Határon túli borász lett az év bortermelője

2018.12.05. 14:35

A kolozsvári születésű Balla Géza nyerte a 28. Év bortermelője Magyarországon címet, a diplomás borász első határon túli magyarként vehette át a díjat, adta hírül az MTI. A díjat a legrangosabb szakmai elismerésként tartja számon a hazai borszakma, de a piac és a fogyasztók is számára is fontos igazodási pontként szolgál, mondta el Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke. 

A díj odaítélése ezúttal is két fordulóban zajlott. A jelölési szakaszban 634 szakírónak, étterem-tulajdonosnak, sommelier-nek, egyéb szakembernek küldtek jelölőlapot, amelyen mindenki három-három borászt javasolhatott.

Az ő jelöléseik alapján jutott az idei döntőbe Balla Géza (Arad-hegyaljai borvidék), Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Jásdi István (Balatonfüred-Csopaki borvidék) és Koch Csaba (Hajós-Bajai és Villányi borvidékek). Közülük a díjazottat ezúttal is a Magyar Bor Akadémia tagjai választották meg. A borakadémikusok közül rekord számú, 134 tag küldte el szavazatát.

Balla Gézát meglepetésként érte, hogy az első jelölése után elnyerte a rangos elismerést. A díjazott harmincöt éve dolgozik bortermelőként, beszédében méltatta az Arad-Hegyalja borvidék történelmét, amely 1918 előtt a leghíresebbek közé tartozott Magyarországon. 

"Nagyon sokat munkálkodunk azon, hogy a helybéli fajták, mint a kadarka vagy a feketeleányka, visszakapják a megérdemelt helyüket" – mondta el a borász, hozzátéve, hogy ezentúl is küzdeni fog egy határoktól független, egységes magyar borvilágért.