Műtehenek a síron túl

2004.02.25. 12:25
Frissen exhumált tehén, halálélmény, útelágöoááz. Kipróbáltuk a magukat tejnek álcázó reggeli italokat, amelyek miatt a magyar gazdák diverzáns akciókat terveznek a szupermaketek ellen. Kinyílt az agrárolló és szörnyű csattanással nyisszantott bele az önveszélyességig bátor riporterek gégéjébe. Olvassák lapunk történetének első aktuálpolitikai italtesztjét!
Az aktuálpolitika sztárja e pillanatban nem a baloldali médiabirodalomról vizionáló Hiller kultuszminiszter, de még csak nem is a magyart magyar ellen fordító többpártrendszert a pokolba kívánó Medgyessy "Útelágöoááz" Péter, hanem egy permeátumból, tejből és tejszínből kavart, tejre emlékeztető elegy, vagyis a reggeli ital. Amint meghallottuk, hogy a tüntető gazdák a szupermarketekbe beszivárogva merényleteket készülnek elkövetni az átkozott melléktermék ellen, ami egyrészt kiszorítja a polcokról a valódi hazai tejet, másrészt becsapás, harmadrészt - egy blokádoló gazda szerint - "fosat", tesztcsapatunk azonnal felkapta az álbajuszt és gumicsizmát, majd akcióba lendült. Olvasóink kedvéért szinte tudományos eszközökkel próbáltuk megállapítani, milyen is a magyar vidék tönkretevője, a reggeli ital.

Mi is az a reggeli ital?
A blokádoló gazdák utálatának célpontja általában - sohasem részletezett mennyiségű - tejből, kevés tejszínből, esetleg növényi zsírból és legnagyobb részt permeátumból áll. A miniszterelnök rémálmaiban gyakran elhangzó, kimondhatatlan nevű valami lényegében a tej igazán hasznos részeinek kiszűrése után fennmaradó, alacsony fehérjetartalmú melléktermék. A tejfehérje-koncentrátumokat úgy készítik - ezeket amúgy főleg a hús-és konzerviparban használják - hogy a tejet meghatározott "lyukbőségű" membránon préselik keresztül. A nagyobb méretű fehérjék bent maradnak, a víz, a tejcukor és az ásványi sók egy része pedig átfolyik a szűrön, a gagyitejgyártók nagyobb örömére. A savónak vagy írónak is nevezett, elég csúnya löttyöt aztán felturbózzák némi tejjel, cukorral, ízesítő- és színezőanyagokkal, illetve olyan hozzávalókkal, amelyek neve önmagában komoly sokkot okozna egy biopiacon. A végeredmény a szupermarketekben tej néven kapható dologra meglepően hasonlít, bár a fehérjéken kívül például kalciumból is jóval kevesebb van benne, hiszen az a kazeinhez kapcsolódva túl nagy méretű ahhoz, hogy átcsusszanjon a szűrőmebránon.
Két budapesti pláza szupermarketjében szereztük be a teszt alanyait. A tejnek kinéző, ám annál jóval kevesebb ásványi anyagot és egyéb egészséges összetevőt tartalmazó italokat mindkét helyen az echte tejtermékek közé keverve kínálták. A nevük elhallgatását kérő köpenyes nénik egybehangzóan állították, hogy náluk eddig még egyetlen zacskó áltejet sem lyukasztottak ki az agrárgerillák.

A reggeli ital árban verhetetlen. Ahol egy literes palack Sole friss tej 195 forint, a Parmalat palackosa pedig 215, ott a Sole reggeli itala 159 forint. A Profi hasonló terméke a másik beszerzőhelyen szintén 159 forint, vagyis 22 százalékkal olcsóbb az olcsóbbik tejnél.

Na de milyen az íze? Önpusztító tesztelőink Önök helyett is kipróbálták, mitől döglik a békési magángazdálkodó. Vaktesztet csináltunk: a nyolc szereplőből öt volt a reggeli ital, három valódi tej. Ezek közül az egyik egy 359 forintos, aranyárban mért német biotermék, 3,5 százalékos zsírtartalommal. Olvassák tehát a megdöbbentő eredménnyel végződő tesztet!

Oké reggeli ital, zacskós, 2,8 százalékos

Nézze meg képeinket! Az első korty után olyan érzés fogott el, mintha újra kicsiny gyermek lennék és egy nagyon erősen bepúderozott mellet szopnék, jóllehet ilyesmiről egyáltalán nincsenek konkrét emlékeim. A dologban a mell vonzó volt, a szájban maradó iszapos lerakódás viszont legfeljebb egy tükörpontynak lenne kellemes élmény. Illata külpolitikai tejszakértőnket műanyagpohárra emlékeztette, médiariporterünk szerint viszont olyan, mintha a közelben éppen szellőztetnének egy tejüzemben.

A teszt szabályai közé tartozott, hogy minden tételnél tippelni kellett: tejről vagy reggeli italról van szó. Rövid szimatolás után 4:1 arányban az utóbbira szavazott a tesztcsapat, az első kortyok leküldése után ez 3:2-re módosult. Íze középparaszti származású kollégánk szerint olyan, mintha egy gonosz gazda terrorakciója folytán vecsési savanyúság lé került volna a tejüzem tartályaiba. Mások édeskésebb utóízt tapasztaltak - szlavofil politikai riporterünk például cseh tejporra gyanakodott - de ez is csak 3,8-es pontszámhoz volt elég.

Érdemjegy: 3,8/10

Sole reggeli ital, dobozos

Nézze meg képeinket! A következő versenyző - az áltejek Gyurcsány Ference - ügyesen zavarta meg riportereink érzékeit. Illatát még inkább reggeli italosnak tippelték, ízre viszont a szűk többség tejnek gondolta. Pedig telivér gazdagyilkosról van szó, azon belül is egy tartós, ultrapasztőrözött mutánsról. Sokan megemlítették az előző játékosnál édesebb ízét. Hiába tűnt életszerűnek, hogy tejpor és híg savó gumikesztyűben összerázott elegyével van dolgunk, hárman is biztosak voltak benne, hogy nagyobb zsírtartalmú tartós tejjel van dolguk.

Osztályzata: 5/10

Sole tej, 2,8, műanyag palackos

Nézze meg képeinket! Hiába tippeltünk egy kivétellel mindannyian arra, hogy a hármas számú poharakban valódi tej búvik, a Sole terméke olyan, mintha egy műtehén megfejése után csordult volna ki az élethű, de szagtalan műcsecsekből. A 4,8-as átlagával végül olimpiai pontszerző, de egy valódi tejhez képest mégis kiábrándító hatodik helyen végzett ital kevesebb lelkesedést váltott ki, mint egy kisgazda székházfoglalás. Szag és ízmentessége már-már üdítően hat egy olyan mezőnyben, ahol minden egyes korty után fennáll a sugárban hányás veszélye - írta egyikünk. Nem is finom különösebben, de a kemikáliák hiánya - vagy okos rejtőzködése - okán jó pontot kap - szólt egy másik riporter. A többieknél ennyi nem volt elég a zajos sikerhez, így

Osztályzata: 4,8/10

Parmalat friss tej, 2,8 százalékos, műanyag palackos

Nézze meg képeinket! A következő tételnél végre kinyílt az agrárolló és szörnyű csattanással nyisszantott bele az önveszélyességig bátor riporterek gégéjébe. Egy tejtermék kóstolása után legalábbis meglepő az ilyen reakció: Holy shit! Ilyet fejhetnek egy frissen exhumált tehénből. Letűnt korok lehelete fojtogat, halálélmény-szineztézia sompolyog elő agyam pókhálós kriptájából. Még akkor is így van, ha a szerzője egy időben tisztázatlan viszonyban állt a gót mozgalommal. Bizonyos szempontből furcsa, hogy ez a termék többekből is előcsalogatta a minden magyarban benne rejlő titkos körállatorvost, olvassák csak: a savanyú, maró íz egyértelműen gennyes tőgygyulladásra utal. Míg eszembe nem jutott, hogy én szerveztem a tesztet és tudom, hogy melyik kódszám melyeik versenyzőt takarja, komolyan azt hittem, hogy a négyes számú folyadékot páros ujjú patások helyett mezei poloskák megfejése után került a palackozóba. Aki a felháborodástól és a savanykás böfögéstől még képes volt tippelni, az mind reggeli italt írt a tesztlapra.

A történtek elemzése után három lehetőség maradt:
1.) a tej borzalmas ital
2.) a kiherélt magyar "gyári tej" még a savónál is rosszabb
3.) a magyar reggeli ital még a valódi tejnél is finomabb.

Osztályzata: 1,4/10

5. Profi reggeli ital, műanyag palackos, 2,8 százalékos

Nézze meg képeinket! A drámai pillanatok után igazi enyhülést hozott a tökéletesen semleges, bármiféle ízt nélkülöző ötös versenyző. Illata ugyan megosztotta a megfigyelőket - egy okkult környezetből érkezett hírújságíró rohasztott ektoplazmát , egy szlovák felmenőkkel rendelkező riporter viszont túrót érzett ki belőle, ízét viszont mindenki egységesen nem létezőnek érzékelte. Emiatt zavarodhatott meg a stáb, így az egy szem reggeli ital tipp mellett ketten tejre, ketten pedig festett desztillált vízre gyanakodtak. Talán az általános tanácstalanság tette, hogy ez a kétes identitású termék el tudta happolni a bronzérmet.

Osztályzata: 5,2/10

Sole reggeli ital, zacskós, 2,8 százalékos

Nézze meg képeinket! A semleges, fehér folyadékoktól megzavart tesztcsapat itt már érezhetően képtelen volt eldönteni, hol végződik a természetes ízeitől megfosztott tej és hol kezdődik a multik vegykonyháiban sunyi trükkökkel felturbózott savó. Mivel a hatos pályázó a pozitív jellemzők mellett a negatívakat is nélkülözte, egészen jól teljesített.

Osztályzata: 5,2/10

BioHOF Organikus tartós tej, dobozos, 3,5 százalékos

Nézze meg képeinket! Hogyan teljesít egy igazi különlegesség a szándékosan köznapi mezőnyben? A vakteszten is átjön az élőben egyesekre hipnotikus hatást gyakorló "bio" és "organic" megjelölés? Van összefüggés az árcédula és a minőség között? Hevenyészett válaszunk a gyorsteszt alapján: jól, igen, igen. Pedig nem hittem volna.

A valódira az átlagos tejeknél sokkal inkább emlékeztető német importcikk az első cseppecskék lenyelése után többekből elcsalogatta a nosztalgikus, bukolikus költőt. A gyűlöletesen édeskés íz ellenére kellemes emlékeket idéz, az Adria partján láttam először félmeztelen nőt anyukámon kívül - jegyezte fel szerkesztőségünk Szép Ernője. Másik kollégánkat zavaros fejtegetésekre sarkallta a szokatlanul nagy zsírtartalom Ilyen lehet a tej, ha hódok masszírozzák a tehenek hátát fejés előtt a réten, és a gazda simogatja az állatok farát, miközben bioalmát majszolnak a verőfényes hegyoldalban. Ha tudta volna, milyen közel jár az igazsághoz. És egy másik megrázó példa arra, mit művel az érzékeny pszichével a valódi tejcukor fogyasztása: Finom, krémes, habos íz, túl jó, lehet, hogy csak csalás? Nem merek tíz pontot adni. Nem is adott, csak nyolcat. Hiába tűnik önellentmondásnak az organikus tartós tej, a vendégjátékos egy négyes és egy hatos mellett csupa hetest, nyolcast, sőt egy kilencest is kapott.

Osztályzata: 6,8/10

Profi reggeli ital, dobozos, 2,8 százalékos

Nézze meg képeinket! Az elsöprő többség kitalálta, hogy az utolsó vizsgált termék reggeli ital, behízelgő semlegessége mégis a dobogó közelébe reptette a Profi sajátmárkás dobozosát. Amit amúgy a Sole gyárt, de az összetevők átbogarászása után úgy tűnik, nem ugyanazt a folyadékot töltik a kétféle héjba. Íze kicsit olyan, mintha egy mesterséges proteineken meggazdagodott agrárvállalkozó izzadságából párolták volna, de nem zavaró mértékben.

Osztályzata: 5/10

Bár egy tüntető gazda hashajtó mellékhatással gyanúsította meg a reggeli italokat, tesztünk ezt szerencsére nem igazolta. További komoly következtetések levonásától óvakodnánk, de a teszt alapján úgy tűnik, hogy ha a galád szupermarketesek valakit egyszer sikeresen etetnek (itatnak?) be a valódi tejek közé csempészett, értéktelen savóval, akkor az rossz esetben úgy is maradhat. Mert a hazai tejek annyira íztelenek? Ezt egyértelműen nem mernénk állítani, az viszont legalábbis gyanús, hogy a versenyt végül a 360 forintos import biocucc nyerte, majd négy reggeli ital következett. És a tökutolsó (aki alig kapott többet a hetedik helyezett pontszámának harmadánál) szintén egy igazi tej, ráadásul nem is tartós, hanem állítólag friss.

A végeredmény
1. BioHOF Organikus tartós tej, dobozos, 3,5 százalékos, 6,83/10
2. Sole reggeli ital, zacskós, 2,8 százalékos, 5,2/10
Profi reggeli ital, műanyag palackos, 2,8 százalékos, 5,2/10
4. Profi reggeli ital, dobozos, 2,8 százalékos, 5/10
Sole reggeli ital, dobozos, 5/10
6. Sole tej, 2,8, műanyag palackos, 2,8 százalékos, 4,83/10
7. Oké reggeli ital, zacskós, 2,8 százalékos 3,83
8. Parmalat friss tej, 2,8 százalékos, műanyag palackos, 1,4/10