Hajnalka
0 °C
14 °C

Bodrogi Gyula és az emberszemű kecskék

2005.03.04. 09:58
Képes-e kitörni a Szabadidő 2005 kiállítás az utóbbi idők fantáziátlan kirakodóvásárai közül? Riportereink a helyszínen keresték a választ, de leginkább száraz, kóccal tömött állatfejeket találtak.
A vadászokra mindig lehet számítani - mondom a kitömött vadkecskének és Nagy riporternek, miközben mélyen az előbbi szemébe nézek. A kreatív energiától duzzadó preparátor emberszemet rakott be neki, viszont levágta a fejét és fa lapra rögzítette. 1:1.

Nemhiába nevezte Klausmann "Emlékeznek rám a Szerencsekerékből?" Viktor sajtófőnök Magyarország legnagyobb élményparkjának a Szabadidő 2005 kiállítást. Kifejezetten élményekre kihegyezve érkezünk meg a jégbe fagyott BNV-telekre. Lesz itt fegyver-, horgász-, vadász-, hajó-, motor- és sportkiállítás, ha tavasz már nincs, így a jégpáncél miatt elmarad a nagymedencébe ígért mozgássérültvitorláshajó-bemutató.


Tekintse meg képeinket!
És tényleg nagy élménnyel kezdődik, mert arra lépünk be a B pavilonba, hogy az emberszemű vadkecske mögött vadász divatbemutató zajlik. A vadászöltöny bizarr viselet, gazdáját kivéve ha az ember jódlizenekarok közvetlen közelében éli az életét. Ha vadászöltöny viselője egy kecskeszakállas fiatalember, akit két lódenhatású, enyhén ávós hangulatú egyenruha-kosztümbe öltözött leány, egy fehér lepelbe burkolt, nőnemű Ámor és egy Bodrogi Gyula követ, akkor az tuti siker. Ha Bodrogi Gyula vadásztörténeteket is mesél, még inkább. Feltéve, hogy a nézőközönség háromnegyed részben csontgombokat, tölgyfaleveles hajtókát és több tízezer négyzetméternyi lódent visel.

Nagy riporter annyira belefeledkezik egy agancsszelettel összefogott zsinórnyakkendőbe, hogy csak azzal tudom elcsábítani, hogy a szomszéd késes stand (a Moskito) plazmaképernyőjén egy irtó kövér, szakállas kamionsofőr szamurájkarddal kettéhasít egy fél marhát. Ámulva figyeljük minden idők legmókásabb kaszabolós reklámját a Cold Steeltől. A szakállas megmutatja, hogy a szablya milyen praktikus eszköz, ha a standon összetekert napozógyékények támadnak ránk, vagy a szomszéd megkér, hogy ugyan már döfjük át a kocsija motorháztetejét. Aztán átadjuk a terepet a fegyverekhez mélyen vonzódó Tóta riporternek és távozunk a Boat Show felé, hiába csábít a dagesztáni szablya hetvenezerért, a műlevelekkel díszített álcaruha negyvenhétezer-hatszázért, nem beszélve a szezon slágertermékéről, a bálaszámra árult kitömött kecskefejről. Azt menet közben is látjuk, hogy az igényes magyar vadász nappalijában a gímszarvas- és vaddisznómaradványok mellett ma már természetes a negyedelt zsiráf.

Tóta riporter felméri a fegyverkínálatot

Pénzt persze nem hoztam eleget - csaptam a homlokomra útban a Hungexpo felé. Még szerencse, hogy nem vittem, mert még véletlenül megvettem volna valamit magasan a városi árak fölött.

Vadászpuska van bőven, viszont azokról semmit se tudok, úgyhogy nem is nyilatkozom. Pisztolyfronton elkeserítő a helyzet: éles fegyverekől sincsenek kint a csúcsmodellek, főleg brazil és cseh cuccokból válogathat, aki akar; gázpisztolyból egyenesen a legalját vitték ki a Fehovára, ami a közönségnek meg is felel, viszik büszkén az olasz szemetet, verekedni jó lesz. A légpuskák között viszont akadnak érdekességek, mint például az AK-74-esről mintázott Yunker, ami igen tartós darab, úgyhogy el is kérnek érte kilencvenezret. Vagy a Baikal Drozd nevű eszköze. Az oroszok amúgy igen kreatívak a hobbifegyverek terén, a Drozd simán elférne egy jó scifiben is lézerfegyverként.

Ezeket - mármint a légfegyvereket - ki is lehet próbálni, mégpedig lövésenként 40 forintért, ami igazán baráti, ha mondjuk nincs saját puskánk, mert ha van, akkor nyugodtan lövöldözhetünk otthon is, egy forintért. Ha nincs, akkor meg lövöldözzünk inkább a búcsúban, ott van nyeremény is.

Tóta riporter könnyűipari kritikát fogalmaz meg

Külön érdekesség a Keserű Művek standja, pontosabban a Keserű Művek egész munkássága. Aki valahogy az eddigiek ellenére is odakeveredik a kiállításra, okvetlenül vegye kézbe a cég fegyvereit. Megvan a maguk szépsége. Egy rakétánál például mindent a sebességnek rendelnek alá, attól olyan letisztult és nagyszerű. Nos, a Keserű-fegyvereknél az olcsóság a rendező elv: itt nincsenek fölösleges dizájnelemek, se időt és munkaidőt rabló ergonómia, de az se szempont, hogy ne úgy nézzen ki a stukker, mint amit már festés előtt megevett a rozsda. A légfegyvereknél nem szarakodnak például biztosítószerkezettel, se tömítéssel, se az illesztéssel. Ezért aztán aztán ilyet vehet magának mindenki, aki szeretne fegyvernek látszó tárgyat, és annak idején így lett naggyá a Volkswagen, úgyhogy nincs ezzel semmi baj, csak ki kell várni azt a pár évtizedet. Azt persze nehéz megérteni, miért drágábbak a Keserű-cuccok a gyár standján, mint némely kiskereskedőnél, de hát nem kell mindent tudni.

Amiből bőséges a választék, az a hidegfegyver: a 18. századi afgán jatagántól a Cold Steel katonai késekig van minden, utóbbiak szintén az általam ismert áraknál drágábban, előbbi meg bizonyára a megfelelő áron. Szintén eleget találtunk belül prém, kívül bőr sapit, (opcionális madártollal) és erdészzakót viselő bácsiból, hangosan hülyeségeket beszélő nagykamaszból, valamint unott arcú feleségből.

A Hunter S. Thompson emlékakció

A vadászrészleg és a sportkiállítás között található lángosos bódé előtt Nagy riporter akcióművészeti formában emlékezik meg Hunter S. Thompsonról, a gonzo újságírás kitalálójáról, aki a napokban lőtte szét a fejét: hirtelen megiszik rengeteg Jägermeistert, aztán tejfölt csurgat a digitális kamera Leica objektívjére.

Medúza és jacuzzi


Klikk a képre!
A Sport kiállításon gyakorlatilag átrohanunk. Az egész sokkal inkább emlékeztet egy túlméretezett áruházra, mint a beígért élményparkra. Van igen sok bicikli, a hétszázezres Scott például direkt jól néz ki, feljövőben a quad, ami egy négy vaskos keréken haladó terepmotor és az egymillió forint feletti havi bevételű népesség körében egyre több áldozatot szed. Titokzatos jelenség, hogy a BNV területén évek óta szívósan próbálkoznak a masszázsfotelárusok, pedig szavahihető forrásból még sosem hallottunk olyan emberről, akinek lett volna ilyen. Ha Ön hallott ilyenről, irja meg nekünk.

A Sport kiállításon még két említésre méltó dolog történik. Életemben először kóstolok aloe verát, ami olyan, mint a medúza sok porcukorral, és látunk két férfit elmélyülten beszélgetni egy méretes jacuzziban, amiről egy south parkos mókás homoszexuális jelenet jut az eszünkbe, így inkább átszaladunk a Boat Showra.

Szegény gazdagok

A legszopóbb dolog közepesen gazdagnak lenni, mert az ember rákényszerül arra, hogy hatvanmillióért hetekig rohadjon egy lakóautó-szerű nyomasztó térben, teakfa meg fehér bőr ide vagy oda. Ezt a keserű megállapítást a 254341 euróért és 85 eurócentért kínált Sealine F34 Flybridge fedélzetén tesszük, pedig ez egy kitömött rinocéroszcsaládnál is sokkal nagyobb, igen mutatós yacht. A design tökéletes, a hajófarban a pad gombnyomásra csúszik hátra, a főkabin topmodellekkel való hancúrozásra tervezett ágya fölött jó nagy tükör, de az egész belül mégiscsak szűk, mint Gyurcsány Ferenc mozgástere az Eucharisztikus Kongresszuson. A tulajdonos kapcsolatépítési lehetőségeit meglehetősen szűkíti, hogy vendégkabin egy klausztrofób, koporsószerű bemélyedés, ahová csak Lugosi Bélát lehet jó lelkiismerettel meghívni.

A Boat Show a túlzottan is kirakodóvásárszerű Szabadidő 2005 leglátványosabb szekciója. Naná, a kirakott darabok itt legalább jó nagyok és ritkán olcsóbbak egymilliónál. Eljött pár kisebb hazai hajóépítő üzem, de nem motoros hajók alig-alig akadnak, a K-Maxxi kültéri kiállítását meg képtelenek vagyunk megtalálni, pedig itt állítólag van doboz alakú, kocsitetőre szerelhető, kinyitható csónak.

Szolid motorosok

Az ugyanebben a csarnokban élvezhető Budapest Motor Kiállításon nem meglepő módon sok a motor, illetve a feltűnően feszes fenekű hostess. Nem látunk egetverő újdonságot, de mivel Nagy riporter nem vezet, én pedig a robogóig jutottam (magyarul fingunk nincs a motorokról), ez sem meglepő. Amatőr vásárélvezőként feltűnik, hogy a feltörekvő kínai és más ázsiai gyárak jobban eleresztik a fantáziájukat. Ha lett volna háromszázezerem készpénzben, biztosan nem megyek haza a choppernek álcázott 50 köbcentis Jincheng Knight 50 Cruiser nélkül. A szezon járművének a quad tűnik, a nagycsoportos korosztálynak való mikroquadoktól a 250 köbcentis példányokig, de a legtöbben azért a Penthouse leszbi modelljei körül állnak, akik amúgy illedelmesen dedikálnak. Quad már esett rám éles kanyarban, leszbi modell nem, úgyhogy megértem a közönséget.

Bekukkantunk még a Fehova horgászpavilonjába, ami sűrűn telepített standokkal van tele, a kínálat pedig a szokásos bolti felhozatal, extrák nélkül. Azaz egy extrát mégis találunk, Walter Tamás Index-közeli horgász világbajnokot, akitől a cége standján itt bárki élőben megkérdezheti, tényleg a szájukba veszik-e a versenyzők a csontkukacot, ha a hajrában sűrűn kap a pinafésű.

A nép szórakoztatására a hülye sportok világjátékainak biztos résztvevője, a horgászfelszereléssel végrehajtott célbadobás, vagyis a casting szolgál. A nézők félénken figyelik a blazírt castingmestert, aki huszadjára is telibe találja húsz méterről a célkorongot, pedig oda sem figyel. Ettől annyira elbátortalanodunk, hogy veszünk egy óriási, arany flitteres gumihalat és hazamegyünk.

Az idei Szabadidő 2005 nem az a kimondott élménypark, részben azért, mert a szibériai idő nem barátja az önfeledt szabadtéri programoknak. Az egész inkább olyan leárazásosvásár-jellegű izé, nem is mindig olcsó árakkal. A gyereket azért el lehet hozni, a kitömött varacskos disznók és a yachtok megteszik a magukét. Bízzunk a közeli tavaszban és tartsuk élesen a szamurájkardot.

Szabadidő 2005 - március 3.-6.
Budapest Boat Show
Budapest Motor Kiállítás
Sport Kiállítás
Fehova - Fegyver, Horgászat, Vadászat nemzetközi Kiállítás

Hungexpo Budapesti Vásárközpont
A belépő 1000 forint, diákoknak, nyugdíjasonnak és katonáknak 650, családi jegy két felnőttnek és két 14 éven aluli gyereknek 2000 forint

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Törökország

Isztambul még mindig a nagy kedvencek közé tartozik.