A kaja csak egy dolog, inni is kell

13553181 10153902181316185 1322105164 n 2
2016.07.03. 12:17
Az oké, hogy egyre több a jó étterem a Balatonon, de azért valahol inni is kell. Teraszok és kiskocsmák, garázsrock és panoráma, hozzá borok, pálinkák, de még a magyar kóla is feltűnik a kínálatban.

FrissTerasz, Badacsony

Badacsonyban rögtön két új helyet is találtunk, az egyik a frissTerasz, ami a Laposa család legújabb helye. Nincs annyira messze a partról mint a Laposa Borbirtok terasza, ami egyébként koncepciójában egy teljesen másféle hely. A frissTeraszról talán nem annyira lélegzetelállító a panoráma, de maga a hely fröccsözésre van kitalálva, és arra, hogy az ember jó sokáig üldögéljen ott. A kék-sárga arculat a szalmabálákkal azonnal szerethető, meg az is, hogy el lehet terülni a napágyakban, a homokon. (A színekben egyébként a BalatonBor hangulatat köszön vissza, erről lásd keretes írásunkat). Gyerekeseket pedig hatalmas gyereksarok várja, nagyobb mint a lenti Kishableányban.

BalatonBor

Több mint húsz balatoni pincészet összefogásával, egységes arculattal, idén először kapható a BalatonBor, ami a közösségi gondolkodást és összefogást akarja kifejezni. Most először jelentek meg itthon egy régió vezető termelői egységes arculattal, azonos címkével. Bár a fajtáját tekintve mindegyik bor friss olaszrizling a termelőt csak másodszori nekifutásra lehet megtalálni a címkén.

Ezzel egyrészt egy modernebb balatoni arculatot akartak kialakítani, másrészt a résztvevő borászok létre szerettél volna hívni az első régiós bormárkát, mivel a borpiacon elsősorban a régiók versenyeznek Európában. A BalatonBornál éppen ezért nem a termelő kiléte a legfontosabb, hanem a termőhely és maga a termék.

Bármilyen balatoni borász elküldheti tételeit a bírálatra, ami ezentúl minden évben lezajlik majd, egy szakértő zsűri segítségével. Idén, az első évben 21 pincészet nyerte el a BalatonBor minősítést.

Tizenhárom bor van a borlapon, mind a Badacsonyi borvidékről, de nem csak Laposa van. Bár tény, hogy ennek az ára a legbarátibb (220-240 Ft egy deci), de vannak Szeremley, Istvándy, Skizo és Váli borok is, a palackos kínálat meg még nagyobb. Van háromféle ízesített sör is, (Stari meggy, szilva és feketeribizli, 790 Ft) a keményebb műfaj kedvelőinek meg Bezerics pálinkák. Külön kiemelném, hogy a nem alkoholos italok közül kapható az új magyar kóla, a Tikkadt szöcske is (390 Ft).

A frissTeraszon én egy egész napot el tudnék tölteni, már ha nincs túlzottan meleg, és nem kell semmit csinálni. Tökéletes a kajakoncepció is, minimál, de az hibátlan. Nem bízták mondjuk a véletlenre, hiszen a Borteraszra Franciaországból hazacsábított séf, Szilvási Mihály találta ki mindet.

Összesen háromféle kaja van, házi grill kolbász tárkonyos mustárral (1190 Ft) vasalt szendvics tökmagolajos vajjal, füstölt sajttal sonkával és friss paradicsommal, (szintén 1190 Ft). Nyugodtan rendeljék ezt is, de ha rám hallgatnak azonnal a friss hússal dúsított kacsazsírt kérik, és meg sem állnak a kis csatosüveg aljáig.

Zsír, bor, kilátás, mi kell még egy tökéletes naphoz?

Esetleg focimeccs, de az is van.

Pláne Badacsony

Az építészeti remekmű kiskocsma feltámadását már megénekeltük itt az Indexen. A borozó sorhoz közeli, egykori Poharazó nevű kocsmát Tóth Ádám kelti új életre, a Poharazó nevet nem akarta meghagyni, de azért a p betű megmarad a Pláne névben is. A hely nem is borozó, hanem sokat mondóan borbár, és a nevére valóban rászolgál, teljes egészében a borrajongók fogadására rendezkednek be. Ennek egyik alapja, hogy nem csak decinként lehet bort kérni, hanem kóstoló mennyiség is, azaz 0,7 deci is van minden borból. Bármelyik bort kinyitják, nincs tehát olyan, ami csak palackban kérhető, kezdő és haladó borszakértőknek éppen ezért kiváló. Lesz majd egyszer, ha megnyit, egyelőre ugyanis még csak készülődnek. 

Ötvenféle bor kóstolható, mindegyik a badacsonyi borvidékről, és Tóth Ádám igyekezett felkutatni a kisebb pincéket is, így fel lehet fedezni új borászatokat, de komolyabb, drága borokat is lehet kóstolhatni. Nem is beszélve arról, hogy az egész hely csodálatosan néz ki. A tipikusan badacsonyi épület jó kezekbe került, Tóth Ádám ugyanis maga is építész és nagyon jól sikerült felújítania a helyet, ami belül, a kis ablakaival úgy néz ki, mint egy kis hajókabin. Tóth Ádám egyébként teljes rajongással beszél az épületről, látszik, hogy szerelemből nyitja a helyet.

13582453 10153902171926185 1726852790 o
Fotó: Kalas Györgyi

Ételkoncepció egyelőre nem nagyon van, valószínűleg környékbeli kis kézműves sajtokat és krémeket lehet majd kenni a borok mellé. Árakat nem tudok még írni, a Pláne ugyanis csak július 9-én nyit, addig is lehet csodálni az épületet.

Hello Tourist, Balatonfüred

Oké, lehetett volna ennél jobb nevet is kitalálni, de engem egyáltalán nem zavar, mert a Kredenc Borbisztró tulajdonosa, Dobai András megint szuper helyet alkotott. A Kredenc egyik első fecskeként nyílt 2010-ben Balatonfüreden, és bár az első évet nagyon nehezen élték túl, ma már az egyik legbiztosabb pontnak számít Füreden. Leginkább azért mert tényleg mindig friss és jó a kaja, Dobai András pedig mag is mindig ott van, és mindenkivel hosszan beszélget, bár ő is elismeri, hogy ez azért néha fárasztó.

Ha az ember a Kredencben evett, akkor nincs más dolga, mint átvonulni a tíz méterrel lejjebb lévő Hello Tourist-ba, hivatalos nevén kertkocsmába, aminek két alapvető vonzereje van:

a sör és a zene.
 
 

A hely eleve jól néz ki, de igazán jó hangulatú a zenétől lesz. A szórakozóhelyi zene az egyik legnehezebb műfaj, a Brains zenekarból ismert Dobai Andrásnak mondjuk ez nem okozott gondot, ahogy ő fogalmaz, garázsrockot nyomnak. A Hello Tourist-ban nagyon baráti áron kapható a fröccs, 350 Ft, ráadásul a Dobosi bio olaszrizlingből, a nagyfröccs pedig 550 Ft. Ezt már csak azért is kiemelném, mert amúgy a hely nem olcsó. A borok jóval magasabb áron vannak, 450-650 Ft egy deci, viszont muszáj megemlíteni a kiemelkedő sörkínálatot.

A kézműves sörrajongók körében már ismert Hedon söreit forgalmazzák, amelyek közül a nekem a Balatonvilágosi a kedvencem, bár masszív sörrajongók és sörszakértők megvetnek ezért. Nekik mondjuk szerencsére ott van a Credo, de aki mindennél aktuálisabb akar lenni, az természetesen a Charlie Firpót választja. Olcsónak éppen nem olcsók, a világos sör 900, a rozsos Firpo pedig 1100 Ft. Enni is lehet, egyelőre csak a curry szósszal ízesített, kétkezes pulled pork szendvics van étlapon, de ez bőven elég is. Mivel bulihelyről van szó, eszméletlen mennyiségű koktélt készítenek, fel sem sorolom.

+1: Piknikbár, Tóti-hegy

Az Istvándy-család legújabb helyéről csak azért nem áradozunk, mert sajnos még nem sikerült eljutnunk a Káptalantóti mellett lévő helyre. Aki viszont járt ott, csak jót mondott, ezért igazságtalan lenne kihagyni a felsorolásból. A hely egy régi cirkuszi kocsiból lett kialakítva, és semmi másról nem szól, csak a pihenésről és  a kilátásról. Itallapjukon saját  boraik (350-650 Ft egy deci) és szörpjeik mellett kávé is található, éhezni sem kell, saját farmjukon tenyésztett mangalicából készítenek ugyanis szendvicset, de gondolnak a vegákra is.

(Borítókép:  Pláne Badacsony Fotó: Kalas Györgyi/Index)