Csináljon úgy, mintha nyaralna!

2005.07.30. 12:42
A nyolc óra munka, nyolc óra pihenés jegyében alkalmazza a Római part tudatmódosítóit, a sört, hekket és napolajat, gyűjtsön élményeket és tartogassa szabadságát egy téli, goai pihenésre! Virtuális nyaralás Budapesten.
Ha az ember Budapesten nyaral, annak oka vagy az, hogy félreinformált nyugati hátizsákos turista, vagy pedig valamilyen szomorú dolog, aminek feltárásával meg is bíztuk a lehangoló gazdasági, társadalmi és pszichológiai témák szakértőit. Választ végül nem kaptunk, mivel a szakértők közben szabadságra mentek, így önfeledten tevékenykedő nyári újságíróként annak jártam utána, milyen módon imitálható a nyaralás ebben az útépítésekkel és leárazott pólókkal sújtott városban.

Érintettségem, továbbá a napi középhőmérséklet miatt a jelenség felszíni vizsgálata mellett döntöttem, megállapítva, hogy a lakosok erkéllyel rendelkező része az erkélyeken nyaral, napozószék, sör, néha pedig zöld padlószőnyeg segítségével alakítva ki a virtuális üdülési környezetet. A direktebb hatások kedvelőit folyamatos, tudatmódosult állapotban, vagy a Margitszigeten találtam (utóbbihoz felszerelés: fürdőruha, pokróc, tollasütők, elemózsia). Nyaralást Budapesten legjobban mégis a Római-parton lehet imitálni, derült ki, amikor elvetődtem az Északi összekötő híd vidékére.

Mintha nyaralás

Kattintson a képekhez A Római-partot a floridai Ocean Drive, a dunántúli Siófok és egy tiszántúli földút 1:3:3 arányú keverékéből állíthatja elő az, aki ilyesmit szeretne a kert végében, és nem zavarja, hogy hétköznap délutánonként is nagy tömegben jelennek majd meg ismeretlen emberek. Akik ráadásul megdöbbentő hitelességgel tesznek úgy, mintha szabadságon lennének.

Szerda délután a bódéktól övezett, poros, part menti úton a házaspárok kézen fogva sétáltak, néha ráüvöltöttek a kölökre, vagy vettek neki vattacukrot. A fiatalok a parton csókolóztak, a gyerekek rohangásztak, az idősek a folyót nézték, majd idővel mindenki fogyasztani kezdett valamelyik sörözőben, étteremben, lángososnál vagy gofrisnál.

Az árak is a mintha-nyaralás-kamuflázs részét képezték, a sajtos tejfölös lángos 270 körül mozgott, a kisüveges sör és a félliteres ásványvíz 300 volt, két sült hekkért, kenyerekkel és savanyúsággal pedig 2700 forintot fizettem. Igaz, az utóbbiakat egy Bajor Imre-szerű pincér szervírozta a vízbe nyúló teraszon, ahol a nyári újságírás kungfu- és divatszakértőnőjének társaságában ütöttem fel megfigyelőállásomat.

A kungfu- és divatszakértőnő megállapította, hogy a nők életkortól függetlenül átlátszó, fehér vászonnadrágot, tangát és rövid felsőt viselnek, a férfiak pedig lepukkant sort és vicces feliratú pólók segítségével előlegezik meg az oldott hangulatot.

"Mintha végtelen SZOT-üdülés lenne az élet" - lőttem el ismét a poént, de nem arattam sikert, talán mert mindketten tudtuk, hogy persze nem is. A nyaralóhely tartozékai közül hiányzott például a víz. Az emberek nyaralós mozdulatokkal lesétáltak ugyan a Dunához, de a habok közé már senki nem rohant nyaralós szertelenséggel, ami egy ipari szennyvízelvezető esetében okos döntés volt. Virtuális volt a táj is, a fasor mögött gyárak és lakótelepek lappangtak, a korzózás végén pedig saját félpanziójukban dőlnek majd ágyba az üdülők.

A sporik eltűnése és a squash-pálya

Kattintson a képekhez
Eltűnőben van egyébként a nyaralás fontos kelléke, a legendás víziélet is. Első nappali látogatásomkor kajakokat cipelő és az ellenkező nemű egyesületi tagokkal tréfálkozó sporik helyett csak kókadt, sörhasú kölcsönzősöket és néhány, SE Merciből a motoros jachtba tartó, fürge kisgengsztert találtam a parton.

"Minden eltűnt" - mondta a Bíbic csónakház előtt egy lelkes kutyának unottan labdát rugdosó férfi. A mindenen a lerobbantságukban is megnyerő, zöldre festett, díszes, fa pavilonokat értette, az egykori csónakházakat, amelyek közül már csak néhány állt. A mindenbe tartozott még az evezés is, az emberek ugyanis már nem akarnak evezni, hanem inkább a sörözők közt hetyegnek esténként, vicces feliratú pólókban.

Négy-öt csónakkölcsönző ha maradt a parton, panaszkodott a szomszédos csónakház főnénije, és körbevezetett a telepen, ami barátságos volt, mint egy úttörőtábor az emberiség Földről való távozása után. A kertet, bódékat, házikókat zsúfolásig töltötték a kajakok és kenuk, amiket az eldózerolt csónakházakból hoztak át a tulajdonosaik. Ez azonban nem a végállomás, a telepet két oldalról szorítja két motorcsónaktároló, amelyek közös tulajdonosa, megvásárolva a középső telket, egyetlen komplexummá nyitná össze a sort. "Kiszorul innen a vízisport, apartmanházak, squash-pályák és mulatók lesznek helyette" - sóhajtott a főnéni, és elmesélte, néhány éve még a Római-partért szervezett tüntetésen is részt vett.

Talán mert a vízinövényekhez láncolódás nem elég hatásos fegyver, a kor nagy buldózerét nem állította meg egy vízitüntetés. A telep napközis táborában idén már csak öt gyereket írattak be, és a kölcsönzés is pang, foglalta össze a lehangoló tényeket a múlt otthonkás krónikása, majd visszabújt egy ventillátor mögé.

You are my destiny

Kattintson a képekhez
A Római-part egyébként fokozott pörgéssel feledteti az egykori sportvilágot, és Mallorca távolságát. A sörözés-hekkezés után este váratlanul átvette az uralmat az élő zene. Egy lagziszintetizátoros háttérmunkájával támogatott lány akkora átéléssel adta elő a Nyolc óra munka, nyolc óra pihenést, mintha Nagy Feró ülne a Megasztár előzsűrijében, a szomszédos sátorban pedig egy nagyobb formáció a You are my destinyvel indított be táncos mulatságot a két halsütő közé fektetett padlószőnyegen.

A kép megnyugtató volt, mint egy hetvenes évekbeli híradófelvétel. Talán a lassúzó, idős párok, vagy a pollenkoncentráció miatt, de a kungfu- és divatszakértőnőt váratlanul átjárta az elmúlás szomorkás, csokoládé-pisztácia íze, és ahelyett, hogy a pillanatnyi súlytalanságra koncentrált volna, másnap munkát vállalt egy hollywoodi stúdióban.

Árak és történelem
A csónakkölcsönzés 1-4 személyes hajók esetén 1600 forint egy napra. Hétköznap délután 14 órától 1000 forintos áron vihető el egy hajó. A nyolcszemélyes megakenu 3500 forint naponta, hétköznap, félnapra pedig 2000.

Ételek, italok:
Sült hekk: 260-600/10 dkg
Bableves: 470
Rántottsajt: 650-750
Libatepertő lilahagymával: 550
Pacalpörkölt: 850
Túrógombóc: 550
Lasagne: 950
Lángos: 230-290
Gösser 0,33: 300
Arany Ászok 0,5: 300

A Római-parton már az előző századfordulón élénk víziélet folyt. A ma még látható csónakházak a 1920-as és 1930-as években épültek. Ebben az időben fürdő is működött a parthoz közel. A Római a hetvenes-nyolcvanas években volt a legnépszerűbb, amikor hétvégenként többszázezren látogattak ide.