Elvették egy csillagját, beperelte a Michelin-kalauzt egy híres francia séf
Marc Veyrat a savoyai régió síparadicsomában, Manigod-ban vezeti a La Maison de Bois éttermet, amit a 2018-as Michelin-kalauzban még háromcsillagosra értékeltek, a 2019-es kiadványban viszont már csak kétcsillagosra. A séf hosszú hetekkel az aktuális kalauz megjelenése után döntött úgy, hogy egy panaszos hangvételű levelet ír a szerkesztőknek.
Veyrat, aki állítása szerint a leminősítés után depresszióba zuhant, többek között azt a feltételezést kérte ki magának, hogy cheddart használtak volna fel az egyik, helyi sajtokból készült szufléhoz. A séf szerint a kalauz tesztelőjét azt téveszthette meg, hogy volt némi sáfrány is az ételben, és ez sárgára színezte a fogást.
Semmit nem tudnak a szakácsművészetről. Vegyenek fel egy kötényt, és nyomás a konyhába. Mutassák be, hogy mit tudnak. Amatőrök, képtelenek lennének egy tisztességes ételt elkészíteni
– tette hozzá.
A Michelin-kalauz nemzetközi igazgatója, Gwendal Poullenne biztosította őt arról, hogy eszük ágában sincs kivenni az éttermét a kiadványból, és tesztelőik továbbra is ellátogatnak majd hozzá. Veyrat ezt nem hagyta annyiban, és bírósághoz fordult arra hivatkozva, hogy szerinte a Michelin „homályos és zavart válaszokat adott” neki, amikor megkérdezte a leminősítés okát.
A Michelin-kalauz közleményében hangsúlyozta, hogy megértik a séf csalódottságát, akinek szakácstudományát senki sem vonja kétségbe, de nem tartják szerencsésnek a vádaskodást.
Mi elsősorban a fogyasztók tájékoztatásáért vagyunk felelősek, ezért bíráltuk felül korábbi ajánlásunkat
– írták.
Az ügy tárgyalását november 27-re tűzték ki.
(MTi/France24)