szindrómát egy szelet ivartalanított sütemény." - elemezte Richárd a végeredményt. 

"Szerintem egész jó volt, de én titokban könnyedén el tudom okádni magam a túl édes holmikon, mondjuk egy baklavától valószínűleg kórházba kerülnék. A szaglásom se fullos, ami valószínűleg kihat az ízlelésemre. Ezeket eddig egyébként elég kevés embernek mondtam el ilyen nyíltan." - ásott mélyre a lelkében Bálint. "Meglepett, hogy van íze, mert pont azért nem szoktam tortát enni, mert gusztustalanul édes a legtöbb cukrászdai termék. Ezzel nem volt ez a probléma." - lelkesedett Máté.  Ezzel Feri is egyetértett. "A születésnapi bulik legnyomasztóbb pillanatai azok, amikor betolják a fél centi vastagon bemarcipánozott, émelyítően édes csokoládétortákat, és a tűzijáték alatt el kell énekelni a Happy Birthday-t vagy a másik iszonyatot, aztán három centi vastag szeleteket tolnak a tányérodra, hiába mondod, hogy csak egy felet kérsz, kénytelen vagy otthagyni a kurva marcipánt, és gyorsan leöblíteni valami... Na, és ez az, mindent tönkrevág, érted, mindent, a fröccsöt, a sört, a töményet, és kénytelen vagy valami sósat zabálni, hogy visszatérj a rendes kerékvágásba. Ez a torta lehet a megváltás."

A cukormentes torta tehát a legmegosztóbb politikai kérdések szintjén osztotta meg a szerkesztőséget, de az teljesen világosan látszik, hogy akik rendszeresen fogyasztanak cukrot, és szeretik az édességet, egyszerűen nem tudják feldolgozni a cukor hiányát egy édességnek nevezett dologban. A cukrászati termékekben unortodox nézeteket vallók viszont éppen annak tudtak örülni, hogy nem ragadt össze a szájuk, sőt, ha kisebb szeleteket vágtunk volna, akár még repetára is lett volna lehetőség, de a nagy sem feküdte meg a gyomrát senkinek sem. "A néven még gondolkoztam volna picit, mert a Csokis kaland így, kontextus nélkül úgy hangzik, mint egy Pierre Woodman-film címe." - mondta egy magát megnevezni nem kívánó szerzőnk.  

Sokan hencegtek azzal, hogy ennél sokkal jobb cukormentes sütit tudnak csinálni, nekik is szól a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny, ahol házisütemények receptjeivel lehet nevezni augusztus 15-ig. A feladat: fehér liszt és hozzáadott cukor nélküli, kalória- és szénhidrátszegény torta készítése. Ha küldenek az Indexbe, azt is megkóstoljuk. Ezt az általunk tesztelt Csokis kalandot először augusztus 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján lehet majd megkóstolni. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány indította el a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai partnerségével.