Nyilvánosan fogyasztottak marihuánát a Fehér Háznál

2005.10.20. 17:04
Mi történik, ha harminc ember nyilvános helyen füvet szív? A riporter nem von le következtetéseket.

Meglepő akcióról, marihuánafogyasztó flash mobról értesült az Index csütörtök délután. A flash mob az, amikor informálisan terjesztett információk alapján, adott időben és helyen összegyűlik egy csomó ember, ugyanazt a dolgot művelik, majd mindenki tovább megy, mint ha mi sem történt volna. Van, aki ezt modern városi művészeti akciónak tartja, van, aki nem. A marihuánafogyasztás pedig az, amikor az ember indiai kender füstjét lélegzi be, ellazul, majd tovább megy, mintha mi sem történt volna. Erről szintén mindenki mást gondol.

#alt# Az egész egyébként átlagos szórakozóhelyi szituációt ígért volna, ha a helyszínül nem a Fehér Ház, vagyis a Képviselői Irodaház baljós árnyékában húzódó parkot jelölik meg, időpontnak pedig csütörtök délután négy órát.

Kutyasétáltatók

Riporterünk nem túl feltűnő nyakkendőt kötött, fényképezőgépét aktatáskájába rejtette és olyan érzéssel indult útnak, mintha valami titkos szervezet szeánszán kellene elvegyülnie.

Félszegen közeledve a parkhoz igyekezett nem remegő drogfüggőnek látszani. Az ötlet persze túlságosan is extrém volt, így a helyszínen nyoma sem volt rasztahajú áljamaikaiaknak, peace-jelbe és tarisznyába öltözött hippiknek és még punkokat sem látott. Néhány járókelő vágott át a téren, 2-3 ember üldögélt a padokon, valaki pedig kutyát sétáltatott.

Négy előtt két perccel a távozáson gondolkodott, amikor arra figyelt fel, hogy egyre több kutya rohangászik körülötte a parkban. A padok közt fiatalok álltak szótlanul, mintha minden kutyát hatan-heten hoztak volna le pisilni. A fényképezőgépet nehéz volt időben kikapni az aktatáskából, és nem azért, mert a riporter ismét elfelejtette a számzár kódját, hanem mert minden átmenet nélkül jelent meg sodort cigaretta egyik majd másik kézben.

A nagyjából harminc, átlagos küllemű, 20-30 év közötti állampolgár néma téblábolása éppen kezdte átadni a helyét házibulik konyhájából ismerős, körbeállós beszélgetésnek, mikor a jelenlévők zavartan maguk elé néztek, és másodpercek alatt szétszéledtek.

A riporter nem vont le semmilyen tanulságot az esetből.